Egyéb

Egy hónap alatt lepergett a festék a 230 milliós félegyházi ravatalozóról

Közel kétszázharminc millió forintból épített új ravatalozót Kiskunfélegyháza. A másfél hónapja ünnepélyesen átadott épületet a város legjelentősebb önkormányzati pénzből finanszírozott beruházása volt 2017-ben, ám a falakról az eső máris több helyen lemosta a festéket, máshol pedig alulról áznak a falak. A helyiek a közösségi médiában panaszkodnak a ravatalozó állapotáról; a polgármester szerint egyszerűen még nem fejeződtek be a munkálatok.

A legjelentősebb fejlesztés volt Kiskunfélegyházán tavaly az úgynevezett Alsótemetőben felépített új ravatalozó. Csányi József polgármester szerint régi adósságát törlesztette ezzel a város, és egy felmérés szerint ez volt a félegyháziak leghőbb kívánsága is.

Az alföldi városban tavaly saját, önkormányzati forrásból fejlesztésekre valamivel több mint egymilliárdot költöttek, a ravatalozó volt messze a legnagyobb tétel.

Az összesen 260 milliós projektben benne volt a strand és az uszoda felújításának a folytatása is, de ebből 226 millió a ravatalozóra ment el. A közbeszerzést egyébként egy helyi, félegyházi cég, az Előregyártó-Szerelő és Építőipari Fővállalkozó Kft. nyerte meg. Rajta kívül másik pályázó volt a feladatra, egy kecskeméti cég.

Mindehhez egyébként kormányzati segítség is kellett: Kiskunfélegyháza csúnyán eladósodott egy PPP-konstrukcióban épített sportcsarnok miatt. A 2007 ősze óta üzemelő Kész Aréna napi egymilliós terhet jelentett a városnak, és a kormány tavaly kétmilliárd forinttal segítette ki a várost, hogy megszabaduljon ettől az adósságtól. Csányi akkor a 444.hu híre szerint emlékeztetett: a kormány már 2014-ben is megmentette a várost, akkor ez 4,9 milliárd forintot jelentett.

Mivel a kormány kiváltotta az adósságot, így megint lett pénz fejlesztésekre és a ravatalozó építésének két ütemét összevonták és meg is kezdték 2017-ben – számolt be róla a Félegyházi Közlöny.

Az előzetes tervekkel ellentétben Mindenszentekre nem sikerült befejezni a ravatalozót, ám végül tavaly december 8-án megvolt az ünnepélyes átadó, ahol a térség országgyűlési képviselője, Lezsák Sándor is beszédet mondott. A városvezetés, köztük a polgármester Csányi is a Lezsák-féle Nemzeti Fórum tagja.

A ravatalozó Boros Pál Ybl-díjas építész tervei alapján készült, és a projekthez tartozik majd később az épület környezetének rendezése is: térkövezés, út, kerítés, parkosítás és új parkoló kialakítása.  

Ám egy hónappal az ünnepélyes átadó után a helyiek a Facebook közösségi oldalon már arról posztoltak fotókat, hogy az új ravatalozó ázik – a festék itt-ott már lepergett a falról, máshol alulról vizesedik, felázik. A fotók alatt a kommentelők azon háborognak, vajon ki és miért vette át a ravatalozót ilyen állapotban.

A polgármester szerint  orvosolják a problémákat

Az ügyben megkerestük Csányi József polgármestert, aki érdeklődésünkre azt válaszolta: “Az Önök által “hibának” minősített problémákról már a kivitelezés során tájékoztatott bennünket a műszaki ellenőr, illetve  a kivitelező építésvezetője. A probléma oka, hogy a nedves és hideg téli időjárás miatt az épület nem tudott teljes mértékben kiszáradni és a kicsapodó víz letolta magáról a festéket, ezért a kivitelezővel megállapodtunk, hogy a fedő festék réteget csak 2018-ban, az épület teljes kiszáradását követően fogják felvinni a felületekre, mely során biztosítják az egységes teljesen festett felületeket.”

“Mindennek ellenére az épület funkcionálisan alkalmas a feladatának ellátására és tekintettel a régi ravatalozó épület méltatlan mivoltára, teljesen indokoltnak tartottuk eme hiányosság ellenére az épület átadását.”

Csányi szerint a végső festékréteg felvitele benne van az eredeti árban, és azt is hangsúlyozta, hogy “az építési munkálatoknak jelenleg csak az első üteménél tartunk. A 2018-as költségvetésünk tervezete tartalmazza az Alsótemető 2. befejező ütemét és azokat munkálatokat, mely a teljes projektet lezárttá teszi, illetve valamennyi hiányosságot orvosol.”

Kőműves Anita

Megosztás