szentendre

Egy volt fideszes képviselőjelölt is érintett a kormányhivatali sikkasztás ügyében

Hivatali visszaélés és sikkasztás gyanújával vettek őrizetbe nemrég négy kormányhivatali dolgozót, akik kiszolgáltatott, gondozott emberek pénzével éltek vissza. A gyanúsítottak egyike Kiss Ádám, aki 2018 óta vezette a szentendrei hajléktalanszállót, és tavaly októberben a Fidesz képviselőjelöltjeként indult az önkormányzati választáson.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

A Fővárosi Kormányhivatal közleménye alapján az Index írta meg két napja, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a rendőrség közösen folytatott nyomozása eredményeként kiszolgáltatott, gondozott személyek vagyonával visszaélő hivatali dolgozókat fogtak el. A szűkszavú beszámoló szerint  az ügynek négy gyanúsítottja van, akiket hivatali vesztegetés és sikkasztás vádjával vettek őrizetbe.

Információink szerint Kiss Ádám, a gyámhivatal hivatásos gondnoka, a szentendrei hajléktalanszálló vezetője is érintett az ügyben.

Kiss Ádámot a napokban felmentették hivatalából – tájékoztatta az Átlátszót a helyi önkormányzat sajtóosztálya. Hozzátették azonban, hogy hivatalos értesítést nem kaptak Kiss ügyéről.

Cikkünk megjelenése előtt hivatalos közleményt adott ki a szentendrei önkormányzat az ügyben.

„Felmentették az állásából Kiss Ádámot, a hajléktalanszálló vezetőjét, miután kiderült, hogy ő is érintett abban az ügyben, amely hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt indult. Az ügyről sem a Gondozási Központ, sem Szentendre Város Önkormányzata nem kapott hivatalos értesítést. Kiss Ádám 2018 óta látta el feladatát, amelyet az új egységvezetői pozíció betöltéséig Kecskésné Sipos Andrea, a Gondozási Központ intézményvezetője vesz át.”

Próbáltuk telefonon elérni Kiss Ádámot, hogy reagáljon az őt ért vádakra, azonban a telefonja átmenetileg nem kapcsolható.

Kiss neve nem ismeretlen a szentendreiek előtt: az októberi önkormányzati választásokon a Fidesz 3. sz. választókerületi jelöltje volt. Még Hadházy Sándor, a Fidesz által a megyei közgyűlésbe delegált tag is minden jót kívánt számára. Kiss azonban nem lett kéviselő: Drávucz Zsolt (TESZ) verte meg majdnem 11 százalékkal.

Kiss Ádám életrajza szerint az elesettek felkarolója, önkéntesként dolgozott a Magyar Vöröskereszt szentendrei szervezeténél és a Gondozási központban is. „Több évet dolgozott fogyatékkal élőkkel és pszichiátriai betegekkel, mint törvényes képviselő. Létrehozta a Philanthropy Alapítványt, amellyel még több rászorulón (például gyerekek szemüveghez jutásában) tud segíteni. Az egész életére az a jellemző, hogy szeret a közösségért tenni“ írta róla a Fidesz szentendrei csoportja.

Alapítványa nem túl aktív, azon túl, hogy évente egy alkalommal a Mikulás-gyáron keresztül adományokat gyűjt a rászorulóknak, egyébként nincs nyoma, milyen tevékenységet végez, és mennyi pénzt fordít a szentendreiekre.

Kiss 2018. május 1-től vezette a szentendrei szállót, felsőfokú szociális munkás diploma nélkül (a Kodolányi János Főiskolán felsőfokú szociális munkás asszisztensi papírt szerzett), de ennek megszerzése folyamatban van, idén diplomázna. Ennek megfelelően a jogköre korlátozott volt, nem rendelkezett például munkáltatói joggal.

Egyébként nem ez az első – és minden bizonnyal nem is az egyetlen – eset, hogy gondnokok visszaélnek a gondnokoltak pénzével. Még 2015-ben írtunk egy ilyen esetről, ahol végül a gondnok felfüggesztett szabadságvesztést kapott. Egy másik ügyben a gondnok 16 ember pénzét kezelte nem megfelelően, ellene még 2017-ben indult eljárás.

 

Bűnösnek találta a bíróság a skizofréniával élő gondnokoltját kifosztó hivatásos gondnokot

Mindhárom vádpontban bűnösnek találta a Budai Központi Kerületi Bíróság H. Sándor hivatásos gondnokot, aki milliós értékű kárt okozott a rá bízott gondnokoltnak, végül pedig a lakásától is megfosztotta. A pótmagánvádas eljárást három éve indította a gondnokolt unokatestvére, miután az ügyészség megszüntette a nyomozást az ügyben – dacára annak, hogy a gyámhivatali vizsgálat szerint H. a gondnokolt vagyonát éveken keresztül a sajátjaként kezelte, illetve a végszámadáskor több millió forinttal nem tudott elszámolni. 

Zimre Zsuzsa

Címlapkép: Megrongált választási plakát Szentendrén 2019. szeptemberében. Forrás: Fidesz Szentendre Facebook oldala 

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás