kiskunfélegyháza

Nyomoznak a fidesz-közeli távhőbáró ellen, nem volt meleg víz Kiskunfélegyházán

Részletfizetési kérelmet nyújtott be tavasszal a kiskunfélegyházi közgyűlésnek  PERKONS DHŐ Dunaújvárosi Hőszolgáltató Kft., de azt a városi képviselők zárt ülésen leszavazták. Nyáron napokig nem volt melegvíz Petőfi lakótelepen, a helyiek csak találgatták mi történhetett. Az önkormányzat saját tulajdonú újságjában pedig úgy csinál, mintha mit sem tudnának az egészről.

“Lassan 24 órája nincs melegvíz Petőfi lakón”, “Meddig nem lesz, valaki tudja?” – tucatjával jelentek meg a panaszos kommentek a Félegyháza Rólad Szól! Facebook-csoportban egy hónappal ezelőtt. A helyiek nem értették, hogyan szűnhetett meg a melegvíz szolgáltatás, csak találgatták, mi történt.

A panaszáradat napján, kora délután egy írás jelent meg a felegyhazikozlony.eu oldalon. A felvezetés szerint “nem hivatalos információk szerint az immár ismétlődő szolgáltatási kiesés mögött az áll, hogy a hőszolgáltató jelentős tartozásokat halmozott fel. Az ügyben Csányi József polgármestertől kértünk tájékoztatást.”

A lap azt írta, a képviselő-testület már hónapokkal ezelőtt úgy döntött, hogy felmondja a céggel a távhőszolgáltatási szerződést. A polgármester szerint az üzemeltetést száz százalékban önkormányzati tulajdonú cégre bízzák, az előkészítés folyamatban, őszre lehet döntés.

Érdemes megjegyezni, hogy a felegyhazikozlony.eu kiadója a Félegyházi Közlöny Nonprofit Kft., melynek tulajdonosa Kiskunfélegyháza Önkormányzata. Meglehetősen furcsa, hogy az önkormányzati tulajdonú portál úgy vezeti fel a polgármesterrel készült írást, mintha mit sem tudnának az ügyről. Pedig, ha ők nem, akkor vajon ki tud erről.

És nem csak ez az egyetlen furcsaság. A távhőszolgáltatást a PERKONS DHŐ Dunaújvárosi Hőszolgáltató Kft. végezte a városnak.

A cégadatok szerint ez a vállalkozás is Pomázi Csabáé. Róla megírtuk, a távhőbizniszben érdekelt, eredetileg Fidesz-közeliként tarották számon, de 2015-ben eltávolodott a tűztől. Akkor azt írtuk, Pomázit egykor a Fidesz másodvonalbeli oligarchái közé sorolták: Nyerges Zsolt Közgép-elnökkel együtt származott el Szolnokról, ahol még az is elterjedt róla, hogy szegről-végről rokona Lévai Anikónak, Orbán Viktor miniszterelnök szintén szolnoki feleségének (ennek az lehetett az alapja, hogy Lévai édesanyja Pomázi-lány). Friss hír róla, hogy a NAV Közép-Dunántúli Bűnügyi Igazgatósága csődbűntett és más bűncselekmények miatt nyomoz a Dunaferr korábbi vezérigazgató-helyettese, Pomázi Csaba és társai ellen. Valaki letartóztatásba is került közülük.

Azt, hogy 2015 után nehezebb helyzetbe kerültek Pomázi érdekeltségei, nem kérdés. Éppen ezért fordult a félegyházi önkormányzathoz a PERKONS DHŐ Dunaújvárosi Hőszolgáltató Kft., hogy fizetési haladékot kérjenek. Erről zárt ülésen döntött a város.

Horváth Tamás MSZP-s képviselő azt mondta az Átlátszónak, a közgyűlés haladék helyett felszámolást indított a Fidesz-közeli cég ellen. Akkor a képviselők arról is döntöttek, hogy megvizsgálják: szakmai befektetőt bíznak meg a működtetéssel vagy saját kezébe veszik azt. És erről majd a képviselők tájékoztatása mellett döntenek. Nem így lett.

“Én és a többi képviselő az újságokból értesültünk arról, hogy már meg is született a döntés. Sem a finanszírozásról, sem a működtetés feltételeiről nincs információnk. A megbízott Félegyházi Fejlesztési Nonprofit Kft. eddig a helyi ipari park hasznosításával, működtetésével foglalkozott, a finanszírozás vélhetően ennek feltőkésítésévél lesz megoldva” – mondta az Átlátszónak a képviselő.

Meglepődésének a Facebookon is hangot adott, ahol a kommentelők között felbukkant Csányi József polgármester is. Azt írta, “Tamás. A felmondásról és a távhőszolgáltatás felmondásáról és városi kézbe vételéről szóló előterjesztésről döntött Képviselő-testület. Vagy nem jöttél el, vagy nem emlékszel. Sajnálom.” A szocialista politikus szerint a polgármester emlékszik rosszul. Egyébként a polgármester az önkormányzati lapban is későbbi, őszi döntésről beszélt, de lehet, hogy ő saját hatáskörben ezt azóta lerendezte.

A csetepatén túl izgalmas kérdés, hogy a Félegyházi Fejlesztési Nonprofit Kft. miből és hogyan fogja a távfűtést üzemeltetni.

A cégnek 2018-ban 18,5 millió forint bevétele és 9 millió forint saját tőkéje volt. A PERKONS DHŐ Dunaújvárosi Hőszolgáltató Kft. 2018-as beszámolója szerint Kiskunfélegyházán 206 millió forint értékben szolgáltattak távhőt, amihez 87 millió forint egyéb bevétel társult. A távhőtermelés -193 millió forint eredményt hozott, a távhőszolgáltatás 177,2 milliót. Az összesített eredmény így negatív. A városlakók mint 5 millió forinttal maradtak adósai a cégnek. Hogy pontosan honnan lesz pénze a városnak a távfűtésre, nem tudni. A felmondás miatt egy hónappal ezelőtt kerestük a polgármestert, a távfűtő céget, de egyikük sem válaszolt.

Segesvári Csaba

Fotó: a szerző felvétele

Megosztás