szentendre

Szennyvíz ömlik Szentendrénél a Dunába a százmillióból felújított Postás strand fölött

Július 20-án hivatalosan is átadták a megújult Postás strandot Szentendrén. A bruttó 99,6 millió forintos fejlesztési összegből új játszóeszközök, fitneszpark, napozóágyak, ernyők, homokos plázs, új zuhanyzók, öltözők készültek el.  Mindeközben minden nagyobb esőzés után 100 méterrel feljebb ömlik a fekáliás szennyvíz a Dunába.

A szentendreiek évtizedek óta jártak le a Postásra. Egyszerre van közel a belváros és a HÉV végállomás, így sokan szerették/szeretik.

A története messzire nyúlik vissza: eredetileg 1924-ben nyitott meg, amikor 12 mázsa búzáért adták bérbe a 600 négyszögöles területet a Postának, hogy a köztisztviselőknek dunai strandfürdőt létesítsenek. A szerződés 1953-ig szólt, de az állam 1949-ben közbeszólt,és gyakorlatilag megszüntette a strandot, ugyanis elkezdte építeni a 11-es utat, amelynek töltéséhez a területről vitték el földet. A rekultivációra később került sor, most pedig három éven belül kétszer is felújították.

A strand átalakítását még 2016-ban közösségi tervezés előzte meg, ahol öt alkalommal találkoztak az egybegyűltek, hogy átgondolják mire is van pontosan szükség. Ennek eredményeképp 2016. július 22-én megnyílt a strand – amelyet korábban is használtak a helyiek, csak akkor még  nem lehetett kijelölt fürdőhelyként definiálni, mert nem voltak meg hozzá a szükséges feltételek, azaz zuhanyzó, öltöző, vízcsap, mobil wc-k, konténerek. Egy évre rá pedig a helyi igényeknek megfelelően elkészült a röplabda pálya a Szentendrei Kinizsi Honvéd Egyesület segítségével.

Turisztikai közpénzből újult meg ismét

A strand felújítását két cég, a Sport Garden Kft. és Lyra Florae Kertépítészeti Kereskedelmi és szolgáltató Kft. végezte el, előbbi egyik tulajdonosa Golub Athanász, a volt pomázi polgármester. 2019-ben a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával, a strandfejlesztési program keretében újult meg a Postás.

A tervekben az szerepelt, hogy lesz homokos partszakasz napernyőkkel, napozó ágyakkal, megújulnak a játszótér játszóeszközei, valamint szabadtéri sporteszközöket helyeznek el. Frissül a strand infrastruktúrája is: új zuhanyzók és kibővített, felújított öltözők lesznek a Postáson.

Vannak szép részei a Postásnak, ez tagadhatatlan. A parthoz nem kellett hozzá nyúlni, azt alakítja a Duna, ahogy neki tetszik. A többi részt, bár hivatalosan átadták, késznek nem neveznénk, és finoman szólva is félre csúszott néhány dolog.

A dombok úgy néznek ki, mintha épp a szétterítésre várnának, az út mellett fák torzói hevernek, a strand közepén pedig néhány köbméter fa van felhalmozva. Helyszíni fotógalériánkat itt tekintheti meg:

A felújított szentendrei Postás strand

A játszótér látványos lett, szép színes gumiborítást is kapott, és mászókák sora várja a gyerekeket. Cikkünk megírásakor, a hivatalos megnyitó után egy héttel még nem kerültek fel a napvitorlák, így a játszó nagy részét semmi nem védi a naptól. Az egyik kisautó fa kormánya első nap esett rá egy kisfiú fejére, ezt kicsit fusi megoldással műanyagra cserélték.

WC-t nem találtunk a strandon, illetve 200 forintért igénybe lehet venni a szomszédos Teddy Beachért (nyitva déltől), valamint a pár száz méterre lévő teniszpálya wc-jét.

Parkolni fizetősen lehet a strand közelében, a HÉV-állomás mellett van egy limitált férőhelyes parkoló. A bicikliseknek nem készült bicikli-tároló, bár a bringatút pont ott vezet el.  Nem szerencsés az sem, hogy a tűzrakó helyre ránézésre a régi asztalok és padok kerültek ki, amik már eléggé leharcoltak, és ezek közelében pedig nincs kuka. Lehet, hogy az az üzenet, hogy mindenki égesse el a szemetet? A baba-mama házacska üdvözlendő, itt pelenkázó – szemetes nélkül – kapott helyet, plusz két fotel, utóbbi vélhetően a szoptatás megkönnyítése céljából. Amikor mi jártunk ott, nyitva volt a helység, mások szerint teljesen esetleges a nyitvatartása.

A füvesítés eredménytelensége jól látható, júliusban, 35 fokban nem lehet füvesíteni, ezt mindenki tudja, még akkor is, ha naponta legalább kétszer locsolnak.

A helyi közösségi médiában a legmegosztóbb mégis a gubók lettek, a Wahorn Róbert által készített térinstallációkban ülni vagy feküdni lehet. Az ellenzők szerint a fából készült alkotások hamar tönkremennek árvízkor, mások attól tartanak, hogy vagy a fiatalság fog benne romantikázni, vagy a helyi hajléktalanok fedezik fel maguknak a gubókat.

Az, hogy miért nem lehetett megvárni a tényleges befejezést, miért tűnt el az átadás után szinte azonnal a röpipálya hálója, és minek épült a látszólag funkciótlan emelvény  – amiről szintén hiányoznak a napvitorlák, milyen célt szolgálnak a random heverő farönkök, nem tudni.

Helló strand, helló szennyvíz!

De az egésszel nem lenne valójában akkora baj, ha nem lenne elavult a városi csatornarendszer, melynek következtében minden nagyobb esőzés után a strandtól 100 méterre ömlik a fekália a Dunába. Ez nem új keletű probléma, rendszeresen téma a helyiek között, de aki távolabbról érkezik, ezt nem tudhatja.

A jelenlegi helyzetet a Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület videója mutatja:

Ezért a strand is úgy kapott működési engedélyt, hogy ha elindul a szenny, akkor a helyi közterület-felügyelet azonnal megkéri az ott tartózkodókat, hogy fejezzék be a fürdőzést. Az újranyitás akkor lehetséges, hogy ha az ÁNTSZ engedélyt adott rá, a vízminták bevizsgálása után. Ehhez képest jól látszik, hogy a szombati hatalmas eső után, vasárnap sokan fürdenek a Dunában annak ellenére, hogy szombaton biztosan elég sok szennyvíz került oda, ez a vasárnapi özönvízszerű esőzéssel megismétőlődött. A két esős nap rámutatott, hogy a vízelvezetés nem túl sikeres, a frissen elkészült strandon, és a mellette lévő játszótéren áll a víz, ami vélhetően se a friss földnek sem a játékoknak nem tesz jót.

Mit fognak látni a strandolók?

Ha a Duna felé néznek, a Dunát. A másik irányba tekintve azonban feltehetően egy irodaházat, ugyanis a CYEB Energiakereskedő Kft. ide, a szomszédos telekre tervezi új székházát, ami ellen hiába tiltakoztak a szentendrei civilek. A fideszes vezetésű önkormányzat tavaly július 19-én módosította a városi építési szabályzat Makovecz-kaszinó területére vonatkozó passzusait.

Zimre Zsuzsa

Induló képünk és fotógalériánk: a szerző felvételei

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás