Szombathely

Megneszelte a lakótelepiek haragját, meghátrált a városvezetés Szombathelyen

Vasárnapi boltzár és NOlimpia kicsiben: amikor a Fidesz ráérez, hogy bukta néz ki neki egy népszavazáson vagy közvéleménykutatáson, úgy tesz, mintha sosem akarta volna az eredeti tervet. Ilyesmi történt Szombathelyen az Oladi lakótelepet átszelő úttal is.

Régen minden jobb volt – ajándékozz karácsonyra 2019-es Átlátszó-előfizetést!

2006-ban, még Ipkovich György (MSZP-SZDSZ) polgármestersége alatt került be a szombathelyi rendezési tervbe egy út, ami a város két főútvonalát (Dolgozók útja – Muskáli utca) kötné össze. A tervezett út a város Oladi lakótelepnek nevezett részén vágna keresztül úgy, hogy egy része egy mostani zöld területet, az oladi kiserdőt is keresztülvágná. Ráadásul a 2×1 sávosra tervezett főút jó néhány, az elmúlt évtizedben épült társasház ablaka alatt is elnyúlna.

Horváth Attila (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) a körzet képviselője már 2015-től próbálja napirenden tartani a problémát. Ez idő alatt azonban nem sikerült az út tervét töröltetni a rendezési tervből.

Az idei októberi közgyűlésen ismét napirendi pont volt a rendezési terv. Az előterjesztéshez csatolt munkafüzet 81. pontján olvasható is, hogy Horváth azt tanácsolta, hogy kerüljön ki az út terve. A közgyűlés alatt a teremben volt az önkormányzat illetékes osztályának vezetője, Lakézy Gábor, aki a következő véleménnyel volt a tervről:

“…bővíteni kell azokat a kijáratokat, amellyel a lakótelep belső területeiről a forgalom ki tud csatlakozni azokra az elosztó főutakra, amelyek biztosítják azt, hogy a város különböző körzeteit könnyebben tudják megközelíteni az ott lakók.”

Horváth módosítóját az út tervének törléséről 10 igen szavazattal és 9 tartózkodással elutasította a Fideszes többségű közgyűlés.

Az út terve a Fideszes városvezetés szándékából tehát maradt volna. Ez később még lényeges információ lesz.

Horváth nem hagyta annyiban a dolgot, és november 23-án sajtótájékoztatót tartott. Az út tervezett helyére várta a sajtó képviselőit, majd elmondta, hogy az érintett lakásokban lakókat egyesével szeretné megkérdezni, hogy milyen véleménnyel vannak a tervről. Elmondása szerint ez nagyjából 350 ott lakót érint. A mini közvélemény-kutatásának eredményét tervei szerint a decemberi közgyűlésre már be is tudta volna vinni.

A történet eddig egy megszokott ellenzéki akciónak tűnhet, a Fidesz azonban, érezve a vesztes állást, innen már rákapcsolt.  Két héttel Horváth sajtótájékoztatója után egy cikk jelent meg a megyei napilapban, a Mészáros Lőrinc-féle Vas Népében.

Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester itt már azt nyilatkozta, hogy “a városvezetés meghallja a város polgárainak hangját, így nem hogy nem építik meg az utat, de a lakók megnyugtatására annak nyomvonalát még a rendezési tervből is ki fogják radírozni.”

Mondta ezt a polgármester alig másfél hónappal az előző közgyűlés után, ahol nem támogatták Horváth ellenzéki javaslatát.

A cikk civil megmozdulásnak mutatja be az akciót. A cikkben említett közel száz tiltakozó lakót azonban az a dr. Tuboly Andrea képviselte, aki nem mellesleg a Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának tagja, ráadásul a Fidesz delegálta.

Erre a körzet képviselője Horváth Attila ismételten összehívta a sajtót, hogy elmondja, gyáván meghátrált a városvezetés amikor egy újságcikkben úgy tettek, mintha a lakók az ő intézkedésüknek köszönhetően menekültek volna meg a forgalom zajától.

A tényekhez az is hozzátartozik, hogy az út bár szerepelt a rendezési tervben, annak megvalósítására az önkormányzatnak jelenleg nincsen pénze.

És, hogy mi lesz a tervvel? Az út még jelenleg is szerepel a város rendezési tervében, a szükséges előkészületek azonban már elkezdődtek a radírozáshoz. Azt ugyanis különböző szakhatóságoknak kell jóvá hagyniuk, hogy töröljék. Erre várhatóan a januári 31-re kitűzött közgyűlés, mondhatja ki a végső szót.

Farkas Bazsiugytudjuk.hu

Fotó: Horváth Attila képviselő az Oladi lakótelepen. A szerző felvétele.

Megosztás