Kőszeg

Megtelt a kőszegi temető, de nem telik újra

Legutóbb az új tűzoltóság tervezésénél kifelejtett berendezés pótlása vitte el a pénzt. Már urnahely sincsen a városi temetőben.Társadalmi célú hirdetés

Megtelt a temető Kőszegen – ezt maga a Vas Megyei Temetkezési Vállalat vezetője, Kiskós Ferenc közölte június 28-án a város testületi ülésén.

„Minden évben megteszem, most is elmondom, hogy a rendelkezésre álló sírhelyek korlátozottsága miatt az új temető megnyitása elkerülhetetlen” – fogalmazta meg Kiskós.

A kőszegieknek most két lehetősége van. Vagy rátemetkezéssel helyezik örök nyugalomra szerettüket, vagy a környék településeinek temetőiben váltanak sírhelyet.

A jelenleg is használatos kőszegi temetőt az 1700-as években alakították ki, a sírkeretet pedig annyira körbeépítették, hogy bővíteni nincs mód. Ezért egy új terület kerestek a városvezetők.

A temető kijelölésének szigorú szabályai vannak, a talajvíz vizsgálatától, a talaj minőségééig rengeteg szempontak kell megfelelnie a területnek. Kőszegen ezt az egykori Vízmű mellett találták meg. Az Átlátszó több forrásból is úgy értesült, hogy a város évekkel korábban elkezdte felvásárolni a telkeket. Az új sírkertnek kijelölt terület ugyanis több telekből áll.

Nagyjából az új temető leendő területének háromnegyedét vásárolta meg eddig Kőszeg. A maradékra azonban egyelőre nincs pénz. De nem csak a terület megvásárlása okoz gondot a vasi városnak, hanem a temető megépítése is.

Pénz nem áll rendelkezésre a sok százmillió forintos beruházás miattállapította meg Huber László polgármester a június 28-i ülésen.

Pedig volt olyan idő, amikor csak a tervekre 46 millió forintot költött Kőszeg. Ezek szerint az új sírkert félmilliárd forintjába került volna a városnak. Ennyi pénze azonban nem volt Kőszegnek, így a 2011-es elgondolások soha nem valósultak meg. A mostani tervek már jóval puritánabbak, és 5 millió forint is elég volt az elkészülésükhöz. Ezt egyébként már 2015-ben el is készítette a város.

A terület azonban még mindig nem áll teljes egészében az önkormányzat rendelkezésére. A maradék telek megvásárlásához 8 millió forintra lenne szükség.

Az augusztus 30-i testületi ülésen két független képviselő, Tóth Gábor és Plechl Tibor azzal a kéréssel fordult a polgármesterhez és a testület többi tagjához, hogy a közelmúltban értékesített önkormányzati ingatlanok árából, azaz 8,5 millió forintból vásárolják meg a területet.  Az testület azonban elutasította a kérést, az indok pedig a pénzhiány volt.

A pénz ugyanis másra kellett. Az Átlátszó több forrásból is úgy értesült, hogy apró hiba csúszott a 180 millió forintos állami pénzből épült kőszegi tűzoltó-szertár tervezésébe. Abból ugyanis kifelejtették a tömlőszárítót. Ez az a szerkezet, amire a bevetés végeztével a vizes tömlőt a tűzoltók felhúzzák és a technika segítségével a meleg levegő kiszárítja azt.

Bár a beruházás állami volt, a felmerülő plusz költséget, ami mintegy 5 millió forintot jelentett, az önkormányzatnak kellett benyelni. Forrásaink azt mondták, hogy az ülésen erre hivatkozva nem jutott végül pénz a temető maradék területére.

Kerestük Huber Lászlót, Kőszeg polgármesterét, aki telefonban annyit kért, hogy írásban tegyük fel neki kérdéseinket. Az emait elküldtük, válasz azonban eddig nem érkezett.

Farkas Bazsiugytudjuk.hu

Fotó: koszeg.hu

Frissités (2018. november 8.) 

Az üggyel kapcsolatos kérdéseinket feltettük Huber László (Fidesz-KDNP) polgármesternek is, most megérkeztek a válaszok. Ezekből kiderül, hogy a temetőt bővíteni nem lehet, egyedül az urnás temetésre van továbbra is lehetőség.

A területet ugyan kinézték már régen egy új temetőnek, ám azt még nem sikerült megvásárolni, mivel az eladó “irreális feltételeket” támasztott.

Korábban írtuk, hogy információink szerint a tűzoltószertár építésekor egy nem várt kiadás is keletkezett. A szertár 180 millió forintját a kormány fizette, a plusz költség azonban már az önkormányzatot terhelte.

A kiadás pedig abból adódott, hogy a tűzoltóknak szüksége van egy úgynevezett tömlőszárítóra. Ez egy olyan berendezés, ami a vonulás után kiszárítja a vizes tűzoltótömlőt. Kőszegnek volt korábban tömlőszárítója, ám mivel ez egy magas torony, azt bérbe vették tőle a telefonszolgáltatók, hogy antennákat telepítsenek rá. Az új szertárba így be kellett szerezni egy újat.

A polgármester azt írja, hogy nem a kivitelezésnél jöttek rá, hogy ez hiányzik – mint ahogy azt mi írtuk -, hanem már a tervezésnél tudták. A plusz költség azonban így is jelentkezett. Huber azt írja, hogy az új tömlőszárítő egyébként is korszerűbb berendezés.

A polgármester azzal zárta válaszát, hogy bár a városnak nincs pénze az új temetőre, de a jövőben is fokozott figyelmet kap az ügy.

Megosztás