dezinformáció

Heti dezinfó – A migránsok már a karácsonyt veszélyeztetik

Az ünnepek közeledtével az álhírek is megszaporodtak: ezúttal megtudhattuk például, hogy mi köze a karácsonyfa és a karácsonyi dekoráció betiltásának a migránsokhoz. Magyarországon nem meglepő módon továbbra is Soros és a migráció a fő téma, de a Deutsch-ügy is terítékre kerül. Heti dezinformációs összefoglalónk következik.

 

Támogatási kampány

Nemzetközi dezinfó

December közepén a legtöbben már ünnepi lázban égnek, még akkor is, ha ez a karácsony nem olyan lesz, mint az eddigiek. Azonban az ünnepi időszak más szempontból is jelentős: évről-évre számos dezinformációs mese kapcsolódik hozzá. Az EUvsDisinfo heti hírleveléből kiderül, hogy ez idén sincs másként, ezúttal a legnépszerűbb álhírek a menekültek ellen uszítanak.

Erre példa az az álhír, amely szerint az EU problémásnak találja a közterületi karácsonyi dekorációkat, hiszen ezek a keresztény jelképek a közel-keleti menekültek érzéseit sérthetik, ezért úgy döntöttek, hogy csökkenteni fogják a számukat. Emiatt Brüsszelben idén már nem is állítottak karácsonyfát a főtéren. A hír alaptalanságáról egyébként bárki könnyedén meggyőződhet, aki egy pillantást vet a főteret élőben mutató kamerára – ott egy óriási karácsonyfa.

A karácsonyi szimbólumok betiltása más álhírekben is megjelent: megtudhattuk például, hogy több városban a kereszt tiltott szimbólum lett, és a karácsonyfák mellett a „Boldog Karácsony” üdvözlést is elfelejthetjük. Ilyen hírek mellett nem csoda, hogy olyan dezinformációs mese is elterjedt, miszerint Németországban az emberek 40%-a már egyáltalán nem is ünnepli a karácsonyt. A németek még egy álhír kapcsán fontos szerephez jutottak, ami arról szólt, hogy egy kisvárosban betiltották a templomi harangozást, mert az idegen hangok a bevándorlók számára zavaróak lehetnek. Egy olasz iskolában pedig állítólag a karácsonyi énekektől kell végleg elbúcsúznia a tanulóknak. Mindennek az oka az EU muszlimok iránti túlzott toleranciája az álhírek szerint.

A Sputnik Moldova még ennél is tovább ment, és sikerült a járványhelyzettel összekapcsolnia az ünnepeket. Szerintük a koronavírushoz köthető korlátozások (amik sok városban az ünnepek alatt is érvényben maradnak, vagy épp szigorodnak, a további fertőzés elkerülése érdekében) csupán egy ürügyet jelentenek a kereszténység elleni harcra, ami régóta megfigyelhető már az EU-ban.

Forrás: EUvsDisinfo

A dezinformációs mesékben gyakran visszatérő elem, hogy a menekülteket a karácsonyi-szilveszteri hagyományokra fenyegetést jelentő csoportként mutatják be, akik a keresztény értékek elnyomására és saját kultúrájuk terjesztésére törekednek. Az sem egyedi eset, hogy kisebb, kevésbé ismert városok, vagy közösségek válnak az álhírek célpontjaivá, hiszen konkrét példával meggyőzőbbé lehet tenni még a valótlan információkat is, ráadásul az emberek többsége készpénznek veszi a médiában megjelenő állításokat, így nem is ellenőrzik azokat.

A karácsony beemelése az álhírekbe már csak azért is előnyös a Kreml-barát média számára, mert így tovább erősíthetik a Nyugat morális értékeinek pusztulásáról szóló narratíváikat az arra fogékony közönség fejében.

Az ünnepek mellett a héten még egy, nem kevésbé abszurd álhír került terítékre a propagandagyárakban: Alekszej Navalnij megérgezése. Az ellenzéki vezető politikus több alkalommal szerepelt már az orosz álhírekben, ezúttal például arról számolt be az állami tévé, hogy Navalnij saját maga okozhatta a mérgezést, méghozzá illegálisan előállított zugalkohol fogyasztásával.

Hazai dezinfó

Természetesen a hazai színtér is tartogatott izgalmakat az álhírek terén, és a nemzetközi dezinformációhoz hasonlóan a migránsok nálunk is kiemelt szerephez jutottak.  A Magyar Nemzet cikke például megint azzal riogat, hogy a baloldal migránsokkal árasztaná el Európát és hazánkat, méghozzá azért, hogy növeljék szavazótáborukat. A félelemkeltés érdekében egy drámai videóban is bemutatták a Soros-terv részleteit.

A jogállamiság-vita és Deutsch Tamás Gestapo-s megjegyzése is újra előkerült a kormányzati kommunikációban: Szijjártó például hisztinek és boszorkányüldözésnek nevezte a Néppárt reakcióját. Azt is hozzátette, hogy „ha a néppárti frakció minden képviselője úgy dolgozna, mint Deutsch Tamás, lehet, hogy jobb teljesítményt tudnának nyújtani az EP-ben.” De a hirado.hu is meglehetősen visszafogottan fogalmaz az ominózus megjegyzéssel kapcsolatban, úgy hivatkoznak Deutsch szavaira, hogy „volt egy nyilatkozata, amelyben egy erős hasonlatot használt, ez sokaknak rosszul esett az Európai Néppártban.”

Azt hihetnénk, hogy a sorosozás egy idő után unalmassá válik a kormánynak, de jelenleg nem ezt mutatják a tapasztalatok, ugyanis nem telik el hét anélkül, hogy az amerikai milliárdos neve meg ne jelenne a kormányközeli médiumokban. Így nem meglepő módon a héten is szóba került Soros György ördögi terve, méghozzá Orbán jóvoltából. A miniszterelnök ezen a héten hétfőn válaszolt az évben utoljára személyesen az Országgyűlésben feltett kérdésekre. Ezt az alkalmat pedig kihasználta arra, hogy elmondja: szerinte Soros, az ellenzék gazdája, most csalódott, a mert a magyar és lengyel álláspont érvényesült a múlt heti EU-csúcson (amit egyébként az ellenzék is sikerként könyvelt el). Ezután pedig kijelentette, hogy

szerinte az ellenzéki politikusok annak drukkolnak, hogy minél súlyosabb következményekkel járjon a járvány.

Eközben pedig a kormány a betegek, orvosok, és szükséget szenvedők oldalán áll.

Forrás:EUvsDisinfo

Szopkó Zita

Címlapkép: EUvsDisinfo

Megosztás