budakalász

Civilek feljelentik a budakalászi önkormányzatot a kálváriadomb elkótyavetyélése miatt

Áll a bál a budakalászi Kálvária lakópark miatt. A 2011 Egyesület szerint ugyanis az önkormányzat 92 millió forinttal olcsóbban adta el annak idején a telkeket az értékbecslő által megállapított árhoz képest, ezért feljelentést tesznek. Az önkormányzat viszont ragaszkodik ahhoz, hogy jogszerűen jártak el, ezért ők is feljelentést tesznek rágalmazás miatt.

A budakalászi 2011 Környezet- és Értékvédő Egyesület pár napja egy beszámolót tett közzé honlapján, amelyben azt részletezik, milyen furcsaságok történtek a Kálvária lakópark telkeinek 2016-os értékesítésekor.

Az egyik az, hogy amikor az önkormányzat meghirdette a Kálváriadombon lévő, több mint két hektáros, panorámás önkormányzati területet, mindössze két hét állt a rendelkezésre arra, hogy megtalálják a legmagasabb árat kínáló ingatlanbefektetőt.

Ez – a jó üzlethez rövidnek tűnő – határidő azonban csak egy része a rossz döntéssorozatnak, véli az egyesület.

A Rogán László polgármester (Fidesz-KDNP) vezette testület előkészületként felkért egy szentendrei értékbecslőt, Reisz Zoltánt, aki a három helyrajzi számon lévő, összesen 22 160 négyzetméteres területet két önálló szakvéleményben értékelte, és az ingatlanok értékét összesen nettó 274 millió forintban állapította meg. A szakvéleményeken az szerepelt, hogy ez a becsült összeg nettó érték.

A képviselők elé viszont már egy olyan javaslat került, amelyben a 274 millió forint bruttó összegként volt feltüntetve.

A 2011 Egyesület szerint már ezzel is nagyot nyert a leendő befektető, de az áfanyereség mellé további jelentős árkedvezményt is kapott. Mint írják, különböző okokra hivatkozva (a terület kialakulatlansága, osztatlan, nyers állapota, közművek hiánya stb.) már eredetileg is 20 + 35 százalékkal csökkentett összeg szerepelt az előterjesztésben, ezt azonban a polgármester javaslatára tovább csökkentették újabb 20 százalékkal a járdák és utak hiánya miatt.

Így végül az értékbecslésben feltüntetett 274 forintos nettó árral szemben a tranzakció végén nettó 181 millió forint folyt be Budakalász költségvetésébe, ami 92,9 millió forintos különbséget jelent. Az egyesület szerint emiatt nemcsak Budakalász városa lett sok millióval szegényebb, de az állami költségvetés is jelentős adóbevételtől eshetett el.

Hozzátették, a Kálvária lakóparkban – ahová azóta a polgármester is beköltözött – 30 önálló családi ház épült fel, így egy-egy normál méretű telek átlagosan alig több mint 6 millió forint bevételt hozott városnak, ami véleményük szerint feltűnő értékaránytalanság. Arról, hogy mennyi lett volna a reális négyzetméter ár, a Pénzügyi és Vagyonhasznosítási Bizottság is vitázott 2016-ban.

Az összefüggések, az esetleges jogsértések és a következmények további részletes feltárásáért a szervezet a hatósághoz fordult: az összegyűjtött anyagokat eljuttatták az önkormányzatok gazdálkodását felügyelő Állami Számvevőszékhez, amely a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságra továbbította bejelentést. Az egyesület jelezte, hogy ők maguk is feljelentést tesznek az ügyészségen.

Minden jogszerűen történt

A budakalászi önkormányzat pár nap múlva rendkívüli képviselő-testületi ülésen közlemény kiadásáról döntött, amelyben tételesen reagálnak az őket ért vádakra.

Ebben hangsúlyozzák, hogy az értékbecslő által kalkulált összeg forgalmi érték, amely – a vételárral szemben – soha nem lehet nettó vagy bruttó összeg, hanem mindig a bruttó vételár alapját képező érték.

Ezzel szemben a szakvéleményben, bár valóban forgalmi értékről szól, a nettó összeg szerepel.

„Nettó érték”. Részlet az értékbecslő szakvéleményéből.

Az értékbecslés pedig, így folytatódik a közlemény, a forgalmi érték és nem a vételár meghatározásáról szólt. Utóbbiról nem is szólhatott, hiszen a vételár a pályázat elbírálását követően, a legkedvezőbb ajánlat elfogadásával alakul ki – teszik hozzá.

Az önkormányzat rámutat arra is, hogy a vételár nem szükségszerűen azonos a forgalmi értékkel, hiszen a piaci viszonyoktól, kereslettől és kínálattól függően alul is múlhatja és meg is haladhatja azt.

A közlemény szerint valótlan az az állítás is, hogy a testület jogellenesen csökkentette a megállapított forgalmi értéket a tulajdonában maradó területrészek után. Az értékbecslő ugyanis nem vette figyelembe értékcsökkentő tényezőként a kialakítandó közterületeket, mert azok nagyságrendjét nem ismerte.

A pályázati kiírás ezzel szemben 20 százalékos közterület céljára visszaadandó ingatlanrészt határozott meg. Ennek megfelelően a megállapított forgalmi értéknél 20 százalékkal alacsonyabb összegben határozta meg a minimális bruttó eladási árat, hiszen a tulajdonában maradó területért nyilván nem tudott ellenértéket kérni. A nyertes pályázó, az MNS WEB Kft. 230 millió forintos árajánlatot tett – áll a közleményben.

Mindezek fényében az önkormányzat úgy ítéli meg, hogy a 2011 Egyesület állítása, amely szerint áron alul értékesítették az ingatlanokat, nem fedi a valóságot.

A határozat azzal zárul, hogy mivel a szervezet az önkormányzatot súlyosan sértő, a közbizalom megingatására alkalmas, valótlan tényállításokat tett közzé, aljas indokból nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazás vétsége miatt feljelentést tesznek ellenük. Amennyiben az üggyel kapcsolatosan bármely személy vagy szervezet büntető feljelentést tett, úgy a hamis vád bűntettével kapcsolatban szintén feljelentést tesz az önkormányzat.

A 2011 Egyesület erre reagálva közölte,  nem ijednek meg a fenyegetéstől, és továbbra is válaszokat várnak az önkormányzattól a tisztázatlan kérdésekre.

A polgármester házát építő cég lett a befutó

Nem ez az egyetlen eset, hogy egy budakalászi ingatlanértékesítés kapcsán felmerül a nettó-bruttó ár ügye, mint ahogy a nyertes cég neve is elhangzott már egy másik beruházás kapcsán.

Az Index tavaly számolt be arról, hogy az önkormányzat rövid határidővel (két hét) hirdetett meg 12 lakást Mályva lakópark néven szintén 2016-ban. A felhívásra jelentkező két cégnek nem volt érdemi üzleti múltja vagy árbevétele, de ami sokkal furcsább volt, hogy mindkét vállalkozás ugyanarra a címre volt bejegyezve. A két ajánlat közül végül az MNS WEB Kft.-é lett a befutó – éppen azé a cégé, amely a Kálváriadombon is építkezhetett.

Ahogy cikkünkben már említettük, Rogán László polgármester is a Kálvária lakóparkban vett házat, amelyet nem más, mint az MNS WEB épített.

Mindez azonban „nincs összefüggésben és nem is lehet” azzal, hogy ismét az MNS ajánlatát fogadta el az önkormányzat – fogalmazott akkor Rogán.

Az értékbecslő ennél az esetnél is Reisz Zoltán volt, az általa kiállított szakvéleményben pedig akkor is „nettó összeg” volt feltüntetve. A nettóból aztán ott is bruttó lett, amit Krepárt Tamás, Budakalász alpolgármestere akkor azzal magyarázott, hogy az értékbecslő „írta el” az értékbecslését.

Egy biztos: a képviselők ebben az esetben is egy olyan előterjesztés alapján hoztak döntést, amelyben nettó 39,89 millió forintos értékbecslés szerepelt – és végül nettó 31,496 millió forint folyt be az önkormányzathoz.

A nyertes ajánlat egyébként éppen az értékbecslő által meghatározott 40 millió forint felett volt egy hajszállal, így a testület rábólintott az adás-vételre. Igaz, később, amikor már hirdették a Mályva lakópark elkészült házait, ez az összeg egyetlen lakás megvételére sem lett volna elegendő – mutatott rá az Index cikke.

Katus Eszter

Fotó: a budakalászi Kálváriadomb, forrás: 2011 Egyesület

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás