Érd

Megszállták a rendőrök az oroszlános tanyát Érden, a tulajdonos beszállt a helyi politikába

Az oroszlánjairól híressé vált Noel-tanyán érdi rendőrök tartottak házkutatást, majd lefoglalták a vadállatok okmányait. A sértődött érdi polgármester pedig a helyi közmédia kamerája előtt vallatja az állattartót, aki politikai karrierbe kezdett a pártelhagyó fideszes helyi képviselő oldalán.

Egyelőre nincs gyanúsítottja annak a nyomozásnak, amelyet természetkárosítás bűntette miatt indítottak még 2018-ban Érden az úgynevezett Noel-tanyán tartott vadállatok, oroszlánok és pumák ügyében.

Különösen veszélyes állatok a tanyán

A házkutatást elrendelő határozat szerint szerint Kolonits Attila 2016 április óta különösen veszélyes  állatokat telepített a tanyára. A határozatban az olvasható, hogy Kolonits a pumák és az oroszlánok eredetét megfelelő dokumentumokkal igazolni nem tudta, azokat engedély nélkül tartotta, illetve állatkertet nyitott, amelyben a veszélyes állatokat a nagyközönségnek mutogatta.

A rendőrségi szóvivő az eljárás lefolytatásának tényén túl nem osztott meg részleteket az Átlátszóval, így az sem világos, hogy a természetkárosítás mellett milyen más bűncselekmény megalapozott gyanúját vizsgálják. A természetkárosítás bűntettének alapesetét legfeljebb három év szabadságvesztéssel fenyegeti a törvény.

Kolonits tudomása szerint többeket kihallgattak tanúként, de különösnek tartja, hogy őt még nem. Tőle tudjuk, hogy július közepén nemcsak a Noel-tanyán, hanem a lakhelyén is kutattak a rendőrök, akik lefoglalták a vadállatok okmányait.

Tavasszal és kora nyáron a Noel-tanya története csaknem a teljes magyar sajtót bejárta. Az Index május elején hosszú cikkben írt arról, hogy állatvédők feljelentést tettek a vadállatok illegális tartása miatt.

A kormányhivatal bezáratta a Noel-tanyát, két pumát és négy oroszlánt pedig elkoboztak.

Nem sokkal később további hét oroszlán került Érdre. Romániában az állatvédelmi törvény módosítása megtiltotta a vadállatok szerepeltetését a cirkuszokban. A Magyarországon rekedt romániai oroszlánokat Barcsról szállították a Pest megyei városba. Kolonits azt mondta, meg kellett mentenie az állatokat, hiszen az oroszlánokra egyébként a halál várt volna.

A történet újabb fejleménye már a bulvársajtóba is bekerült. A Bors például így találta a Noel-tanya történetét: “Biztos halál vár a mentett érdi oroszlánokra”. Miután oroszlánok születtek a Bíbic utcában, celebek (például Majka, Curtis, Várkonyi Andrea, Malek Andrea) is szívesen fotózkodtak a pár hetes Narával és Nolennel. Akár ezért is lehetséges, hogy állatvédőberkekben is fenntartásokkal vannak a Noel-tanya önzetlenségével kapcsolatban. Csakhogy a másik oldalnak is vannak hátsó megfontolásai.

“Érd egy félkész város” – ezt a polgármester mondja

A jelek szerint T. Mészáros András polgármesternek is kezelnie kellett valamiként a Noel-tanya országos hírverést kapott ügyét.

Annál is inkább, mert a történet legmélyén mindinkább kezdett elmérgesedni a konfliktus a polgármester és Kolonits között. A fiatal vállalkozó nem hagyott kétséget afelől, hogy a városvezetést hibáztatja, amiért nem működtethette legálisan az állatkertet a Noel-tanyán.

Május 10-re megbeszélésre hívták a polgármesteri hivatalba Kolonitsot, akit elkísért a felesége és az ügyvédjük. Egy ilyen egyeztetésnek általában az a célja, hogy a felek tisztázzák az álláspontokat, és lehetőleg kompromisszumot kössenek. Azon a pénteki napon azonban valami teljesen más történt a hivatal tárgyalótermében.

“Arató Zsolt (sajtófőnök) azon a héten szerdán ránk írt a Facebookon, és felajánlotta a találkozó lehetőségét. Pénteken reggel feltűnt, hogy az iroda helyett a tárgyalóterembe kísérnek minket. Akkor már ott várt ránk a videós a kamerával” – mondta Kolonits az Átlátszónak a videózás előzményeiről.

Kolonitsékkel az utolsó pillanatban közölték, hogy fel akarják venni a megbeszélést. Nem egyszerű home-videóra gondoltak: a köztulajdonban álló ÉrdTV operatőre várt rájuk.

A teljes videó:

Az operatőr egész idő alatt meg sem szólalt. “T. Mészáros volt az, aki a hozzájárulást kérte a videó rögzítéséhez, és ő volt az, aki elénk tette a nyilatkozatot, amit alá kellett írnunk” – mondta Kolonits. Ez azért roppant különös, mert T. Mészáros nem az ÉrdTV szerkesztője vagy riportere, formálisan semmi köze nincs a helyi közmédia tartalomelőállítási folyamataihoz, abba semmilyen módon nem avatkozhat be. Nem az ő dolga, hogy az efféle adminisztrációs feladatokat ellássa.

Ez az apró, látszólag nem túl lényeges részlet jelentősége a 47 és fél perces videó megtekintése után válik nyilvánvalóvá. Ugyanis T. Mészáros András a videó minden percét uralja, nem hagy kétséget afelől, hogy itt ő a főnök. Vallat, számon kér, kioktat, megleckéztet, keresztkérdéseket tesz fel.

T. Mészáros a felvétel elején leszögezi, hogy neki vagy a jegyzőnek nincs semmi köze a Noel-tanya vadállatai miatt folyó járási hivatali eljárásokhoz. Aztán hosszasan idézni kezd egy Facebook-bejegyzést (melynek íróját teljes nevén említi), amelyben azzal vádolják, hogy azért nem mutatkozik engedékenynek a Noel-tanya ügyében, mert nem kapott pénzt Kolonitstól.

Az érdi polgármester kijelenti: “Azt, hogy pénzt kértem volna, X százalékot Kolonits Attilától vagy a Noel-tanyától, cáfolom. Ilyen nem hangzott el a beszélgetésünk során”. Majd Kolonitstól azt kérdezi: “Elhangzott ilyen a beszélgetéseink során?” Kolonits válasza: “Nem.” Erre T. Mészáros azt mondja: “Mert én büntetőfeljelentést akarok tenni.”

A videóból az is kiderült, hogy mi a jogi alapja a Kolonits és a városvezetés között kialakult konfliktusnak. Az állatkert üzemeltetéséhez a helyi építési szabályzatban meg kell változtatni a terület besorolását állatkertire. A jegyzőnek arról kell nyilatkoznia a hatósági engedélyezési eljárások során, hogy létezik ilyen minősítés. Minthogy azonban nem tud ilyen nyilatkozatot tenni, mert az építési szabályzatot nem módosították, akkor logikailag helytálló az a megállapítás, hogy a jegyző nyilatkozatának hiányában a járási hivatal nem adhatja ki az engedélyeket.

Az építési szabályzat módosításának következményei rengeteg nehézség elé állítják az állampolgárt. Ki kell építeni a megfelelő infrastruktúrát, és ennek a költségeit saját zsebből kell fedezni (minthogy az önkormányzat nem hajlandó beszállni az állatkert finanszírozásba). Kolonits kijelentette: neki nincsenek erre tízmilliói erre. T. Mészáros erre azt válaszolta, és nyomatékkal megismételte: Érd egy félkész város, előbb utakat és még sok minden mást kell építeni. Az állatkert nem prioritás. Kolonits: de, az állatkert prioritás, egy mozi, színház nélküli városban tolonganának a Bíbic utcában az állatkert látogatói.

Ellenzéki képviselőjelölt lett a tanyagazda

Azóta a vadállatok ügye látszólag nyugvópontra került, az oroszlánok Veresegyházra, a Medveotthonba kerültek, mindössze a két kölyök maradt Kolonitséknál egy kevés ideig. Július közepén azonban elpattant egy húr. Kolonits azt írta a Facebookon, a fülébe jutott, “hogy a város vezetésének nem tetszik, hogy nálam vannak a kis oroszlánok és keresik sunyi módon a megoldást, hogy elkerüljenek”. Hozzátette: “ha kell, hívok még 10.000 celebet, sztárt. Mindegy, hogy kit és mit, de nem fogom magam hagyni!”.

“Elég volt – nyilatkozta Kolonits az Átlátszónak. – Érden sok vállalkozó elbukott, amiért konfliktusba került T. Mészárossal. Úgy gondoltam, nekem ezt a konfliktust fel kell vállalnom.”

Kolonits végül nem váltotta be a celebes fenyegetést. Ugyanakkor augusztus közepén bejelentették, hogy Kolonits képviselőjelöltként indul az októberi önkormányzati választáson a Fidesz-frakcióból kizárt Tekauer Norbert csapatának tagjaként.

Kolonits nemrég hirdetett Facebook-posztban hívta fel a politikai riválisok figyelmet, hogy a tanya mellett egyedül a Tekauer-csapat tagjai érvelhetnek hitelesen, “mindenki más, aki a Noel Tanya nevével próbál kampányolni, a mi nevünkkel él vissza. Tehát nem hiteles, nem őszinte emberek propagandája, akik csak és kizárólag a Tanya körüli hírverésből szeretnének profitálni, hatalmat szerezni – az érdieket átverve”.

Kis Zoltán

Címlapkép: érdi oroszlánkölykök (forrás: Noel-tanya/Facebook)

 

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás