Hangulatjavító intézkedések

Üres az 500 millióból felújított park, három hétre a térkövön alakítottak ki ideiglenes játszóteret Szombathelyen

2,3 millióért épített játszóteret három hétre a szombathelyi önkormányzat. Térkőre fektetett műfű és árnyékolók várják a gyerekeket. A közeli, félmilliárdért kialakított múzeum parkot alig látogatják.

Az 1900-as évek elejének megfelelő hangulatot akarta visszahozni Szombathely belvárosába a városvezetés, akkor, amikor 500 millió forintot költött el a Savaria Múzeum kertjére. A korábban szabadon járható területre, aztán lett századelőt megidéző kerítés és kandeláber, de még úgynevezett hattyúház (azaz inkább fedett ól a vízi állatoknak) is.

Tavaly januárban adták át a parkot, azóta is megosztja a szombathelyieket a múzeum kert. Van, akinek tetszik, van, aki pazarlásnak tartja azt, hogy a belváros közepén egy ekkora zöld terület marad kihasználatlanul, hiszen a park igazán azóta sem lett belakva.

A modern múzeumi nézőpont is az, hogy a látogatókat interaktivitással fogják meg a szakemberek. E szerint már a kertnek is ezt a filozófiát kellene árasztania. Ehelyett az annyira vonalzóval lett visszaállítva eredeti állapotába, hogy sokakban még az is felmerült egyáltalán lehet-e kutyát sétáltatni itt.

600 méterre van ez a park a város centrumától, a Fő tér kellős közepétől. Mellette a Gyöngyös patak folyik, ami a nyári nagy melegben itt még inkább segít elviselni a forróságot. A városvezetők azonban nem ide, hanem a Fő tér térkővel kirakott flaszterére vizionáltak egy ideiglenes játszóteret.

Három hétre 2,3 millió forintból helyeztek ki játékokat, árnyékolókat. Erre egyébként a körzet fideszes képviselője is áldozott, méghozzá saját keretből tett hozzá 530 ezer forintot.

A gyerekek élvezik a játékokat, az ideiglenes játszótér nagy népszerűségnek örvend, miközben a pár méterrel odébb lévő park szinte egész nap üresen áll. A kérdés az, hogy 500 millió forintból miért nem lehetett egy élhető kertet építeni, és miért kell most újabb milliókért játszóteret eszkábálni a kőkemény térkőre.  

Farkas Bazsi

Fotó: a szerző felvétele

Megosztás