Pécs

Uniós pénzből épül kilátó és információs központ a Zengőn

Kilátót épít a Baranya megyei önkormányzat a Zengő tetejére. Az építmény 73 millió forintból készülhet el – egy olyan cég által, amelynek a „tulajdonosa” eltiltás hatálya alatt áll, és amely még soha nem épített kilátót.

„Zengő kincse – A Zengő hegy ökoturisztikai fejlesztése” címmel nyert el uniós pályázatot a Baranya Megyei Önkormányzat, illetve konzorciumi partnerként Pécsvárad Város Önkormányzata.

A tervek szerint a 142 millió forintos projekt során a Zengő csúcsán új kilátó létesül, a Zengő lábánál Pécsvárad területén a Dombay tónál turistafogadásra alkalmas feltételeket alakítanak ki, és ugyanitt a Zengőt és annak élővilágát bemutató látogató- és információs központ épül.

A kilátóra kiírt közbeszerzési eljárást egy Szentkirályszabadján bejegyzett cég, a Rotstahl Kft. nyerte el. Hogy miért pont erre a cégre a választás, nem tudni.

Eltiltás, végrehajtás

A cég honlapja szerint a Rotstahl Kft. „Roth és Társa Kft. néven alakult meg 1999 őszén.”

Ilyen néven összesen hét vállalkozás szerepel a cégjegyzékben, ebből egynek, a Róth és Társa Ipari és Szolgáltató Bt-nek a vezetője volt egy bizonyos Roth Lajos, amelyet 2000-ben, Hajmáskéren jegyeztek be, és átalakulás miatt 2001-ben megszűnt. A cég ezután RE-VE 2003 kft-ként élt tovább egészen 2005-ig, amikor is felszámolták.

A 26 fős Rotstahl Hungary Korlátolt Felelősségű Társaság (8225 Szentkirályszabadja, hrsz 04/4., adószám: 14766844-2-19) esetében ugyan az alapítás idejénél 2009 szerepel, de akkor a kft. még egészen más névvel és profillal rendelkezett. Az Ambuláns Kardiológia Kft-nek olyan ismert tulajdonosai voltak, mint például a veszprémi kézilabda csapat orvosa, dr. Sydó Tibor László., és több más orvos, és főként szakorvosi járóbeteg-ellátással foglalkoztak.

A kft-t mindössze három éve nevezték át Rotstahl-ra, ekkor változott meg a cég tulajdonosi köre, főtevékenysége (fémszerkezet gyártásra) és a székhelye is. A teljesen átformált cég jelenlegi tulajdonosa Roth Norbert és Udvarhelyi Júlia, akik mindketten Veszprémben, az Erdősáv u. 22-ben laknak.

Ehhez képest a Rotstahl kapcsolat menüpontjában a cikk írásakor a cég tulajdonosának Roth Lajos van feltüntetve, aki viszont a cégadatbázisban sehol sem szerepel. Felmerült a kérdés, hogy mi lehet ennek az oka.

Adná magát a válasz, hogy azért, mert a bíróság öt éve rendelte el Roth cégének, a veszprémi SAFE-JOBS Kft. kényszertörlését. A 2015-ös végzés szerint: „a bíróság Roth Lajos (8200 Veszprém, Erdősáv utca 22.) tagot, vezető tisztségviselőt eltiltja attól, hogy a végzés jogerőre emelkedésétől számított 5 évig más gazdasági társaság kizárólagos, vagy többségi befolyást biztosító részesedéssel rendelkező tagja, valamint közkereseti társaság és egyéni cég tagja, betéti társaság beltagja, valamint gazdasági társaság vezető tisztségviselője legyen.”

Mivel Roth Lajos eltiltása még hatályos, a céget hivatalosan Roth Norbert (Veszprém, Erdősáv utca 22.) és Udvarhelyi Júlia (Veszprém, Erdősáv utca 22.) viszi.

Roth Lajosnak emellett további nyolc céghez volt/van köze, köztük három veszprémihez és két balatonfüredihez, de Roth Norbert és Udvarhelyi Júlia is érdekeltek voltak felszámolás vagy kényszertörlés alatt álló cég(ek)ben (pl. Stahl Mond Kft.).

A Rotstahlról negatív információként tartják számon, hogy tavaly év végén a Szentkirályszabadjai Polgármesteri Hivatal Jegyzője két ügyben is végrehajtást rendelt el a cég ellen, igaz, ezeket azóta megszüntették. Hogy miért indult eljárás a cég ellen, arra a szentkirályszabadjai polgármesteri hivataltól cikkünk megjelenésig nem érkezett válasz.

Roth Norbert, a Rotstahl Kft. ügyvezetője lapunk érdeklődésére elmondta, édesapja, Roth Lajos, aki már több évtizedes gyakorlattal rendelkezik a vasas szakma területén, tévedésből került tulajdonosként feltüntetésre, csakúgy, mint az általa korábban vezetett és irányított cégek is. „A honlap készítésekor elsősorban a szakmai tartalomra figyeltünk, így nem vettük észre, hogy a honlap készítője egyéb más anyagokból „ollózva” olyan adatokat is feltüntetett, melyek nem pontosak, illetőleg tárgyszerűek” – magyarázta a cégadatbázis és a honlap közötti eltéréseket az ügyvezető.

Arra a kérdésre, hogy miért nem alapítottak egy új céget, miért vették át a teljesen más profilú Ambuláns Kardiológiát 2017-ben, Roth Nobert elmondta, szerinte nem jogellenes, hogy egy régi, „használt és tiszta” céget valaki átvesz – és többek között a székhely, főtevékenység és ügyvezető megváltoztatásával egyidejűleg – tovább működteti azt.

Ennek egyik oka lehet például az, hogy egy múlttal rendelkező cég adott esetben nagyobb bizalmat kelt egy pályázat során, mint egy frissen alakult társaság – mutatott rá az ügyvezető.

A cég ellen indult eljárással kapcsolatban elmondta, a tavalyi évben társaságuknál székhelyváltoztatás történt, amely „kihatással bírt az iparűzési adó megfizetésére is. A Veszprém – Szentkirályszabadja közötti váltás miatti adminisztrációból eredően került sor társaságunkkal szemben a végrehajtás elrendelésére (…), de a végrehajtás megszüntetésre került, nyilvánvalóan azért, mert társaságunk maradéktalanul eleget tett fizetési kötelezettségének” – mutattott rá Roth Nobert.

Azt a kérdést, hogy a cégnek van-e gyakorlata kilátók építésében, az ügyvezető szerint szükségtelen így feltenni, hiszen ez nem pusztán arra szorítkozik, hogy ki milyen kész művet hoz létre, hanem arra, hogy az alaptevékenységet illetően milyen gyakorlattal rendelkeznek. „Nem hiszem, hogy Magyarországon túl sok olyan fémmegmunkálással foglalkozó társaság, vagy vállalkozás létezik, amelyek jelentős gyakorlattal rendelkeznek, kifejezetten kilátóépítésben” – érvelt Roht. Hozzátette, fémipari területen dolgozó cégként, a fémmegmunkálás és az ehhez kapcsolódó tevékenységek a profiljukba tartoznak.

Márpedig a kilátó végül nem fából és kőből, hanem fémből készül el az időjárási körülményekre és a fenntartási költségekre tekintettel.

Arra a kérdésre, hogy Roth Lajos miért van eltiltva a cégvezetéstől, az ügyvezető nem reagált.

Vizsgálatot rendeltek el

A közbeszerzési eljárás dokumentumai szerint a Baranya Megyei Önkormányzat Pénzügyi Bizottsága – illetve a megyei közgyűlés elnöke – a következő cégeket kérte fel ajánlattételre:

  • Loschán Kft. (Olasz),
  • Pécsi Építő és Tatarozó Zrt. (Pécs),
  • Greeneral Kft. (Pécs)
  • H&H Design Kft. (Budapest)
  • Rotstahl Hungary Kft. (Veszprém).

A három baranyai cég végül nem adott le ajánlatot (információink szerint azért, mert sok más megbízás miatt nem tudták volna vállalni a határidős feladatot), míg a H&H Design visszalépett (szintén) nagyszámú megrendeléseire hivatkozva. Így a Rotstahl könnyen lett befutó a 73 millió forintos ajánlattal. A H&H egyébként kicsivel több, 75 millió forintos ajánlatot tett.

Érdeklődtünk a Baranya Megyei Önkormányzatnál,

– mi alapján kérték fel a 3 baranyai, az egy budapesti és az egy veszprémi céget az ajánlattételre a kilátó megépítéséhez?

– Milyen információkkal rendelkeztek a cégekről?

– Tudtak-e arról, hogy a nyertes Rotstahl Kft. honlapján tulajdonosként megjelölt Roth Lajos el van tiltva a cégvezetéstől?

– Tisztában voltak-e azzal, hogy a kft. ellen végrehajtási eljárások indultak, illetve hogy a tulajdonosok mögött kényszertörléssel megszüntetett cégek sorakoznak?

– Nem tartják-e aggályosnak, hogy olyan szakemberek dolgoznak a – várhatóan majd erősen igénybe vett – kilátón, akiknek mindössze 6 és 15 hónap tapasztalatuk van?

Dr. Őri László, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke lapunk megkeresésére elmondta, 2019. augusztus-szeptember hónapban került lefolytatásra a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás. Az eljárást hivatalos közbeszerzési tanácsadó bevonásával folytatta le a Baranya Megyei Önkormányzat, s az mindenben megfelelt az irányadó jogszabályoknak.

„Számunkra minden egyes pályázat esetében továbbra is az egyik legfontosabb szempont a közpénzek jogszerű, tisztességes és átlátható felhasználása. Az Ön által felvetett kérdések tisztázása érdekében felkértem a megyei önkormányzat jegyzőjét az adott pályázatban megvalósuló fejlesztés teljes dokumentációjának ismételt áttekintésére” – írta dr. Őri László.

Amennyiben kézhez kapjuk, közzétesszük a vizsgálat eredményét.

A tavaly év végén átadott területen egyébként semmilyen mozgás nincs jelenleg. Január 21-én személyesen jártunk a kilátónál, ahol valamilyen megkezdett munka nyomai látszanak ugyan, de ezen kívül csak két szalag jelzi a munkaterületet.

A kivitelező ezzel kapcsolatban érdeklődésünkre elmondta, jelenleg az időjárási helyzet miatt nem folyik munkavégzés, de tartani kívánják a szerződésben vállalt kivitelezési határidőket.

Katus Eszter

A cégadatokat az OPTEN Kft. szolgáltatta. A címlapkép a szerző felvétele.

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás