Egyéb

Korrupcióinfó: uniós pénzből képez gyakornokokat a fideszes trafikkirály

 

Összesen 135 millió forint EU-pénzt kapott gyakornokképzésre Fajszi Lajos (Fidesz) volt szekszárdi önkormányzati képviselő négy családi takarítócége. Fajsziék annak idején a trafikmutyin is nagyon szakítottak: a família összesen 5 dohánybolt koncesszióját húzhatta be.

Egy takarítót csaknem 3 millió forintért képeztek ki Fajsziék cégeinél uniós pénzből – ez derült ki Hadházy Ákos LMP-s politikus eheti Korrupcióinfóján. A képviselő kommentárja: ennyiért el lehet végezni a bölcsészkart vagy három félévet az állatorvosi egyetem méregdrága önköltséges képzésén.

Fajszi Lajos volt önkormányzati képviselőt trafikkirályként ismerhette meg az ország az éppen Hadházy által borított dohány-mutyi idején. Utóbb kiderült az is, a család takarítócégei szépen húzzák az állami megrendeléseket.

Az orcátlanság azonban – Hadházy szavaival – most szintet lépett. Kiderült: a család négy takarítócége az elmúlt időben összesen 135 millió forintot – 40 évnyi átlagbért – kapott gyakornokok képzésére.

Van, amelyik projektnek a palyazat.gov.hu-n elérhető dokumentációja csak fényképekből áll. Ezek közül számos a trafikokban készült, s akad olyan is, ami fitnessz-gép karbantartását mutatja be. Ahol található szöveges leírás is, ott egyebek mellett kiderül, hogy a pénz egy részéből a nyertesek gépeket vásároltak. Köztük takarító masinákat is.

De beszereztek két Apple iMac-ot is csaknem egymillióért, mondván „ezen eszközök a fiatalok elsődleges munkavégzését biztosító alapeszközök, melyek nélkül jövedelemtermelő munkát nem tudnának végezni”.

A TÁMOP projektben mintegy 1200 vállalkozás kapott pénzt gyakornokok foglalkoztatására. Azonban többségük nagyságrendekkel kevesebbet, 2-3 milliót nyert, és feltételezhetően nem pályázott egyetlen család több cég nevében – jelentette ki Hadházy, aki szerint ezért van szükség EU ügyészségre, hiszen a magyar ügyészség nyilván mindent törvényesnek mond majd.

Rádi Antónia

Kapcsolódó cikkeink

Korrupcióinfó: klónozott tanulmányokkal kaszált a fidesz-közeli tanácsadó cég

Trafikbárók Budapesten: Vu Quy Duong már 92 nemzeti dohányboltban érdekelt

Megosztás