választások 2019

Időhúzással szívatja a választási bizottság a szekszárdi ellenzéket

Feljelentést tett a rendőrségen rongálás miatt az Éljen Szekszárd Egyesület (ÉSZ), miután a helyi választási bizottság még nem jogerős döntése alapján a város önkormányzata elkezdte eltávolíttatni a plakátjaikat. Nemrég a Bomba! energiaitallal kapcsolatos Bomba név és logó használatát kifogásolták meg, és akkor a választási bizottság az ÉSZ vezetőjének adott igazat. Az ÉSZ gyakorlatilag a teljes ellenzéket lefedő választási civil szervezet.

„Sem az önkormányzatot, sem a választási bizottságot nem zavarják az önkormányzati választáson induló többi szervezet plakátjai, csak a miénkkel támadt problémájuk” – mondta Bomba Gábor, az Éljen Szekszárd Egyesület (ÉSZ) összellenzéki polgármester-jelöltje szerkesztőségünknek. „Csak ellenünk hozott  döntést a bizottság a plakátok leszedéséről. Amit el is kezdtek, holott nincs joguk hozzá, hiszen a döntés még nem jogerős, mert fellebbeztünk. Az önkormányzat önhatalmú plakát-eltulajdonítása miatt az érintett jelölt rendőrségi feljelentést tett.”

Egy héttel ezelőtt jelent meg a sajtóban, hogy Bomba Gábort azzal nyomták fel a helyi választási bizottságnál, hogy a polgármesterjelölt visszaél a saját családnevével, és a „széleskörben ismert és népszerű energiaital” márkajelzésével azonos módon tünteti fel magát. A bejelentőnek azonban nem volt szerencséje, mert a választási bizottság kimondta, hogy Bomba Gábor használhatja a nevét és a logót is.

Ezt követően azonban újabb, az ÉSZ kampányára vonatkozó bejelentést kellett megvizsgálnia a választási bizottságnak. Egy állampolgár ugyanis megosztotta azt a gyanúját a fideszes vezetésű önkormányzattal, hogy az egyesületnek nincs engedélye a plakátjai kihelyezésére. Ez egyébként a kampány kezdetétől korlátozás nélkül tehető meg, mégpedig ingyenesen, de előzetes hozzájárulás (nem engedély) kell hozzá a tulajdonostól. 

A bejelentő az önkormányzat válaszát a szokásos 30-60 napos határidő helyett pár nap múlva meg is kapta. A levélben az állt, hogy a hozzájárulást még nem adták ki az Éljen Szekszárd Egyesületnek. Az önkormányzat ráadásul önszorgalomból az E.ON-tól is bekérte, hogy adott-e ki hozzájárulást, és azt a tájékoztatást szintén odaadták az állampolgárnak. 

A helyi választási bizottság első fokon a plakátok eltávolítására kötelezte az ÉSZ-t. Ez ellen persze az egyesület fellebbezett, de az önkormányzat nem várta meg a jogerős döntést, hanem azonnal elkezdte a plakátok eltávolítását. Ezt azonban csak a jogerős döntés után tehették volna meg.

Bomba Gábor elmondta, hogy amint az Éljen Szekszárd Egyesület jelölő szervezetté vált, augusztus 29-én beadta a plakátoláshoz a hozzájárulási kérelmet a jegyzőnek. Szeptember 12-én viszont arról értesítették az ÉSZ-t, hogy nem az illetékes szervezeti egységhez, a Városigazgatási és Rendészeti Osztályra került a kérelem. 

Bomba Gáborékat szeptember 20-án arról tájékoztatták, hogy már a szeptember 5-i levelében új kérelem benyújtását kérték tőlük az oszlopok helyének és a kihelyezendő plakátok mennyiségének megadásával.

„A korábbi levélben azonban semmi ilyesmi nem szerepel, csak az, hogy máshová kell fordulnunk, mert más az illetékes az ügyben. Az oszlopok helyét pedig nem jelölték meg, csak azt, hogy körülbelül hol, mennyi oszlop van. Így például az 56-os úton 96 darab. Ez alapján viszont nem lehet megjelölni a helyet, illetve azt sem lehet tudni, hogy melyik oszlop az önkormányzaté és melyik az E.ON-é. Ezért bárhova rakjuk ki a plakátokat, az vita tárgya lehetett volna” – vélekedett Bomba Gábor.  

Bomba hozzátette, hogy hiánypótlást azóta sem kaptak, és ha új kérelmet adnak be, és arra az előzőekhez hasonlóan 30 napos határidővel válaszolnak nekik, vagy kifogást keresnek, akkor október 22-én kaphatnak először hozzájárulást, amikor ugyebár már vége a választásoknak. „Most várjuk az eredeti kérelem szerint az írásos hozzájárulást.”

A kampányidőszakban – annak rövidsége miatt – három napos határideje van a kifogások, kérelmek elbírálásának. Hogy az ÉSZ esetében ez nem érvényesül, az egyesület szerint időhúzásnak tekinthető, amiben szerepe lehet az önkormányzatnak is, amely a helyi választási bizottságot és a helyi választási irodát működteti.

Ez az eljárás pedig – az egyesület vezetőjének véleménye alapján – sértheti a esélyegyenlőséget a jelöltek és a jelölő szervezetek között, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlási alapelveket. Emellett szintén sértheti az Alaptörvény által elismert véleménynyilvánítási szabadság jogának gyakorlását és a tisztességes eljáráshoz való jogot.

Bomba Gábort megkérdeztük arról is, hogy a plakátokkal kapcsolatos bejelentés attól a fideszes képviselőjelölt, Móra Viktóriától származik-e, aki a korábbiakat is írta. Az ÉSZ elnöke azt felelte, hogy a választási bizottságtól a nevek kitakarásával kapják meg az anyagokat, és csak az biztos, hogy a három bejelentést egy napon tették meg.

Csikász Brigitta

Fotó: Bomba Gábor Szekszárd/Facebook

 

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás