Egyéb

A fidesznek kampányol egy vásárhelyi hírportál, a szálak a titokzatos batidai kastély felé vezetnek

 

Érezhetően nem ellenséges a Fidesszel a hódmezővásárhelyi Promenád hírportál. Az online újság és a vele szimbiózisban lévő helyi Rádió7 kiadójának tulajdonosa nem túl bonyolult következtetéssel kapcsolható a hírhedtté vált batidai beruházáshoz, a vadászkastélyhoz, ami nem Lázár Jánosé.

Előzmények:

A vidéki média rajongott Tiborcz cégéért – az Elios-sztori közel tíz év sajtóhíreiben

Óriásdaruval építik a Lázár-közeli jogász vadászkastélyát a hódmezővásárhelyi tanyavilágban

„Hegedűs: 50 millió a közvilágításra Kishomokon” címmel számol be az időközi polgármester-választás FIDESZ-KDNP jelöltjének keddi fórumáról a magát „A vidék hírportáljának” nevező hódmezővásárhelyi Promenád. Az, hogy a hétvégi időközi választások egyik jelöltjéről írnak, nem lehet baj. Csakhogy más a helyzet, ha a portálon rákeresünk az ellenzéki jelöltre.

A független Márki-Zay Péter nevére az alábbi címeket dobja ki a rendszer: Zavargásokat szervezhet Márki-Zay Hódmezővásárhelyen, Márki-Zay a hatalom érdekében bármire képes, Mégis jönnek a Soros aktivisták Hódmezővásárhelyre és a legutóbbi, Fővárosi agitátorok, épületrongálók érkeznek Vásárhelyre.

A Promenád egyébként nem csak a helyi Fideszt szereti, ahogy például azt az Átlátszó megírta, annak idején lelkendezve tudósítottak több alkalommal a Tiborcz István-féle Elios közvilágítási munkáiról is.

De hiába tűnik cikknek (szerkesztőségi tartalomnak) némelyik írás, számosnak a végén „X” jel szerepel, sokszor még akkor is, ha a szerző is aláírta vagy szignóval a nevére vette az írást. Jelent meg X-es cikk az MSZP-ből kiléptetett ex-szoci jelöltről, Hernádi Gyuláról is, azaz az „X” nem fideszes privilégium.

A cikkek-posztok végén az „X” hagyományosan hirdetést jelöl a sajtóban. A médiatörvény előírja, hogy a politikai reklámot külön, jól láthatóan meg kell jelölni, a szabály úgy fogalmaz, hogy a „politikai reklám, közérdekű közlemény és társadalmi célú reklám közzétételekor a közzététel megrendelőjét egyértelműen meg kell nevezni”.

A Promenád e tekintetben azonban finoman fogalmazva is gyerekcipőben jár: a sasszemmel észlelhető „X” az egyetlen jele a hirdetésnek számos cikk alatt, nem tér el a tipográfia, az elhelyezés, semmi más „a” cikkektől.

Az Állami Számvevőszék honlapja szerint egyébként a Promenád elvileg közzé tehet politikai reklámot, de az ÁSZ által közzétett dokumentumban csak banner, azaz a szerkesztőségi tartalomtól elkülönülő online hirdetés árlistája szerepel. A jelek szerint viszont az ilyen reklámok nem külön csatornába, hanem a hagyományos írások közé kerülnek a portálon.

A Promenád kiadója, a Kisbíró Kft. üzemelteti a honlappal szimbiózisban élő Rádió7 nevű helyi rádiót is. A Kisbíró Kft. tulajdonosa Égető Gyula vásárhelyi üzletember. 2006-ig ő maga, azóta pedig folyamatosan mindmáig fiatalabb rokona, Égető Nikoletta Eszter is tulajdonos a 7Oktáv Kft.-ben. Ebben a cégben tag 2007 óta a szintén vásárhelyi Kulik Jenő is.

Kulik volt az építtetője a médiában újabban Lázár-közelbe detektált batidai vadászkastélynak, ő a tulajdonosa jelenleg is a több mint 3 ezer négyzetméter alapterületű „hódmezővásárhely külterületi” földnek, amin a kastély található.

A hódmezővásárhelyi ügyvéd több szálon is kapcsolódik Lázár Jánoshoz: 1994-től volt tagja a helyi Fidesznek, a helyi fideszes belháborúban szembeszállt a korábbi polgármesterrel Rapcsák Andrással, és központi kérésre le kellett mondania az alpolgármesteri tisztségéről. Rapcsák halála után Lázárral kötött szövetséget, és a Fideszt támogató civil szervezet jelöltjeként lett helyi képviselő.

Kulik ügyvédként 2014-ben és 2015-ben is több milliós értékben számlázott a Lázár vezette miniszterelnökségnek jogi tanácsadásért. A Délmagyarország pedig azt írta róla, hogy kapcsolatuk még korábbra vezethető vissza Lázárral: Kulik és a jelenlegi kancelláriaminiszter a kilencvenes évek közepén együtt gyakornokoskodtak a vásárhelyi városházán.

Lázár korábban az Átlátszónak azt válaszolta a kastéllyal kapcsolatos kérdésére, hogy

„A beruházásról a szomszéd jogán van tudomásom: az építtető képviselője tavaly arról tájékoztatott, hogy a szomszédos területen egy üzleti célú létesítményt építenek, amely panzió, vendégház és lovas tanya lesz”.

A Kulikkal való kapcsolatát pedig vegyesnek nevezte, mondván, „2001-ben Dr. Kulik Jenőt részben miattam zárták ki a helyi Fideszből, majd a Fidesz vásárhelyi szervezetét fel is oszlatták. Ezt követően Kulik Jenő a Fidesz ellen és ellenem indult a 2002-es önkormányzati választásokon. Egyebekben az általam megismert legjobb képességű jogász. Több alkalommal kértem tőle jogi tanácsot, polgármesterként, államtitkárként és miniszterként is”.

Rádi Antónia

Megosztás