tiszasziget

590 ezres négyzetméteráron épült mosdó Tiszasziget önkormányzati piacán

Valószínűleg rekordáron készült el a tiszaszigeti piac 22 négyzetméteres mosdója. És nem csak ez az érdekes a voksturizmus miatt első fokon elítélt fideszes polgármester városában. A 28 milliós piac felújításra az egyik helyi képviselő cége is pályázott, hiába szólt a független kollégája: noha törvényes a fideszes tag cégének meghívása, nem igazán etikus.

Nem csak voksturizmus és a fantomlakók miatt első fokon elítélt polgármester miatt érdekes Tiszasziget, a helyi közbeszerzésekben is akad “látnivaló” – írta olvasónk a napokban megjelent cikkünk után.

Megírtuk, a vádirattal egyezően, tárgyalás tartása nélkül elítélte a bíróság Újszentiván és Tiszasziget polgármesterét, valamint társaikat – tudta meg az Átlátszó. A súlyosabb büntetést: másfél év börtönt, 1 évre felfüggesztve a szerb állampolgárok papíron betelepítéséért a végrehajtók kapták. Az értelmi szerzők, a polgármesterek megúszták pénzbírsággal.

Voksturizmus: elítélték Újszentiván és Tiszasziget polgármesterét a fiktív lakcímbejelentések miatt

A vádirattal egyezően, tárgyalás tartása nélkül elítélte a bíróság Újszentiván és Tiszasziget polgármesterét, valamint társaikat – tudta meg az Átlátszó. A súlyosabb büntetést: másfél év börtönt, 1 évre felfüggesztve a szerb állampolgárok papíron betelepítéséért a végrehajtók kapták. Az értelmi szerzők, a polgármesterek megúszták pénzbírsággal.

Forrásunk javasolta, látogassuk meg a 28 millióból épült 80 négyzetméteres piacot, és a mellé felhúzott 22 négyzetméteres mosdót. Megtettük.

Mint egy elhagyatott kerékpártároló, úgy néz ki nem piacos délutánon a templom közelében felépített vásártér. Összességében nem csúnya, de a mosdót elsőre nem találni. A helyiek segítőkészek, a közeli kisbolt felé mutatnak.

Papírra nyomtatott felirat jelzi, a kopott épületegyüttes bal oldala a mosdó. Bent kellemes hűvös és tisztaság, a dizájn kicsit ódivatú, barnás, de ez már teljesen szubjektív. Minden működik, és ennél többet mit is kívánhatna az, akire rátör a szükség.

Tiszasziget honlapján ma is elérhető a fejlesztésről szóló közgyűlési jegyzőkönyv. Ebből derült ki, hogy a piacra – mivel nettó 25 millió forint alatti beruházás – meghívásos közbeszerzést tartottak. Három cégnek adtak lehetőséget az építésre, ebből az egyik Kiss Róbert Attila, Fidesz-KDNP képviselőjének a vállalkozása.

Hogy ez mennyire furcsa, arról Csóti Ferenc független képviselő szólt. A jegyzőkönyv szerint azt mondta, ha nem is törvénytelen, de semmiképpen sem etikus képviselő testületi tagnak önkormányzati közbeszerzésen indulni. Azt is felvetette, talán túlzás bruttó 400 ezer forintos négyzetméteráron WC-t kialakítani, de hiába kérte új eljárás lefolytatását, a képviselők 5-1 arányban leszavazták.

null

null

Ugyanebből a dokumentumból derült ki, hogy a beruházást egy másik helyi cég nyerte, nem a fideszes képviselő vállalkozása. A jegyzőkönyv melléklete szerint a 28 millió forintból 15,3 millió ment el a 80 négyzetméternyi piacra, a többi a szociális blokkra. De nem kellett új épületet felhúzni. A gépészet nélküli átalakítás 6,6 millió forint volt, amihez az akadálymentes, 4,5 méteres feljáró alig több mint 1 millióba került.

A belső burkolásra négyzetméterenként 15 ezer forint számoltak anyaggal együtt, ez az ár valószínűleg sok építkező rémálma. Az épületgépészetre 5,57 millió forint ment el. Vagyis összesen közel 13 millió a 22 négyzetméteres WC-re.

Ez valójában több, mint amit anno a független képviselő sokallt. Ő a gépesítés nélküli árat láthatta, a végeredmény ennél is megdöbbentőbb: 590 ezer forint négyzetméterenként egy mosdóért. Szerencséje a településnek, hogy nem új épületet kellett felhúznia, valószínűleg az már budapesti luxuslakás-árakat is lepipált volna.

Segesvári Csaba

Fotó: a szerző felvétele

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás