miskolc

A Hell-cégcsoporté a Horvátországban lefotózott luxusautó, a 110 milliós Rolls Royce

Pár napja a HVG számolt be a Carspottingcroatia alapján arról, hogy egy nagyjából 110 millió forint értékű, magyar rendszámos Rolls Royce Cullinan állt a horvátországi Vela Luka kikötőjében. Sokakat lázba hozott a kérdés, hogy kié lehet a luxusautó, ezért utánajártunk és egy, a kormánynak kedves miskolci céghez jutottunk.

Bár a HVG kitakarta a rendszámot, az eredeti horvát autófigyelő oldal nem, így rákereshettünk az autóra az ügyfélkapun keresztül a Belügyminisztérium Jármű Szolgáltatási Platformján. Itt ugyan a kocsi tulajdonosát nem mutatja a rendszer, de további képeket találhattunk arról, hogy mi volt az autó eredeti rendszáma (a jármű Németországból érkezett), és a műszaki vizsgáztatás milyen körülmények között zajlott.

A képek és a rendszámon található felirat segítségével viszonylag könnyű volt beazonosítani az Avalon Motors szikszói műhelyét, innen pedig csak egy lépés volt feltételezni, hogy az Avalon Motors és a Hell Energy Kft. tulajdonosai lehetnek a kivételes jármű gazdái.

Rákérdeztünk ezért a cégnél, hogy helyesek-e az infomációink.

Amíg a válaszra vártunk, beszéltünk miskolci és szikszói lakosokkal is, akik elmondták, többször látták az említett aranyszínű autót a két településen, ahogy több nagy feltűntés keltő járművet, így például egy zöld Lamborghinit és egy Ferrarit is. Szerintük „köztudomású tény” Miskolcon, hogy a méregdrága autók a Hell Kft.-hez tartoznak.

Bentley-kről, Mercedesekről és Ferrariról korábban az Északhírnök is írt. Akkor a portál rámutatott, ennek hátterében részben az állhat, hogy a cég reklámjában és megjelenésében komoly feladatot kapnak az autók.

Végül megérkezett a Hell Energy hivatalos válasza is az ügyben. Pantl Péter kommunikációs és marketingigazgató kérdésünkre megerősítette, hogy a kérdéses jármű, azaz a Horvátországban lefotózott Rolls Royce Cullinan a HELL-cégcsoporthoz tartozó Avalon Fleet Kft. nevén van.

Nem mondtak le az irodaházról

Ha már a luxusautó miatt amúgy is írtunk a cégnek, rákérdeztünk egyúttal arra is, hogyan állnak jelenleg a Miskolcra tervezett Avalon Business center munkálatai. A beruházás terve ugyanis nagy visszhangot keltett a városban.

Kis Dubajt építenének Miskolc szívébe az agyontámogatott energiaital-gyártó tulajdonosai

Miskolci viszonylatban grandiózus méretű irodaépületet húzna fel Miskolc történelmi belvárosában az állami és pályázati pénzekkel alaposan kistafírozott Hell energiaital-gyártó tulajdonosai, a miskolci Barabás család érdekeltségébe tartozó cég. A környéken lakók aggódnak.

A miskolci viszonylatban grandiózus méretű irodaépületet ugyan nagy örömmel fogadta a helyi fideszes városvezetés, a környéken lakók viszont tiltakoztak az építkezés ellen. Szerintük ugyanis az iroda valójában egy pláza lenne,  és nem való a történelmi belvárosba.

Az ügy végül odáig fajult, hogy a miskolci főépítész lemondott (meg nem erősített információk szerint arra panaszkodott, hogy az Avalon Center miatt olyan nagy nyomás van rajta, ami már nem volt vállalható), a beruházást pedig elhalasztották. Ennek oka, hogy a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkárának állásfoglalása szerint a tervezett épület műemlékvédelmi szempontból nem felel meg a jogszabályi követelményeknek.

A Hell-cégcsoport akkor azt nyilatkozta, újra beadják a kérelmet az engedélyeztetéshez, majd később módosítottak is az eredeti terveken.

Pantl Péter ezzel kapcsolatban kérdésünkre elmondta, jelenleg is az építési engedélyre várnak, emiatt nem kezdődtek el a munkálatok. A cég azonban továbbra is hisz abban, hogy Miskolcnak szüksége van egy világszínvonalú irodaházra, hogy a tőkevonzó képessége tovább javuljon, és az európai nagyvárosok által kínált minőséget biztosítsa a régiót választó befektetőknek.

Mészáros Lőrinccel hozták hírbe a céget

Hogy az engedély meg nem adása mögött állnak-e egyéb érdekek is, arról csak pletykaszinten beszélnek a városban.

Még az Mfor írta meg 2019 februárjában (vagyis nagyjából ugyanakkor, amikor a helyettes államtitkár megvétózta az üzletközpont építését), hogy a Hell Energy állítólag egy nagy befektető figyelmét is felkeltette, aki a híresztelések szerint nem más, mint Mészáros Lőrinc. A hírt a cégcsoport hamarosan közleményben cáfolta. Eszerint a Hell tulajdonosainak nem áll szándékában sem most, sem később eladni a cégüket. Ez számukra elvi, és nem üzleti kérdés – tették hozzá.

Ami nem meglepő annak tükrében, hogy mennyire sikeres a vállalkozás. Az Opten adatai szerint a Hell az elmúlt években folyamatosan tudta növelni bevételét: 2015-ben 19,9 milliárdos, 2016-ban 27,9 milliárdos, két éve 33,7 milliárdos, tavaly pedig 47,7 milliárdos bevételt ér el a főként energiaital-gyártással és -forgalmazással foglalkozó cég.

Más kérdés, hogy ehhez olykor bőven kapnak állami támogatást is. Így például 2017-ben, amikor a szikszói gyártóüzem létesítéséhez 7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesültek egyedi kormánydöntés keretében. Vagy amikor egy hónappal ezelőtt új gyártósort avattak, amikor az állam egymilliárd forinttal, vagyis az összköltség majdnem felével járult hozzá a fejlesztéshez.

Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

Címlapkép: Az aranyszínű Rolls Royce Cullinan a műszaki vizsgán. (Forrás: Jármű Szolgáltatási Platform)

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás