A világ széle

Baranya egy darabig biztosan nem lesz a világ közepe

Össze kell kapcsolni Horvátországot és Magyarországot, hogy Szlavónia és Baranya megye ismét a világ közepe, irigyelt térség lehessen – magyarázta Orbán Viktor minap a horvátországi Eszéken. Tekintve a KSH statisztikáiban szereplő adatokat, ez nem lesz egyszerű. Baranya megye elég messziről indul ugyanis. 

Orbán Viktor úgy véli, ha megkérdeznek egy Szlavóniában élő horvátot, azt fogja mondani, hogy Horvátország északi szélén, egy Baranya megyei magyar pedig azt, hogy Magyarország déli szélén él. A miniszterelnök szerint azok az emberek és közösségek, akik azt hiszik, hogy valaminek a szélén élnek, sosem lesznek sikeresek, mert „csak az az ember lehet sikeres, aki azt gondolja, hogy ahol ő él, az a világ közepe”.

Én Baranya megyében élek és rámutatnék, miért nem olyan egyszerű azt érezni, hogy ez a világ közepe. Ehhez a KSH „Fókuszban a megyék” 2019. I. félévi adatait hívtam segítségül.

 

  • Tök utolsók vagyunk ipari termelésben: az egy lakosra jutó ipari termelés Baranyában volt a legalacsonyabb (779 ezer forint) 2019 első félévében. Ehhez képest a legmagasabb, a győri ipari termelés 4,7 millió forint.

 

  • A munkanélküliségi ráta a harmadik legmagasabb volt az országban 2019 II. negyedévében. Baranya megyénél (6%) csak Nógrádban (7,6%) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (8,4%) volt rosszabb a helyzet. A foglalkoztatási arány elmaradt az országostól.
  • A százezer lakosra jutó épített lakások száma alacsony: csak Szabolcs-Szatmár-Bereg (8 db), Békés (11 db) és Borsod (12 db) teljesített rosszabbul Baranyánál (13 db).
  • A megye lakossága 1327 fővel csökkentett 2019 I. félévére: a születések száma mérséklődött, a halálozásoké emelkedett, a népesség természetes fogyása gyorsult az egy évvel korábbihoz képest. A veszteség 14 százalékkal – az országos átlagnál nagyobb mértékben – haladta meg a 2018. I. félévit.
  • Az alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete ugyan közel tizedével meghaladta az egy évvel korábbit, de továbbra is jóval (68 ezer forinttal) alacsonyabb a hazai átlagnál.

 

  • A kiskereskedelmi üzlethálózat forgalmának volumene az országosnál szerényebb mértékben emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Egy lakosra 492 ezer forint bolti forgalom jutott, 56 ezerrel kevesebb az országos átlagnál.
  • Szinte minden további, a KSH által mért mutatóban közepesen vagy az átlag alatt teljesít a megye, egyedül a sertésállomány tekintetében állunk a harmadik helyen. (Ez nagy részben vélhetően Csányi Sándor mohácsi gigavágóhídjának köszönhető.)

Ahhoz tehát, hogy a baranyaiak sikeresnek érezhessék magukat, láthatóan elég sok mindennek kellene megváltoznia – nemcsak az itt élők gondolkodásának.

Katus Eszter

Fotó: google maps

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás