Szeged

Ügyvédi Kamara: a bíróságok és az ügyvédek elleni hangulatkeltés rombolja az igazságszolgáltatás tekintélyét

Időről időre felmerül a NER-ben az igazságszolgáltatás rendszerbe simítása. A szegedi bíróságra és az ottani ügyvédi karra irányuló kiemelt propagandamédia-figyelem helyi ügyvédek aggodalma szerint pontosan ugyanezt a célt szolgálja. Az országos ügyvédi kamara közbenjárását kérték.

“Az ügyvédek és bírók körüli felhajtás csak terelés. Szerintem ezzel készítik elő a terepet egy már korábban megszellőztetett jogszabályváltozásnak, ami voltaképpen a bírói kar lecserélését szolgálja” – mondta az Átlátszónak egy neve mellőzését kérő ügyvéd annak kapcsán, hogy az elmúlt napokban az országos propagandamédia a szegedi bírói és ügyvédi kar személyes kapcsolatrendszerének, vélt vagy valós magánéleti kötődéseinek szentelt részletes írásokat.

A szegedi attakkal gyakorlatilag párhuzamosan országos ügyekben is nekimentek az igazságszolgáltatásnak, például a szegregált gyöngyöspatai romák, illetve a siralmas börtönkörülmények miatt megítélt kártérítési ügyekben.

A kormánymédia a közelmúltban sorra vette azokat a szegedi jogászokat is, akik között családi vagy munkakapcsolat van, és állításuk szerint az önkormányzat peres ügyeihez, vagy akár Botka László szegedi polgármesterhez is közük lehet, kapcsolatban állhatnak. Vagyis akár ítéleteket is befolyásholhatnak az igazságügyi dolgozók személyes kapcsolatai – erre futnak ki az írások.

Példaképp citálják a Szeviép-ügyet, amelyikben az első fokon csődbüntett miatt börtönre ítélt cégvezetőket másodfokon a háromtagú bírói tanács bizonyítottság hiányában felmentette. Két ítélkező bíróról a kormánylap megírta, hogy egyikük az önkormányzattól vásárolt lakást, a másik pedig cégével értintett egy önkormányzati beruházásban. Csakhogy a perben az önkormányzat semmilyen formában szerepelt. Ennek ellenére az OBH vizsgálatot indított két hónapja. A Szeviép-ügy harmadfokon Pécsett folytatódik.

A Szeviépről az Átlátszó is sokat írt, például itt:

Szeviép-pénzből terveztek építkezni Ujhelyi apjának debreceni telkén – derült ki egy sajtóperben

Valami mégis csak történhetett a Szeviép és az Ujhelyi család között, még ha nem is az, amit a Délmagyarország nagy garral leírt.

“Csalóknak, gazembereknek titulálták őket, de csak ők léphetnek, javasoltam nekik, alakítsanak pertársaságot és pereljenek” – magyarázta Kertész József, a Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke az Átlátszónak.

Azt is felháborítónak tartja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök jogerős bírósági ítélet ellen beszél – utalva a gyöngyöspatai esetre. A kormány által csak börtönbiznisznek titulált kártérítési perekkel kapcsolatban pedig megjegyezte, az eljárásokat megalapozó törvény az EU előírásának megfelelően született, a kormánypárt által kétharmados többséggel leuralt parlament hozta. Ezek a szabályok határozzák meg a börtönkörülményeket – folytatta. Kertész József azt is mondta, a kártérítési perek 3-4 éve folynak, korábban mégsem zavarta ez a kormánypártot.

Az pedig az ügyvédi kamarai elnök szerint egyenesen abnormális, hogy családi kapcsolatok alapján listáznak jogászokat. “Jeleztük az országos ügyvédi kamara elnökének, ennyit tudunk tenni” – mondta Kertész.

Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke azt mondta az Átlászónak, hogy a bíróságok és az ügyvédek elleni hangulatkeltés rombolja az igazságszolgáltatás tekintélyét.

“Jogerős hatósági, bírósági döntések végrehajtásának megtagadását kommunikálják, ami mindenkinek káros” – fogalmazott.

A szegedi ügyet összemosásnak nevezte, szerinte minden pontosan szabályozott, ha esetleg felmerül kizáró ok, akkor a bírók annak megfelelően cselekszenek.

Rossz hír viszont a szegedi jogászoknak, hogy az országos kamara, bár vette a jelzésüket, nem érzi illetékesnek magát a helyi érdekeltségű csetepatéban állást foglalni.

A hvg.hu még 2018-ban írta, hogy kész javaslatok voltak a kormánypárti frakcióban a független igazságszolgáltatás átalakítására. Ebből a közigazgatási különbíróságok ötlete – némi uniós nyomásra – jegelve lett. A lapban szintén pedzegetett elgondolás az “1990 előtt is ítélkező” bírák mellőzéséről pedig el sem jutott a hivatalos tervezetig, sőt, a Fidesz még a létezését is tagadta. Az HVG által megírt átalakítási terv egyébként azután szivárgott ki, hogy a felcsúti TAO pénzek ügyében a kormánynak kellemetlen döntés született.

Az Átlászónak nyilatkozó szegedi ügyvéd meggyőződése szerint mégis lényegében erre: az igazságszolgáltatás megregulázására fut ki a mostani támadás-sorozat. Amit érez, üldözési mániánál több lehet. Figyelembe véve például, hogy a Fidesz a Balatonfüreden tartja a szokásos, évadnyitó kihelyezett frakcióülését, amelyen szintén téma lesz az igazságszolgáltatás “helyzete”, azaz a NER-be áramvonalasítása. Ráadásul ezzel éppen a kormány szócsöve, a Magyar Nemzet fenyegetőzött nemrég, nevesítve éppen a “börtönbizniszt”, valamint a szegedi igazságszolgáltatási dolgozók közötti állítólagos összefonódásokat.

A mostani cikkek mindenesetre kiváló alapot adnak a bírák vegzálására (túl azon, hogy Botkán is üthetnek egyet-kettőt). Egy, a városi bíróságon folyó gyermekelhelyzési peren például az alperes épp a korrupcióval vádaskodó cikkekre hivatkozva mondta az eljáró bírónak, hogy ő nem számíthat Szegeden igazságos ítéletre.

A propagandamédiában egyébként kizárólag az általuk a “baloldalhoz” kötött jogászokat listázzák. Miközben – nem meglepően – másoknál is léteznek családi kapcsolatok, és ennek ellenére eredményesen végzik a munkájukat. “Anélkül, hogy ellenlistát készítenénk, van például olyan alkotmánybíró, akinek a testvére Szegeden büntetőbíró” – emlékeztet az ügyvéd.

Segesvári Csaba

Fotó: a szerző felvétele

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás