választások 2019

Plakátokról tudták meg az abai vállalkozók, hogy ők is támogatják a polgármester örömünnepét

Videóüzenetben tiltakozik az abai vállalkozók egyike, amiért nevesítve került ki a teljes hétvégét lefedő monstre ünnepségeket támogatók listájára. A kétnapos, koncertekkel tűzdelt habzsi-dőzsit a hangtálas testületi ülésekről elhíresült polgármester tíz jeles évforduló köré szervezte. Például tíz éve alakult újjá a helyi baba-mama klub – ennek okán még Mátyás király komplett udvarát is megidézik a kisvárosban.

Korábban rágalmazásért elítélték, és jelenleg is folyik egy per az abai polgármester, Kossa Lajos sikkasztási ügyében: a vád szerint tízmillió forintot vett fel a település kasszájából – igaz, az ügy kiderülésekor gyorsan visszafizette az összeget. Mindez azonban nem akadálya annak, hogy a városvezető gőzerővel kampányoljon az önkormányzati választásokra készülve.

Kossa az, akiről megírtuk, hogy a testületi üléseken tibeti hangtálat kongatva űzi ki a gonoszt, és Martin Luther King szellemét idézi:

Az abai polgármester gyertyával és hangtállal küzd az ellenzéki gonosz ellen a testületi üléseken

Kossa Lajos, Aba város polgármestere a 2019. január 23-i testületi ülésen új hagyományt jelentett be: ezentúl tibeti hangtálakkal fognak nyugtázni minden testületi döntést, az ülések kezdetén pedig gyertyát gyújtanak az ártó szellemek és az ellenzéki negatívság elhallgattatására.

A kampányban szemmel láthatóan szintén beveti minden erejét és kreativitását. Szeptember utolsó hétvégéjén például olyan díszes, nagyvonalú ünnephalmazt tervez megülni a településen, amelynek közel-távol se nagyon van párja.

A megalománia jeleit gyaníthatnánk abban például, hogy a polgármester nem is egy, hanem mindjárt tíz eseményt is ünnepeltet egyszerre, avagy ahogy ő fogalmaz: „tíz jubileumon keresztül üzen a múlt Aba közösségének”.

Abai programok 2019. szeptember

Részlet a szórólapból

Az egyelőre nem derült ki, mit üzenhet pontosan a kisvárosiaknak, hogy 60 éve nyílt meg az óvoda a jelenlegi helyén, vagy hogy tíz éve alakult újjá a baba-mama klub – ha csak azt nem, hogy legalább óvoda és babaklub van a településen. Egy sor beígért fejlesztés viszont – az utak megjavításától az ide nagyvonalúan betervezett tudományos és technológiai parkig – elmaradt az idén 685 éves Abán.

A tízszeres jubileum megülését egyébként további programelemek gazdagítják majd: lesz dobkörtoborzó és estebéd (de még milyen: halászlé, gulyásleves, tárkonyos ragu, birka- és kecskepörkölt, sült kolbász, sült pecsenye a menü), majd fellép Wolf Kati, másnap Janicsák Veca, a helyi fúvósok, egy big band, a népdalkör, a citeraegyüttes, a megye legrangosabb néptáncegyüttese, jönnek a tűzzsonglőrök, de a tűzijátékos utcabál sem maradhat el.

Ha pedig besenyő harcosok imitált ádáz csatájának szeretnénk mindenképpen szemtanúi lenni, akkor gyakorlatilag kihagyhatatlan úticélnak bizonyul a sárvízi kisváros.

Ekkora volumenű rendezvény érthetően nem lehet meg összefogás, meg persze vaskos büdzsé és nagylelkű felajánlók nélkül. A plakátokon feltüntetett támogatók némelyike azonban nehezményezi, hogy eddig semmit sem tudott a saját ezzel kapcsolatos nagylelkűségéről.

Egyikük, Lajtos József egyenesen nyílt videóüzenetben mondja el, hogy gyakorlatilag az önkormányzat honlapján megjelent plakátból értesült arról: ő is támogatta a monstre rendezvényt, holott ez valótlan – sem anyagilag, sem erkölcsileg semmilyen közösséget nem érez a rendezvénnyel.

A videót Mikula Lajos, a polgármester miatt a közelmúltban felállt egykori önkormányzati képviselő készítette. Mikula a polgármester legaktívabb helyi ellenzéke, egyben kihívója, az Élő Aba Együttműködés polgármesterjelöltje. Mint az Átlátszó érdeklődésére elmondta, a kétnapos programdömping volumene másokban is megütközést keltett a településen, a kritikusok szerint ugyanis egyes civil szervezetek, klubok fennállásának megünneplése helyett életszerűbb lenne a helyiek hétköznapjait keserítő anomáliákat a fókuszba helyezni.

Például a Kossuth utcát, amelynek egy százméteres szakaszát pontosan tíz éve nem tudja rendbe rakatni a jelenleg is regnáló vezetés. És ezt – besenyő harcosok ide, tárkonyos kecskepörkölt oda – bizony nehéz lesz elfeledtetni az abaiakkal.

Kocsis Noémi

Címlapkép: szüreti felvonulás Abán 2016-ban (forrás: aba.hu)

 

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás