Szeged

Nyitva hagyták a kaput, hát bebújtak rajta – Ismét megvonták Kiss Attila mandátumát a Csongrád Megyei Közgyűlésben

A Csongrád Megyei Közgyűlés és jobbikos tagja, Kiss Attila között továbbra is folyik a küzdelem azért, hogy eldőljön, Kiss a testület tagja maradhat-e. Az ügy másodjára kerül a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elé.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Nemrég írtuk meg, hogy Kiss Attila jobbikos megyei képviselő mandátumát a Csongrád Megyei Közgyűlés méltatlansági eljárás keretében 2018 novemberében megvonta, és mivel ezt a határozatot a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság formai okokra hivatkozva megsemmisítette, a közgyűlés nem volt rest egyből újra kizárni a képviselőt, most már indokolással ellátva.

Idén február 8-án a megyei közgyűlés újra nekigyürkőzött Kiss Attila mandátumának megvonásának. A testület legfőbb érve továbbra is az volt, hogy Kiss már képviselőként is elnöke volt a Sándor Móricz Egyesületnek, amely a Makói Csípős nevű, ellenzéki, elsősorban a jobbikkal szimpatizáló internetes oldalnak a fenntartója, ami miatt méltatlan az önkormányzati törvény szerint képviselői tisztségének ellátására.

Korábbi cikkünkben azt is jeleztük, hogy a Makói Csípős a Nemzeti Média-, és Hírközlési Hatóság által nyilvántartásba vett sajtótermékek listájában nem található meg. Ellenkező bizonyításig pedig ezek után nem lehet sajtóterméknek tekinteni a Makói Csípőst.

Ráadásul Kiss Attila korábban az Átlátszó Országszertének elmondta, hogy már tavaly októberben, a közgyűlési eljárás november 6-i megindulta előtt lemondott elnöki pozíciójáról, amely eljárás legutóbbi információink szerint a Szegedi törvényszék előtt még nem zárult le.

A jobbikos képviselő az Átlátszó Országszertének is elmondta, hogy a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság határozata tartalmilag nem vizsgálta a fellebbezett döntést. Pusztán azt állapította meg, hogy  a közgyűlési határozat nem írja le világosan, hogy mely konkrét körülmények és tények vezettek az összeférhetetlenség kimondásához.

Ezzel pedig nyitva hagyta a lehetőséget egy, a felek közötti „harmadik menet” lehetőségének. A közgyűlés pedig egyből élt is ezzel, és immáron több oldalon megindokolt határozatában ismét megállapította a képviselő alkalmatlanságát, illetve megvonta mandátumát.

Mivel Kiss Attila az új határozat ellen is benyújtotta fellebbezését, a végső szót az ügyben ismét csak a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság mondja ki.

B. Kovács Tamás

Fotó: Átlátszó Országszerte

Megosztás