Egyéb

Elzavart az aktivista: debreceni nagygyűlés, fideszes tempó

Teleplakátolták a villanyoszlopokat, de a közösségi hálón is ezerrel reklámozták: a városba jön a pártelnök, bemutatja az itt induló országgyűlési képviselőjelöltjeiket.

Gondoltam, elmegyek tájékozódni. A meghirdetett kezdés előtt 10 perccel érkeztem, tömeg volt az előtérben, egy nagyhangú egyendzsekis hölgy irányított mindenkit a pultokhoz, ahol egy másik egyendzsekis nő azt mondta: csak az mehet be a kampánygyűlésre, aki aláírásával elfogadja a házirendet, mert ez itt kötelező.

Voltam már ebben az intézményben ezerszer az utóbbi harminc évben dzsesszkoncerttől irodalmi konferenciáig, képzőművészeti tárlattól ereszdelahajamig, de sosem kellett dokumentet aláírni a házirend elfogadásáról. Szóvá tett kétségeimet cáfolandó

a pultos nő elém tolt egy ívet, amin nevem, lakcímem, telefonszámom, e-mailem és aláírásom rögzítésével fogadhatom el a házirendet a választási nagygyűlésre bejutólag.

Kezembe vettem a listát, amin már előttem többen megadták mindenféle elérhetőségüket, így tudtam csak elolvasni a lap tetején található, igen apró betűvel írt szöveget, miszerint szimpatizálok a párttal, szívesen fogadom az üzeneteiket, kereshetnek bátran. Szóval Kubatov-lista. Miözben mögöttem növekedett a sor, a hátamat pedig esernyőjével szurkálta egy matróna, hogy ne tartsam fel, a pultos egyendzsekis hölgynek bátorkodtam felhívni a figyelmét: ez az ív nem a házirend elfogadásáról szól.

Erre azt válaszolta, hogy amennyiben nem töltöm ki, nem mehetek be a pártjuk nagygyűlésére, távozzak.

Nem vitatkozom tovább, de aztán egy régi ismerős segítségével csak bejutok, igaz, már megy a műsor. A Belvárosi Közösségi Ház nagyterme zsúfolásig, legalább kétszázan hallgatják a színpad előtt standup-oló pártelnököt. Gyurcsány jó másfél órát beszél, s közben alig néhány perc jut a jelöltek bemutatására: az MSZP Gurmai Zitát indítja, a DK Varga Zoltánt, és külön indít jelöltet a Szolidaritás Káposznyák István személyében. Kifelé menet már nem kell aláírni semmit, Gyurcsány beszélget, a párt adatbázisa pedig szépen frissült és bővült a trükkösen megszerzett adatokkal.

Porcsin Zsolt

Megosztás