Sportsikerek

Sportbalhék, politikai zsarolások: ezért lehetetlenül el a sikeres szentendrei úszóklub

Nem kívánatos személy lett a szentendrei V-8 uszodában Tóth István, a Honvéd Kossuth Lajos Sport Egyesület elnöke, és a jelek szerint maga a klub is. Ami azért különös, mert a térség egyetlen eredményes, úszószövetségi tag klubjáról van szó. Ha viszont az előzményeket nézzük, semmi meglepő nincs a történetben. Tóthot sportberkekben szókimondó embernek ismerik: a Magyar Úszószövetségben is kritizálta a kormányfavorit Bienerth Gusztáv-féle vezetést, sőt, el is indult ellenében a posztért. Állítólag a legmagasabb szintekről üzenték meg neki, hogy rosszul tette.



Társadalmi célú hirdetés

Nem csak sikeres élsportolók, de sikeres (és térítésmentesen edzett) parasportolók, hátrányos helyzetű gyerekek is rendszeresen látogatták a HKLSE edzéseit a városi tulajdonú V-8 uszodában. A hatvanas években alapított, egykori katonai főiskolai klub – az egyetlen Szentendre körzetében, amely a Magyar Úszó Szövetség tagjaként tevékenykedik – Szentendre büszkesége. Itt például még a V-8 is kérkedik az uszodájukban felnőtt sportolók eredményével, miszerint négy versenyző is kvalifikálta magát a FINA úszó világkupa budapesti állomására.

Ha úszni akar, vegyen jegyet

Éppen ezért kelthetett megütközést a Társaság az Élhető Szentendréért civil szervezet minapi posztja, hogy a HKLSE gyakorlatilag ki van rúgva a V-8-ból.

A poszthoz a levelet is elérhetővé tették, amelyben a V8-at működtető önkormányzati cég, az Aquapalace Kft. ügyvezetője – korábban a remek hírű Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-nél is dolgozó – Wildner Márton kattogós stílusban arról tájékoztatja Tóth István klubelnököt, hogy „az Önök által korábban használt sávokat az Önök által korábban bérelt időpontokban 2018. október 1-jétől egy másik egyesület bérli. Felszólítom Elnök urat, hogy jogalap nélkül a V-8 uszodát ne használja, az uszoda területére bérleti szerződés hiányában Ön kizárólag magánszemélyként, jegy megvásárlása ellenében léphet be”.

Ezen nem sokkal később annyit igazított a V-8, hogy az év végéig meghosszabbították a klub szerződését. Októberben december végéig, azaz nem illeszkedve sem az iskolaévhez, sem a versenyszezonhoz. Így aztán szinte lehetetlen edzésprogramot és utánpótlás nevelést tervezni. Ráadásul – s ezt már Tóth István klubelnöktől tudjuk – messze nem az eredeti feltételek mellett: az utánpótlás-nevelésre egyáltalán nem jutott sáv, hiszen az úszómedencében közel 30 százalékkal kevesebb sávot kaptak, amely nélkül szinte lehetetlen egymásra épülő szakszerű munkát végezni.

„Több kérelmet is írtam, de a szokásos gyakorlattal éltek, hogy az égvilágon nem reagálnak semmire. Az új ügyvezető jelezte, hogy neki a főnöke, azaz a polgármester mondja meg, hogy mit tegyen” – mondta most Tóth az Átlátszónak. Ugyan végül aláírt, mondván, kényszerhelyzetben volt: versenyzői megmérettetésekre készültek, de a klub jogi lépéseket fontolgat.

Százmilliós veszteség a botrányuszodában

A történet messzire nyúlik vissza. A fideszes vezetésű város a lehető legbotrányosabb körülmények között, Simon Péter helyiérdekű oligarchával karöltve felépítette a V-8-at, ami egy csődtömeg lett. Erről sokat és sok helyen cikkeztek, mi is többször, például itt. Az évről évre továbbra is százmilliós nagyságrendű veszteséget produkáló Aquapalace igazából hálás lehet a HKLSE-nek: a klub elsőként jelentkezett be bérlőnek és mindig rendben fizetett.

A határozott idejű szerződésük idén szeptember 9-én járt le. A felek előre gondolkodtak, még 2017. november 16-án tartottak egy megbeszélést Tóth elmondása szerint Verseghi-Nagy Miklós (Fidesz) polgármester irodájában, amelyen részt vett kettejükön kívül a V-8 akkori ügyvezetője, az egyik alpolgármester és két eredményes versenyző szülője is.

Tóth elmondta: abban állapodtak meg, hogy a jövőben a HKLSE eredményeire és munkájára való tekintettel az úszóversenyzők sávhasználatát támogatni fogja az önkormányzat. Az egyesülettel kétfajta szerződést fognak kötni, az egyik a versenyzőkre vonatkozik majd, amely hasonlóan a korábbiakhoz kedvezményes lesz, a másik pedig minden bérlővel megegyező, üzleti alapú sávbérleti szerződés.

„Sajnos azért kerülhettünk ilyen helyzetbe, mert a polgármester nem tartotta az ígéretét, új vezetője lett a V-8-nak, aki nem volt jelen a megbeszélésen, és elmondása alapján a polgármester úr nem erősítette meg azt, hogy neki ilyen ígérete lett volna” – mondta Tóth. A megbeszélésről és egyéb részletekről írásban kérdeztük a városháza sajtósát, várjuk a választ.

Reméljük, válaszolnak, így ugyanis nem tudni, mi változott alig egy év alatt és miért. Tóthot a baljós előjelekről is kérdeztük: volt-e bármilyen konfliktusa a városvezetéssel az elmúlt időben.

A „legmagasabb szintű vezető” üzent

A klubelnökről tudni lehet, hogy 2017-ben a Magyar Úszószövetségben erősen szembe ment a kormányzat által favorizált akkori elnökkel, Bienerth Gusztáv volt könyvvizsgálóval: 1,5 milliárd forint állami támogatással próbálta meg elszámoltatni az exelnököt, akitől még azt is tudakolta, van-e erkölcsi bizonyítványa. Ráadásul el is indult ellenében a tisztújításon.

Akár ez is háborús ok lehetett. Most mindenesetre Tóth elmondta:

„Egyszer csak felhívott telefonon az egyik alpolgármester, hogy szeretne velem egyeztetni, befáradnék-e az irodájába. Semmitmondó beszélgetésnek indult, majd szóba került, hogy milyen szép eredményeket érnek el a sportolóink, és milyen jó lenne, hogy, ha majd jövőre lejár a szerződésünk, akkor lehetne tovább sávunk. Arról is tájékoztatott, hogy a beszélgetésünk előtti napon járt a legmagasabb szintű vezetőnél Bienerth úrral, és ott őt nagyon összeszidták amiért nem tud rám hatást gyakorolni annak érdekében, hogy ne szólaljak, meg, ne induljak MÚSZ elnöknek és hagyjam békén Bienerth urat.”

Ekkor még úgy tűnt, egy Tóth-Bienerth békülési találkozó segít a szentendrei ügyeken is. Bár a megbeszélés utóbb létre is jött, mégsem így történt.

Tóth közlése szerint két TAO-pályázatot is blokkolt az önkormányzat (nem adta meg a szükséges dokumentumokat, illetve az önrészt), a V-8 álmennyezetét újították volna fel, illetve vettek volna egy defibrillátort. „Mindkettővel a városi uszoda lett volna gazdagabb” – jelezte az elnök, hozzátéve a mennyezet most sincsen kész, a defibrillátort viszont beszerezték maguk.

A HKLSE jogi megoldásokban is gondolkodik, a tárgyalásos út nem tűnik reménytelinek. Történt ugyanis, hogy a klub perben állt a Magyar Vízilabda Szövetséggel a TAO-támogatások jogszerűtlen elosztása ügyében (nyertek is egyébként). Az önkormányzat a vitás helyzetet kihasználja, amikor úgy érvel: nem látja a további bérleti díjak fedezetét. „A jogvita a 2017-es pályázatukról folyt, az ideiről még nem is döntöttek, lehet, a városvezetés többet tud, mint mi” – tanakodik Tóth István. Aki több találkozót is kezdeményezett a polgármesterrel, hiába.

Még a nyilvános polgármesteri fogadóórára is bejelentkezett. A titkárságról azonban azt a választ kapta: „Nem úgy megy ez, ahogyan én gondolom, hogy bárki bemehet a polgármester fogadó órájára, hanem úgy történik, hogy a polgármester úr megnézi a jelentkezőket és kiválasztja közülük a számára szimpatikus polgárokat és ők jelenhetnek meg a fogadónapján”.

Rádi Antónia

Fotó: Szabó Inez, a HKLSE versenyzője a FINA világkupán Budapesten. Forrás: HKLSE

Megosztás