Hadiipar

Huszonkétmilliárd forintból indult újra a magyar fegyvergyártás Kiskunfélegyházán

Egy hatalmas, félkész csarnok váza állt hosszú éveken át Kiskunfélegyháza határában, egy bedőlt építkezésre emlékeztetve. Ám idén már egy befejezett üzem áll a „csontváz” helyén. Az épületet szögesdrót védi, és felirat is került rá: Arzenál. Itt indul újra a magyar hadiipar, ugyanis januártól cseh licensz alapján fegyvereket gyártanak majd az épületben. A projekt költségvetése megközelíti a 22 milliárd forintot.



Társadalmi célú hirdetés

Kiskunfélegyházán már hosszú ideje beszélik, hogy a „régi ötös út” mentén az egykori tervezett szupermarket helyén fegyvergyár létesül. A helyi munkaügyi központban már hónapok óta toborozzák a munkásokat. Az Opten adatbázisa szerint a fegyvergyárat működtető Terra Zrt.-nek már 47 alkalmazottja van, és a polgármester nyári nyilatkozatai szerint egyes összeszerelési munkálatok már meg is kezdődtek.

Simicskó István akkori honvédelmi miniszter és cseh kollégája, Karla Slechtová idén márciusban jelentették be, hogy Magyarország gyalogsági kézi lőfegyvereket fog gyártani. Akkor arról volt szó: a fegyverek összeszerelése még idén megindulhat, majd 2019 januárjától a teljes gyártás Magyarországon lesz. A bejelentésben 200 új munkahelyet említettek, és az is kiderült, hogy a fegyverek licenszét egy cseh fegyvergyártótól, a Ceská Zbrojovka nevű cégtől veszi a magyar gyár. A szerződés a cég honlapja szerint tíz évre, illetve kétszázezer fegyver legyártására szól.

A fegyvergyárról azonban már jóval a márciusi bejelentés előtt döntés született. A tavaszi sajtótájékoztató idején már minden sínen volt.

A Magyar Honvédség, azaz a magyar állam tulajdonában álló HM Arzenál Kft. még 2017. szeptemberében vette meg a Terra Ingatlankezelő és Forgalmazó Kft.-t a Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt-től. A céget átalakították zrt-vé, átnevezték (TERRA Gyártó és Szolgáltató Zrt.) és tőkét is emeltek (10 millió forintra).

A Terra telephelye is megváltozott, egy nyírteleki címről egy Kiskunfélegyháza külterületén álló telekre. A Terra feladata lett az épülő fegyvergyár üzemeltetése.

További részletek a HM Arzenál Kft. 2018-as üzleti tervéből derülnek ki. Ebben a dokumentumban még nem nevezik meg a fegyvergyárat, itt még csak úgy szerepel: „1. sz. projekt”, ám a Légierő Blog már májusban beazonosította, hogy ez nem más, mint a kiskunfélegyházi fegyvergyár.

A projekt előkészítéseként az Arzenálban is tőkét emelt a tulajdonosa, több mint 24,5 milliárd forinttal. A tervezett költségvetésben 6,2 milliárd forint szerepel az építkezés költségeként. Licenszre kicsit több mint 4,6 milliárd forintot költenének ebben az évben, eszközbeszerzésre pedig közel 11 milliárdot.

A projekt tervezett összköltsége 21 milliárd 742 millió forint.

A terv ekkor az volt: a szükséges licenszeket, gépeket és berendezéseket az Arzenál veszi meg, majd azokat bérbe adja a Terrának. Az üzem felépítése (a tervek szerint) a Terra feladata volt.

Az építkezés körül voltak furcsaságok: a fegyvergyár eredetileg zöldmezős beruházásnak indult. Az Arzenál üzleti terveiből kiderül, hogy meg is vettek egy telket, amelyen mentesítési munkálatokat és tereprendezést is végeztek. A gyár tervezését is megkezdték.

Ám ekkor történt valami, mert hirtelen úgy döntöttek, mégis a cikkünk elején említett, félkész üzemcsarnokot veszik meg, és ott építik fel a gyárat. „A szükséges üzemcsarnok megtervezése megrendelésre került, az meg is kezdődött. A további projektekkel kapcsolatos tárgyalások során nyílt lehetőség egy már meglévő üzemcsarnok megvásárlására, mely lehetőséget ad, hogy a tervezettől korábban (építési időszak kiesése) megkezdődhessen a termelés az 1. sz. projektben.” Az üzleti terv szerint az először megvásárolt földterületet majd később hasznosítják egy másik projektben.

Nem tudni pontosan, mikor változtattak a helyszínen, de 2018. január 18-án, amikor Nyírtelekről a hivatalos dokumentumokban is Kiskunfélegyházára került a Terra Zrt. székhelye, azt már a Külterület 0650/62/A. helyrajzi számra jelentették be. A Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszer böngészője szerint ez az a telek, amelyen jelenleg a gyár áll.

A csarnokot már a Terra vásárolta meg, amihez 4,5 milliárd forint kölcsönt kapott az anyacégtől. A csarnok ára a dokumentum szerint 3,5 milliárd forint volt, és az iratban az is szerepel, hogy az Arzenál legfeljebb 6,2 milliárd forintnyi kölcsönt nyújthat a leányvállalatának.

A licenszeket pedig részben hitelből veszi meg az Arzenál: az MKB banktól vesz fel rá 6,2 milliárd forint hitelt.

A gyár egyébként a CZ BREN 2 típusú gépkarabélyokat, Scorpion Evo III-as géppisztolyokat és P-09-es pisztolyokat is gyárt majd. Erről márciusban már reklámvideót is közzétett az Arzenál:

Kiskunfélegyháza már 2017 eleje óta készült a fegyvergyárra

Csányi József kiskunfélegyházi polgármester idén júniusban tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a honvédség másfél évvel korábban, azaz 2017 elején kereste meg a városvezetést és kezdett egyeztetni a gyárról. Ám egészen idén nyárig többé-kevésbé titokban folytak az előkészületek.

„A gyártócsarnok, amely 50 magasan képzett szakembernek fog munkalehetőséget nyújtani, a tavalyi évben elkészült. Az egyes fegyver-összeszerelési fázisok mára már beindultak és hamarosan meg fognak érkezni a gyártó gépsorok, melyekkel jövő évtől teljes kapacitással megkezdődik a gyártó tevékenység is” mondta Csányi júniusban.

A város azonban már a hivatalos bejelentés előtt is készült a fegyvergyár érkezésére. Információink szerint az önkormányzat adta el az első, később nem hasznosított telket a HM Arzenálnak. A telek az Ipari Parkban áll, amire a helyiek csak a régi laktanyaként emlékeznek. Itt adott el egy 27 hektáros telket a város 200 millió forint körüli összegért a honvédelmi minisztérium cégének még 2017 nyarán.

2018 május 27-én pedig új tagja lett a Terra Zrt. vezetésének: Csányiné Pap Andrea Ildikó, aki Csányi József polgármester felesége.

Idén március 29-én pedig a kiskunfélegyházi önkormányzat képviselő-testülete határozatot hozott arról, hogy fegyverműszerészeket és vadászpuska-műveseket is fognak képezni a helyi Kossuth Lajos Szakképző Intézetben. Azok pedig, akik megfordultak a helyi munkaügyi központban, hallottak róla már az év elején, hogy munkásokat toboroznak a fegyvergyárba, így a városban hamar elterjedt a „titkos projekt” híre még annak bejelentése előtt.

Lőszergyár is épülhet?

Arról, hogy mire fogják használni az ipari parkban megvásárolt területet, illetve, hogy az Arzenál üzleti tervében említett „1. sz. projekt” mellett még milyen feladatokról határozott az ott említett, ám az interneten nem elérhető két kormányhatározat (3015/2017. és 3016/2017.), csak találgathatunk.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter hétfői szavai talán tartamaznak egy erre utaló félmondatot. A miniszter egy sajtóbeszélgetésen a kiskunfélegyházi fegyvergyárral kapcsolatban úgy nyilatkozott: „A gyárban jelenleg fegyverek összeszerelését végzik. Emellett egy lőszer- és lőporgyártó üzem létrehozását is tervezik.”

Nyolcvan éves cseh fegyvergyártól vesszük a licenszet

A Česká zbrojovka fegyvergyárat 1936-ban alapították Brno-tól ötven kilométerre, Uherský Brod városában. Az egyébként is jelentős cseh fegyvergyártás egyik fontos vállalata a CZ rövidítéséről ismert cég.

A CZ főleg kézi lőfegyvereket gyárt, több mint 1900 alkalmazottja van. A termelés 70 százaléka exportra készül, a cég közel száz országban van jelen. Egyik legjelentősebb piaca az Egyesült Államok, ám a legutóbbi növekedést a cseh és szlovák hadsereg fegyveréhsége hozta.

A céginformációkat az Opten szolgáltatta. Kiemelt kép: a Google utcaképe 2018 májusában a kiskunfélegyházi fegyvergyárról. Az akkor még hivatalosan be sem jelentett fegyvergyáron már kint volt a tulajdonos cég, az Arzenál neve. 

Megosztás