Egyéb

„A kórházban nem lesz víz, mert önök szórakoznak ezzel” – egy csődöt mondott projekt és a leuralt nyilvánosság Baján

 

Baján és a környék néhány településén 6 milliárd forintból javították az ivóvíz minőségét az elmúlt években. A projekt tavaly lezárult, viszont azóta is heti rendszerességgel történik vízminőségi katasztrófa a felújított hálózattal. A város vezetésének ugyanakkor nem nagyon kell nyilvánosan szembesülnie a helyzettel, hiszen a helyi médiában – egy most elkészült elemzés számai alapján – egyszerűen nem létezik az ellenzék, a megyei lapot pedig a Mediaworks adja ki. Baján igazi modellkísérlet folyik: legyőzheti-e a kommunikáció a valóságot?

„Tudomásunk van arról, hogy Ikotity úr a nyári tűző napon dunsztos üvegekben érleli az ivóvizet” – a mondat nem a Tanú 2-ben hangzik el, hanem Baja fideszes polgármestere, Fercsák Róbert magyarázta el tavaly ősszel a képviselő-testületnek, milyen galád trükkökkel manipulálja az ellenzék a város közvéleményét. A merész gondolatkísérlet része volt a címben idézett mondat is:

a polgármester eszmefuttatása oda konkludált, hogy az ellenzéki hangulatkeltés a felelős a bajai ivóvízbotrányért. Fercsák polgármester levezetésével két alapvető probléma van: egyrészt a helyi és a megyei médiában lényegében tabu az ellenzék; másrészt a városvezető a bajaiak mindennapos tapasztalatait próbálja felülírni.

Baján ugyanis jószerivel nem múlik el úgy hét, hogy valamelyik városrészen ne történne kisebb-nagyobb ivóvízminőségi katasztrófa: jobb esetben csak zavarossá és büdössé válik a víz, de néha barnára vált, ilyenkor vastag sötét üledék marad a víz után a kádak, mosogatók alján. Ezzel egy időben a vízmű általában közleményt ad ki, miszerint üzemzavar történt, előfordulhat a víz zavarosodása, dolgoznak a hiba elhárításán – ezzel le is zárul a hivatalos kommunikáció, az ügyből nem lesz hír sem a helyi, sem a megyei médiában.

Több száz taggal működik viszont a helyi tematikus Facebook-csoportÖsszefogás a bajai tiszta vízért, tegyünk érte ahová

dühös bajaiak töltögetik föl az esti gyerekfürdetéshez kiengedett, majd azonmód leeresztett víz, vagy csak simán egy pohár sötétbarna lé képét. Mostanra több száz poszt tanúsítja a 6 milliárdos projekt teljes kudarcát, a bejegyzések jó része arról tanúskodik, hogy a bajaiaknak fogytán van a türelme.

Nem látszik, tehát nincs

Ehhez képest a megyei lap online felületén a baja + ivóvíz kifejezésre az elmúlt évből 4 darab találatot ad a keresés, a legfrissebb négy hónappal ezelőtti, és a „Kampánytéma lehet a bajai ivóvízügyből” címet viseli.

A városi újság – Bácskai Napló – online változatát Baja város honlapjába integráltan lehet megtalálni:  egyetlen hír szól a víz borzasztó minőségéről, az is tavaly februári, de már márciusban arról tudósítanak, hogy „Egyre kevesebb a panasz”. A városi tévé honlapja is mindössze egyetlen találatot ad az ’ivóvíz’-keresőszóra, az is éppen egy évvel ezelőtti híradás az akkori problémákról.

Az ivóvíz-probléma kezelésén túl ma már objektív adatok alapján is leírható a helyi média működése. Az egyetlen független/ellenzéki médium, a Sugóparti Hírek elvégezte a bajai városi média: a Bácskai Hírlap és a Baja TV hírszolgáltatásának kvalitatív elemzését – az eredmény brutális lett.

A két médium esetében ugyanis nem arról van szó, hogy a kormánypárt képviselői felülreprezentáltak a megszólalások tekintetében, hanem arról, hogy ellenzéki/független politikusok de facto nem léteznek, merthogy nem látszanak a Bácskai Hírlap ás a Baja Tv műsorai alapján.

Fercsák polgármester neve például tavaly 211 alkalommal jelent meg a Bácskai Naplóban, ebből 102 alkalommal kép is kísérte a szöveget. Zsigó Róbert, az FM államtitkára, korábbi polgármester 184 alkalommal jelent meg a Bácskai Hírlapban, 104-szer képes tudósításban. Ehhez képest az összes nem-kormánypárti (civil, Jobbik, MSZP, LMP) politikus említésének darabszáma 37, és ezt mindössze 8 alkalommal kísérte vizuális megjelenés.

 

 

  Még ennél is rosszabbak a számok a Baja TV esetében: a listavezető – országosan teljesen ismeretlen –  fideszes politikus 108 megjelenését Zsigó államtitkár és Fercsák polgármester követik 95, illetve 80 megjelenéssel –a legtöbbet szereplő nem-kormánypárti önkormányzati képviselő Hajdú Miklós (Sikeres Bajáért Egyesület) három (!) megjelenése a 14. helyre volt elég.

Szerepelt még a városi tévében a Jobbik 5 megjelenéssel és a Munkáspárt (1 megjelenés). Tavaly nem tudott bejutni a városi tévé egyetlen műsorába sem a térség Baján lakó LMP-s országgyűlési képviselője, Ikotity István, illetve egyetlen más országosan ismert ellenzéki politikus sem. A Sugóparti Hírek ehhez még hozzáteszi, hogy a városi tévé legnézettebb műsorában, a Híradóban egyetlen alaklommal sem nyilatkozhattak a képviselőtestület független tagjai, legfeljebb vágóképként, vagy a nevük említésével lehettek jelen a hivatalos városi hírműsorban.  

 

 

A Sugópart megcsinálta saját maga kvalitatív elemzését is – az eredmény ebben az esetben is meglepő, de egész más okokból: a független médiában is az összes említés háromnegyede kormánypárti politikushoz kötődik, a maradék 25 százalékon osztoznak az ellenzéki pártok képviselői. Igaz, az eredményt árnyalja, hogy a Sugóparti Hírek minden alkalommal közli a képviselő-testületi ülések napirendjét, amelyben értelemszerűen többet szerepelnek a polgármester és helyettesei.

 

Számszerűen is bizonyítást nyert tehát, hogy Baján radikálisan kiegyensúlyozatlanná, egypártivá vált a helyi nyilvánosság – az ivóvízbotrány hivatalos „médiareprezentációja” éppen azt mutatja meg, miképp lehet használni ezt a pszeudonyilvánosságot.

Most már csak az a kérdés, hogy a Facebook-csoportokba száműzött polgári felháborodást sikerül-e megtartani ebben a marginális pozícióban – ha igen, akkor nem lesz semmilyen következménye az elherdált 6 milliárdnak, és Fercsák polgármester is a legszebb reményekkel várhatja a 2019-ben esedékes önkormányzati választást.

Becker András

Megosztás