Egyéb

Túlárazták Hódmezővásárhely térfigyelő rendszerét Márki-Zay és Hadházy szerint

 

Akár kétharmados túlárazást gyanít Márki-Zay Péter polgármester és Hadházy Ákos LMP-s politikus a hódmezővásárhelyi térfigyelőkamera-rendszer kiépítése körül. A több százmilliós nagyságrendű projekt nyertese a NER tenderasztokráciájához van bekötve.

Hódmezővásárhelyen az „alkotmányos költség” meghaladta az 50 százalékot. A térfigyelőrendszer kiépítésénél elképesztően nagy túlárazások történtek, a kifizetett összegekhez képest a valós érték az ár egynegyede-egyharmada lehetett – hangzott el Márki-Zay Péter és Hadházy Ákos közös sajtótájékoztatóján.

A két politikus számos hasonló volumenű közbeszerzést talált, egyet történetesen éppen Hódmezővásárhelyen, valamint Érden, Deszken, Orosházán és Mórahalmon, ami a vizsgált három beszerzés harmadából, negyedéből megvalósulhatott.

A most elemzett három munka esetében ellenben gigászi, kameránként 2-3 millió forintos költségre derült fény.

Igaz, a végleges összeget nem is a kamrák darabonkénti mintegy 200-700 ezer forintos ára, hanem a járulékos költségek: például a vandálbiztos kültéri szerverszekrény, daruzás, földmunkák, szerverközpont, kábelhálózat kialakítása dobták meg.

Méghozzá úgy, hogy a „csokorba” telepített kameráknál kevesebb készülék is elegendő lett volna. Akad például olyan megfigyelési pont, ahol egy oszlopra hat kamerát szereltek föl, ebből kettő olyan típusú készülék, ami eleve 360 fokban „lát”, illetve forog.

A három, 2014-es, 2016-os és 2017-es szerződés értéke összesen 319 millió forint. A győztes valamennyi esetben a hódmezővásárhelyi Kálmán-család érdekeltsége, két esetben a System Service Kft., illetve a Maros Project Kft.

Kálmán Pálnéról a Magyar Narancs írta meg, hogy a Hódmezővásárhelyi Útépítő Kft.-n keresztül, amelyben mindketten szerepet kaptak, kapcsolatban állhat Szijj Lászlóval, a közbeszerzéseken taroló Duna Aszfalt tulajdonosával.

Kapcsolódó cikkeink:

Egyszer barát, egyszer ellenség: az építőipari közbeszerzések cápái

2017-ben Szíjj László cégei nyerték a nemzeti tőkésosztály közbeszerzési versenyét

Erőből megszavazták Márki-Zay korlátozását, hideg idők jönnek Hódmezővásárhelyen

Kalandos múltú egykori ifjúszocialistával szövetkezett Lázár János a SZEVIÉP-ügyben

Fideszeshez került a vásárhelyi Fidesz kampányt támogató helyi portál Hódmezővásárhelyen

Rádi Antónia

Megosztás