Ezzel szemben a valóság

Helyreigazítás lett a vége a Márki-Zay mögött rejtőzködő milliomosokról szóló leleplező cikknek

Nyáron ígérte a hódmezővásárhelyi promenad.hu, hogy leleplezi a Márki-Zay Péter mögött álló, szerintük rejtőzködő milliomosokat, erről még akkor beszámoltunk. Az első, a Szabó családról szóló írás szeptemberben jelent meg: a helyreigazításra csak két hónapot kellett várni, de tüntetés is volt a cikk ellen.



Társadalmi célú hirdetés

Rejtőzködő vásárhelyi milliomosok nyomában – ígérte először július 6-án a fidesz-közeli promenad.hu – erről az Átlátszó akkor részletesen beszámolt. A nyíltan Lázár János-barát kiadvány nem kevesebbet ígért, minthogy “klasszikus oknyomozó cikksorozatba kezdünk a következő hetekben: olvasóink jelzései alapján a helyi politikai-gazdasági életben szabad szemmel is jól látható mozgásokat derítjük fel.”

Az első érdemi cikkre szeptemberig kellett várni. Napokig címoldalon hozták a nagy leleplezést, Rejtőzködő vásárhelyi milliomosok – A Szabó család címmel. Ebben többek között azt állították – szerző nélküli írásukban -, hogy a Szabó család vagyonát a családfő alapozta meg, “korábban annyi földje sem volt, amiben egy ebédrevaló krumplit megtermelhetett volna, a rendszerváltáskor azonban a földrendező és földkiadó bizottság tagja lett. A szekér meg is indult, a Szabó család ma már több száz hektáron gazdálkodik és tulajdonosai az egyik legjelentősebb vásárhelyi agrárcégnek. A visszahúzódó életet élő Szabók az elmúlt években a város egyik tehetősebb famíliájává váltak.”

Az oknyomozásnak csúfolt írás itt nem állt meg, sikerült azt is leírniuk, “mezőgazdasági körökben úgy tippelik, a földek összértéke 1 milliárd forint körül mozog, és évente minimum 50-70 millió forint bevételt hoznak a konyhára.”

Ezekkel talán semmi gond sem lenne, hiszen Hódmezővásárhely és környékén sokan élnek a földből. Például Lázár János nagybátyja, Gyapjas Károly is, aki rendszeresen szerepel a leggazdagabb magyarokat felsoroló kiadványban. De itt most nem a Lázár család volt a célpont, hanem a Márki-Zay-jal rokonszenvező Szabó család. Az írás miatt szeptemberben tüntettek is Márki-Zay Péter polgármester hívei.

Azt már a promenad.hu cikke után tudni lehetett, hogy az írás csúsztatásokkal, valótlanságokkal teli, ezt akkor Szabó Márton mondta az Átlátszónak. Facebookján tette közzé, hogy november 15-én tartották a tárgyalást, a jegyzőkönyből kiderül, hogy a promenad.hu elismerte, egyszerűen hazudott, “I. r. Alperes elismeri, hogy a valós tényektől eltérően szolgáltatott tényeket, adatot a sérelmezett írásműben”.

Emiatt egyezséget kötöttek, helyreigazítást közöl a portál, 24 órán át, a címoldalon. Ebben azt írják, hogy “A 2018. szeptember 09. napján megjelent „Rejtőzködő vásárhelyi milliomosok – A Szabó család” című cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy ifjabb Szabó Márton Hódmezővásárhely környékén több száz hektár földterületen gazdálkodik. Valótlanul híreszteltük, hogy a földek összértéke 1 milliárd Ft körül mozog és évente minimum 50-70 millió forint bevételt hoznak a konyhára.”

De ezzel nem ért véget az ügy. Szabó Márton azt közölte portálunkkal, kártérítési pert is indítanak.

Hogy ezután lesz-e folytatása a vásárhelyi milliomosok leleplezésénék, nem tudni. Az biztos, hogy a vasarhely24.com – szintén Fidesz-barát portál – hasonló írást közölt egy másik családról. A szintén szerző nélkül írásban a Berényi Károly által létrehozott Hódmezővásárhelyi Gyermekegészségügyért Alapítvány 40 millió forintos EFOP támogatásáról állították, hogy “a pénz jegyespárok helyett gimis osztálytársak között fejlesztett családi összetartásra, három árajánlatból kiválasztott ismerősökre, munkabérre ment el”.

Nem nehéz kitalálni, hogy az alapítvány alapítója Márki-Zay szimpatizánsa. Azt írták róla, “Berényi Károly köztiszteletben álló vásárhelyi gyermekorvos, aki számára a politika világa sem ismeretlen: korábban egy cikluson át a polgári oldal önkormányzati képviselője volt. A mindig halk szavú doktor mára a polgári oldalnak hátat fordítva az azt minden lehetséges módon támadó Márki-Zay Péter szűkebb holdudvarára váltott. A korrupcióra mégoly érzékeny Márki-Zay minden bizonnyal nem tudott arról, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma augusztus közepén rendkívüli ellenőrzésnek vetette alá Berényi családbarát programját, és számos hiányosságot tárt fel.”

Az írást követően maga a cikkben megszólaltatott gyermekorvos reagált. Ezt a portál teljes terjdedelmében közölte. Annyi minden esetre kiderül belőle, hogy “határozottan visszautasítják azt a feltételezést, hogy a Berényi család anyagi haszonszerzésre használta volna a pályázatot.” Hangsúlyozták, az ellenőrzés során a hatóság mindent rendben talált. Vagyis a másik Fidesz-közeli portál is legalább csúsztatott – hogy ott is várható-e helyreigazítás, nem tudni.

Segesvári Csaba

Fotó: a szeptemberi tüntetés. Szabó Márton felvétele

Megosztás