balogunyom

Már a rendőrség is nyomoz  a balogunyomi fantomhivatal ügyében

A polgármester tavaly novemberben még azzal nyugtatta a népeket, hogy Hende Csaba segíti ki a megrekedt építkezést a Belügyminisztérium vis maior keretéből. Ezt állítólag maga Hende ígérte neki. Így van vagy sem, csupasz falak állnak Balogunyomban az új polgármesteri hivatal helyén. Immár a rendőrség is keresi a felelősöket.

Korábban írtunk róla, hogy tavaly indították azt az építkezést, amivel a vas megyei Balogunyom végre új polgármesteri hivatalt és közösségi házat kapott volna. Összesen bruttó 125 millió 678 ezer 669 forintért épült volna meg az intézmény, az építkezés költségeihez a kormány is hozzájárult.

Hiába feszített Hende Csaba is az alapkőletételnél, befuccsolt a balogunyomi önkormányzati beruházás

2018. február 7-én nagy nap volt a Vas megyei Balogunyom életében, alapkőletételre gyűlt össze a falu, még a térség fideszes országgyűlési képviselője, Hende Csaba is ott pózolt. Közel 100 millió forint közpénzből indult a polgármesteri hivatal és közösségi ház építése, csakhogy nem sokkal később bedőlt a kivitelező, a beruházás pedig csak 20 százalékos készültségig jutott.

A közbeszerzést a Vasi Energetikai Kft. nyerte el. Annak ellenére, hogy a fotókon széles mosollyal alapkövet letevő cégtulajdonos, Képíró Zsolt akkor már el volt tiltva a cégvezetéstől. A balogunyomi munka áprilisban állt le, a számlákból és teljesítési igazolásokból pedig az derül ki, hogy az épületet 20%-os készültségűnek nyilvánították, a kifizetést is ehhez képest rendezte az önkormányzat: 46 millió 531 ezer 507 forintot utaltak.

Tavaly április óta azonban semmi nem történt.

A lakóknak elsőként tavaly augusztusban tűnt fel, hogy valami nem stimmel az építkezéssel. Az egyik helyi informátorunk arról mesélt, hogy egy közmeghallgatáson jött elő az építkezés témája, és kérdezték a helyiek, hogy miért nem történik hetek, hónapok óta semmi a csupasz falakkal a nyílászárókat váró épülettel.

Akkor az hangzott el, hogy beteg az építésvezető, ez a gond.

Szeptemberben a testületi ülésen már a jegyzőkönyvvezető hívta fel a figyelmét arra a képviselőknek, hogy a Belügyminisztériumtól kapott támogatás, vagyis a 65 millió forint pénzügyi teljesítési határideje 2018. december 31. Az akkori állapotok szerint tehát mindössze három és fél hónap maradt az épület befejezésére. De továbbra sem történt semmi.

November 6-ra hívtak össze újabb testületi ülést a faluban. Ennek jegyzőkönyvéből kiderül, hogy Márfi Ernőné Kiss Anita polgármester ekkor már arra panaszkodott, hogy nem éri el a kivitelezőt. Megnyugtatásképpen azonban azt is hozzátette, hogy beszélt a térség fideszes országgyűlési képviselőjével Hende Csabával, aki azzal nyugtatott, hogy az építkezés befejezését a Belügyminisztérium vis maior keretéből mentik meg.

Ezen az ülésen a műszaki ellenőr nem jelent meg, így a polgármester azt mondta, hogy a kérdéseket felé emailben tudják majd feltenni.

November 22-én aztán újabb testületi ülést hívtak össze. A rendkívüli ülésnek egyetlen témája volt, mégpedig a meghiúsult építkezés. Itt többek között az hangzott el, hogy a polgármester úgy írta alá a szerződést, hogy azt jogásszal meg sem vizsgáltatta. Hogy Horváth Tibor közbeszerzési szakember ellenőrizte a pályázó cégeket, de ő nem talált semmi rendkívülit a  Vasi Energetikai Kft.-vel kapcsolatban, így aztán győztesként kihírdethetőnek ítélete meg. Volt olyan képviselő aki azt mondta, hogy bár a polgármester folyamatosan hivatkozik Hende Csaba segítségére, a térség fideszes képviselője azonban szerinte semmit sem tudott a meghiúsult építkezésből akkor, amikor személyesen kereste fel.

Végül Mohos Géza képviselő javaslatára úgy döntött a testület, hogy a polgármestert arra kötelezik, tegyen feljelentést az ügyben a  rendőrségen. Ehhez képest korábbi cikkünk megjelenése előtt a rendőrség még azt válaszolta megkeresésünkre, hogy az ügyben feljelentés nem történt, nyomozást ők nem folytatnak.

Január 29-én került ismét szóba az ügy a testületi ülésen. A polgármester akkor ezt mondta a jegyzőkönyv szerint:

“A feljelentés a felderítés időszakában van, be lett adva ismeretlen tettes ellen a meghozott határozat alapján, valamint a felszámoló felé is be lett adva az igény.”

A polgármestert egyébként korábban kerestük, akkor csak többszöri próbálkozásra, személyesen értük utol. Röviden annyit mondott, hogy nem kíván politikai csatározásokban részt venni. A rendőrségtől első cikkünk után kaptuk a tájékoztatást arról, hogy feljelentés történt, így megkezdték a nyomozást.

Farkas Bazsi/ugytudjuk.hu

Fotó: Hende Csaba és Márfi Ernőné Kiss Anita polgármester egy 2016-os jutalmazáson. Forrás: Hende Csaba/Facebook

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás