dezinformáció

Heti dezinfó – A koronavírus alig jelent veszélyt a lakosságra és különben sem létezik

A járvány harmadik hulláma alatt a vírussal és az oltással kapcsolatos álhírek is újult erőre kaptak. Az oroszok a saját vakcinájuk propagálásával vannak elfoglalva, de itthon is szép számmal terjednek a konteók, amelyek „megrendezett” járványról, háttérhatalmi diktatúráról és globális emberkísérletről szólnak. Heti dezinformációs összefoglalónk következik.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak! Adószámunk 18516641-1-42, kattints ide a letölthető nyilatkozatért.

Nemzetközi dezinfó

Ahogy a legtöbb országban újra nő az esetszám, úgy kapnak ismét szárnyra a koronavírussal kapcsolatos álhírek. Mi sem jelzi jobban a járvány iránti fokozott érdeklődést, mint hogy az EUvsDisinfo által azonosított álhírek a héten szinte kivétel nélkül ehhez a témakörhöz kapcsolódtak. És ez hazánkban sem volt másképp.

Az egyik példa a Sputnik V vakcinához kötődik, aminek európai engedélyezése kapcsán új fejlemény történt: az orosz oltóanyag fejlesztői a Twitteren (mivel a vakcinának külön Twitter fiókot készítettek) jelentették be, hogy nyilvános bocsánatkérést várnak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) egyik vezetőjétől. Majd ezt követően arról írtak, hogy politikai beavatkozás miatt halogatja az EMA az orosz vakcina engedélyezését.

Forrás: EUvsDisinfo

A történet háttere, hogy az EMA igazgatóbizottságának vezetője, Christa Wirthumer-Hoche hét eleji nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy „nagyon nem tanácsolja a nemzeti szintű engedélyezést”, mert az bizonyos értelemben az orosz ruletthez hasonlítható mindaddig, amíg az EMA meg nem vizsgálja a Sputnik V hatékonyságát és biztonságát.

Az állami irányítású, orosz média pedig egyenesen azzal vádolta meg Lengyelországot, hogy az oroszok iránt érzett gyűlölete miatt nem kér a Sputnik V vakcinából. Hozzátették, hogy a lengyelek tanulhatnának Szlovákia példájából, ahol az emberek sokkal jobban bíznak az orosz oltóanyagban, mint a nyugati vakcinákban.

Ukrajnát is hasonló vádak érték: az álhírek szerint az orosz vakcina elutasításával az ország valójában az ukrán nép tervezett megsemmisítését ismerte be. De az ország egy másik dezinformációs mese középpontjába is bekerült, amely kijelentette, hogy az elnök nyilvános oltása, amelynek során az indiai Covishield vakcinát kapta meg, valójában hazugság és koronavírus elleni oltóanyag helyett csupán vitamininjekciót kapott.

Ezzel párhuzamosan az állami irányítású médiumok a „konkurencia” hírnevét is igyekeztek tovább rontani. A héten például olyan álhírek terjedtek a nyugati oltásokról, hogy moldovai orvosok nem hajlandóak beadni az AstraZenecát, és inkább megvárják az orosz oltóanyagot, mert az sokkal hatékonyabb.

Az EUvsDisinfo jelentéséből az is kiderül, hogy Európában Németország az orosz dezinformáció fő célpontja. Az oldal 2015-ös indulása óta 741 olyan hírt azonosított, amely Németországgal kapcsolatos, szándékosan hamis, megtévesztő információt tartalmaz. A második helyen Franciaország áll, kicsivel több mint 300 esettel, amit Olaszország és Spanyolország követ.

Forrás: EuvsDisinfo

Hazai dezinfó

A járvány témája a magyar közbeszédet is uralta az elmúlt hét során. Az egyik az az egyébként izraeli videó, ami egy kórházat mutat be, ahol épp egy megrendezett jelenetet vesznek fel: a rendező utasításokat ad az operatőrnek, de előkerül egy „beteg” is. A közösségi oldalakon villámgyorsan elterjedt a videó, ami a kommentek tanúsága szerint újabb bizonyítékot szolgáltatott a konteóhívők számára arról, hogy az egész járvány egy hazugság, és csupán megrendezték az egészet.

Forrás: Facebook / Normális élet Csongrádban

Az egyik Facebook-csoportban, ami a Normális élet Csongrád megyében névre hallgat (vagyis a vírustagadó Doktor Gődényhez köthető), Pandémia, amit elhitetnek velünk címmel osztották meg a videót. Az egyszer már meg is szüntetett, több tízezres tagot számláló Facebook-csoport mellett a megyei csoportokba való belépésre még február végén buzdította híveit a vírusszkeptikus gyógyszerész annak érdekében, hogy hatékonyabban tudják megszervezni a február 28-i tiltakozó akciókat az egész országban. A tüntetés után egyébként egymillió forintra bírságolták.

A dpa nevű német hírügynökség holland nyelvű tényellenőrzése során ugyanakkor kiderül, hogy bár a videó valós, semmiféle titkos összeesküvést nem bizonyít, hiszen egy promóciós anyagról van szó, amit a Be’er Ya’akov városában található Shamir Orvosi Központ új osztályának felavatása előtt készítettek.

Ennél is vadabb konteókat talál ugyanakkor az ember  a koronaigazsaga.info elnevezésű, meglehetősen kétes hátterű oldalon, ami a Korona Igazsága civil mozgalomhoz köthető. Az impresszum nélküli internetes oldalról és a civil összefogásról annyit lehet tudni, hogy a Magyar Polgári és Nemzeti Jogvédő Egyesület tagjai alkotják.

A felületen számos friss gyöngyszemet találni, amelyek a vírussal kapcsolatos összeesküvés-elméletek egész tárházát felsorakoztatják. Olvashatunk nyílt vírustagadó nézetekről, például, hogy a koronavírus-járvány messze nem meríti ki a pandémia követelményeit és csak jelentéktelen veszélyt jelent a lakosságra, vagy arról, hogy milyen „megdönthetetlen bizonyítékok” vannak arra, hogy a covid nem is létezik. De folyamatban lévő népirtásról, halálos mellékhatással járó koronavírus-vakcinákról is szólnak az bejegyzések.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) határozottan támogatja a koronavírus elleni oltást. Véleményük szerint a tömeges oltásoknak jelenleg nincs alternatívája. Hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy a különböző vakcinák beszerzésének gyorsasága nem mehet egy határon túl a szakmaiság és biztonság rovására. Mivel azonban a felmerülő szakmai kérdések jelentős részére megnyugtató válaszokat kaptak, a MOK határozottan kinyilvánítja és képviseli egyértelműen oltáspárti álláspontját.

Az egyik cikk pedig olyan áltudományos tippeket is megfogalmaz, hogy oltás helyett inkább szedjünk multivitamint, C és D-vitamint (az utóbbiról egyébként kiderült, nem befolyásolja a betegséggel szembeni ellenállóképességet), és aki teheti, mutassa meg, hogy normális, és ne vegyen fel maszkot, „amíg rá nem szólnak”.

Bár a Facebook-oldaluk elenyésző követőbázissal rendelkezik (nagyjából 500-an lájkolták), Gődény csoportjaiban rendszeresen megosztásra kerülnek a tartalmak, így viszonylag nagyszámú közönséghez érnek el a vadabbnál vadabb konteók a járványról, ami nem segíti az oltásba vetett bizalom növelését, és kézzelfogható hatásai is lehetnek, például ha emiatt kevésbé tartják be az emberek a korlátozásokat és a szabályokat.

Az összeesküvés-elméletek és álhírek hatásáról, működési mechanizmusáról Krekó Péter is írt Tömegparanoia 2.0 című új, bővített kiadású könyvében, ahol a koronavírussal is kiemelten foglalkozott. A könyvet ebben a cikkünkben ismertettük.

 

Önként mossuk át az agyunkat álhírekkel, a politikusok és a média csak a szappant adják

Krekó Péter Tömegparanoia 2.0 című, új, bővített kiadású könyvében kalauzolja el az olvasókat az összeesküvés-elméletek, álhírek, és dezinformáció világába. A mű többek között olyan kérdéseket feszeget, hogy hogyan jönnek létre különböző álhírek, és egyáltalán miért dőlünk be nekik. De arra is választ kaphatunk, hogyan illeszkedik a kormány kommunikációja a konteóhívők világába.

Szopkó Zita

Címlapkép: koronaigazsaga.info

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás