Hódmezővásárhely

Átlagosan fejenként 11 ezer forintba kerültek a korábbi hódmezővásárhelyi városvezetés által megrendelt étkezések

A fideszes promenad.hu szerint nem is pazarolt korábbi városvezetés, hiszen 4226 vendéget láttak el a reprezentációs 48 millió forintból. Csakhogy ez fejenként több mint 11 ezer forint, ami egy korábbi, éppen Lázár János által kötött szerződés szerint azt is jelentheti, hogy a gyerekek a városi karácsonyon is libamájat ettek. Ráadásul ezt a “nemtúlköltést” nemrég szüntette be a fideszes közgyűlés – a független polgármester korlátozásával egyidőben.

Márki-Zay jól bekajáltatta az országos balliberális médiát – ezzel a hangzatos címmel jelent meg írás a fidesz-közeli promenad.hu-n. A portálról megírtuk, nemrég került a Fidesz korábbi algyői frackióvezetőjének a tulajdonába, jelenlegi főszerkesztője a szintén fideszes szegedma.hu-tól érkezett.

Előzmények: Tízmilliókat költött a vásárhelyi önkormányzat a batidai kastély egyik tulajdonosánál

A portál arról ír, hogy “a reprezentációs költségek körül kirobbantott “műbalhéval” A polgármester csúsztatott, az országos ellenzéki sajtó a tenyeréből evett, boszorkánykonyhájában csúnya vádakat főzött ki, most azonban rendesen elcsúsztak a nyilvánosságra hozott dokumentumokon.” A reprenztációs költségekről mi is megírtuk, hogy a város 48 millió forintot ivott és evett el a hódmezővásárhelyi önkormányzat 1 év 4 hónap alatt annál a vállalkozónál, aki részben tulajdonos a Lázár János földjeinél épült vadászkastélyban.

Ezért, kikérték, hogy pontosan hányan fogyasztottak a 48 millió forintért. A portál támadó stílusban felidézi, hogy “az ellenzéki sajtómunkásoknak az RTL Klubtól az Indexig, no meg Márki-Zay Facebook-függő arctalan netharcosainak egyszerű volt mindezt úgy egybites üzenetre fordítani, hogy az előző önkormányzat (értsd: az Almási István-féle polgármesteri hivatal vezetése) zabált el csaknem 50 milliónyi közpénzt, netán „50 milliót ettek el a fideszesek”  avagy „havi 3 milliót költött el étteremben a fideszes vezetés”.

De nézzük, mire jutottak. Szerintük ezért a pénzért 4226 főt vendégelt meg az önkormányzat. Ahogy fogalmaznak, “a finom falatokat tehát sok száz rászoruló gyermek, önzetlen véradó, tehetséges diák, nagyszerű művész vagy éppen szabadidejét a kultúrapártolásra áldozó zsűritag fogyasztotta el, tehát őket támadja, aki a fent említett kiadások környékén kapirgál mint harcikakas a szemétdombon.”

Vagyis a fideszes önkormányzat az alábbi rendezvényekre költött: “2016. november 17-én a 100 fős Erzsébet-napi ünnepség, november 18-án a Doktoranduszok Országos Szövetsége 80 fős, november 30-án Véradók Napja 180 fős, december 10-én a Nyugdíjas Szövetség 150 fős, december 18-án a Gyermekkarácsony 400 fős, december 20-án adventi hangverseny 200 fős, 2017. január 22-én a Bessenyei-díj átadójának 150 fős, 2017. augusztusban az augusztus 20-i ünnepségsorozat 100 fős, október 8-án Őszi Hetek megnyitójának 200 fős, november 30-án a Véradók Napja 200 fős, 2018. január 21-én a Bessenyei-díj átadójának 200 fős, február 10-én a Gazdanap megnyitójának 150 fős rendezvénye, fogadása.”

Ez a felsorolás azért is nagyszerű, mert így egyértelmű, hogy a korábbi városvezetés fejenként 11 358 forintot költött az ünnepségeken vendéglátásra. Hogy mire? Egy 2010-2015 közötti, még Lázár János jegyezte vállalkozói szerződés szerint biztos nem pogácsára. Mert a pogácsás fogadás egységára nettó 1990 forint résztvevőnként. Tortás ebedére sem, mert az is csak 4650 forint/fő. A legdrágább szerződéses menü viszont már nettó 9550 forint, ami bruttóban éppen, hogy több, mint az egy főre visszaosztott 48 millió forint. Ebben már van főtt marhanyelv, pisztáciával mozaikolt libamájpéstétom, vagy éppen kakukkfüves pácban érlelt sertésszűz hordó bacongyűrűben.

Ha ezt választották minden alkalomra – látva a számokat, amiket a promenad.hu volt szíves nyilvánosságra hozni -, akkor bizony a karácsonyi menü a gyerekeknek libamáj volt, csakúgy, mint Nyugdíjas Szövetségnek. Másképp nem jön ki a matek.

De ennek vége, a fideszes többségű közgyűlés nemrég úgy döntött, megvonják a korábbi reprezentációs költséget. Hogy miért, nem tudni. Úgy látszik, ami eddig igazolhatóan nagyon fontos volt – fejenként több mint 11 ezer forintért vendégül látni a résztvevőket -, az 2018-ban a független Márki-Zay Péter idején már nem az.

Segesvári Csaba

Megosztás