Egyéb

Áll a bál Hódmezővásárhelyen: korlátozná Márki-Zay Pétert a fideszes közgyűlés

 

Különös módon támogatja a fideszes többségű hódmezővásárhelyi közgyűlés a független polgármestert: korlátozni próbálja költségvetési mozgásterét. Pedig a februári költségvetés elfogadásakor éppen ugyanez a közgyűlés adott nagyobb felhatalmazást a mindenkori városvezetőnek. Csakhogy az időközi polgármester-választáson nem a Fidesz-KDNP jelöltje nyert, úgy látszik, ez nem tetszik a képviselőknek. Hegedűs Zoltán, aki Fidesz színekben indult a posztért és alul maradt, ki is oktatta a polgármestert, amikor Márki-Zay kérdezni mert.

A hódmezővásárhelyi közgyűlés többségét alkotó Fidesz–KDNP-s képviselők készek támogatni az új független polgármester, Márki-Zay Péter város érdekében végzett munkáját – jelentette ki Hegedűs Zoltán volt alpolgármester február 28-án a Magyar Nemzet cikke szerint.

Időközi polgármester-választást tartottak február 25-én Lázár János választási körzetében, ahol meglepetésre nem a Fidesz-KNDP jelöltje, az akkori alpolgármester Hegedűs Zoltán, hanem az ellenzéki Márki-Zay Péter nyert.

Az, hogy a fideszes többségű közgyűlés hogyan is gondolja a független polgármester támogatását hamar kiderült. Az első közgyűlésen azonnal leszavazták.

Hódmezővásárhelyen kedden rendkívüli közgyűlést tartottak, két előterjesztés megtárgyalására. Az egyik visszavonta volna azon jogát a polgármesternek, amit éppen ugyanez a fideszes többség szavazott meg február 2-án. Eszerint a polgármester 100 millió forintig szükség esetén előirányzat-módosítást, illetve átcsoportosítást hajthat végre.

„A 100 millió forintos összegre vonatkozó felhatalmazás az adott költségvetési éven belül, az előirányzat-módosításnak a költségvetési rendeleten történő átvezetését követően, a felhatalmazás szerinti teljes összegre ismét nyitva áll.”

Ezt Márki-Zay Péter meg is tette, a fideszes előteresztésből az derül ki, éppen ezért akarták visszavonni a döntést. Valószínűleg február elején nem azzal számoltak, hogy ellenzéki polgármestert választ Hódmezővásárhely.

Azt is meg akarták szavazni, hogy több mint 1 milliárd forintot vonnak el különböző területekről, hogy az utakat javítsák. Hogy erre az év elején miért nem gondoltak a képviselők, nem tudni. Ahogy azt sem, hogy az intézményektől elvont forrást hogyan pótolják az érintettek.

Hegedűs Zoltán a mai közgyűlésen arról is beszélt, hogy aki kérdezhet, azok a képviselők, ők gyakorolhatják a munkáltatói jogokat. Így nem válaszolt Márki-Zay Péternek arra a kérdésére, hogy milyen felmérés előzte meg az átcsoportositást.

Hegedűs Zoltán azt mondta, tudják mit csinálnak, és van fedezet a módosításra. Szerinte az előző évről is van maradvány, amit fel lehet használni. Amikor a vita elhatalmasodott, Hegedűs Zoltán a vita lezárásat kérte. Márki-Zay Péter pedig polgármesteri hatáskörében elhalasztotta a döntést. Vagyis most nem szavaztak a Fidesz-KDNP többségű testület javaslatairol.

Segesvári Csaba

Kapcsolódó cikkeink

Fideszeshez került a vásárhelyi Fidesz kampányt támogató helyi portál Hódmezővásárhelyen

A fidesznek kampányol egy vásárhelyi hírportál, a szálak a titokzatos batidai kastély felé vezetnek

Kalandos múltú egykori ifjúszocialistával szövetkezett Lázár János a SZEVIÉP-ügyben

Megosztás