dezinformáció

Heti dezinfó – Az EU széthullását egyedül Oroszország akadályozhatja meg

Ezen a héten az álhírek kapcsán is fontos szerephez jutott a magyar-lengyel vétó és a jogállamisági vita. A kormányközeli médiában előkerült Soros György és a bevándorláspárti brüsszeli baloldal, de azt is megtudhattuk, hogy mi a fukar északi országok ördögi terve. Heti dezinformációs cikkünk következik!

Támogatási kampány

Hazai dezinfó

A hét rögtön egy meglehetősen bizarr összeesküvés-elmélettel indult, amit a Mérce szúrt ki a Híradó.hu oldalán. Talán sokakat nem ér meglepetésként a hír, hogy a dezinformációs narratíva a következő hétéves uniós költségvetésről és a koronavírus járványhoz kapcsolódó 750 milliárdos helyreállítási alapról szól, amit egyedül a lengyel és magyar kormány vétózott meg hétfőn. Bár a végleges döntésre decemberig várni kell, és a vétó korántsem tekinthető váratlan fejleménynek, a nemzetközi és hazai sajtóban is nagy port kavart az ügy. Azonban ami igazán érdekes, hogy a kormányközeli médiumok hogyan tálalták a történteket.

A Híradó.hu cikke az M1 műsorára hivatkozva azt fejtegeti, hogy azért ellenzik az uniós kifizetések jogállamisági feltételekhez kötését, mert félő, hogy ez a feltétel végül egyfajta politikai zsarolás eszközévé válna, amit kifejezetten a bevándorlást ellenző országokkal szemben vetne be Brüsszel. És ha már migráció, akkor itt jön a képbe Soros György személye, pontosabban a sokat emlegetett Soros-terv is, a cikk ugyanis így fogalmaz:

 „Magyarországot és Lengyelországot minden áron meg akarják büntetni Soros György brüsszeli kitartottjai azért, mert ez a két ország nem hajlandó végrehajtani a Soros-tervet.”

A 888.hu is Soros szerepét hangsúlyozza, kiegészítve azzal, hogy a baloldal Gyurcsány Ferenc vezetésével a hazánkat támadók oldalára állt,így végérvényesen „Soros zsoldjába szegődött”. A Magyar Nemzet cikke szerint pedig Soros a V4-ek szétrobbantására készül, azon belül pedig Magyarország és a lengyel kormány a fő célpontjai.

Forrás: Facebook/Kovács Zoltán

A Híradó.hu azonban a szokásos Sorosozásnál egy fokkal még tovább megy, hiszen arról is beszámol, hogy valójában mindenről az úgynevezett fukar országok tehetnek. Az északi országok ugyanis egyáltalán nem akarnak segíteni bajbajutott déli társaiknak, de mindenáron szeretnék elkerülni, hogy rossz színben tűnjenek fel a világsajtóban, így könnyebb útnak látszott a magyarokra és a lengyelekre osztani a rosszfiú szerepét.

„Ők erőltetik a legvehemensebben a jogállamisági feltételeket, tudván, hogy azt a magyarok és a lengyelek úgyis megtámadják, és akkor rajtuk bukik majd a mentőcsomag, őket kell szidni.”

A cikk kapcsán különösen érdekes, hogy hétfőn kora reggel jelent meg, még az aznapi ülések kezdete előtt, amikor még nem lehetett tudni, hogy vajon tényleg sor kerül-e a vétóra. Így nagyon úgy tűnik, hogy már előre felkészíti az olvasókat az elkövetkezendő kritikákra, egyfajta áldozatszerepbe állítva az elvei mentén kiálló magyarokat és lengyeleket.

Nemzetközi dezinfó

Az EUvsDisinfo heti hírleveléből a nemzetközi dezinformációs narratívákról is képet kaphattunk, amelyek többsége az előző hetekhez hasonlóan ezúttal is az Egyesült Államokra fókuszált. Ennek oka elsősorban az, hogy a dezinformáció akkor működik igazán hatékonyan, ha az aktuális hírekre, eseményekre reflektál, hiszen a felkapott témák könnyebben találnak célközönséget.

Éppen ezért nem meglepő, hogy az elnökválasztás eredményei ismét terítékre kerültek: az egyik álhír például azzal riogatta olvasóit, hogy Joe Bidennel az oroszellenes hangok is felerősödnek Amerikában, és az elnök folytatni fogja Oroszország démonizálását. Sőt, arra is találtak magyarázatot, hogy hogyan sikerült Bidennek győznie. Az eredményért a Twitter, Google és Facebook tehető felelőssé, hiszen beleavatkoztak a választásokba a demokrata jelölt javára, és erőteljesen cenzúrázták a republikánus tartalmakat. Egy másik dezinformációs mesének is sikerült magyarázattal szolgálni a választás végkimenetelére: a bűnbak szerepében az amerikai hadsereg tűnik fel. Az összeesküvés-elmélet szerint a közösségi média a hadsereg kezében van, akik párhuzamos kampányt folytattak annak érdekében, hogy az általuk támogatott jelölt kerüljön ki győztesen a demokraták és republikánusok versenyéből.

Forrás: EUvsDisinfo

Amerika a koronavírus járvány kapcsán is az orosz propaganda célkeresztjébe került,ami a vakcinájuknak köszönhető. A Kreml-barát Vesti.ru oldal a Guardian-re hivatkozva állítja, hogy az amerikai koronavírus-vakcina túl drága ahhoz, hogy a kevésbé tehetős országokban elterjedjen, ezért nem csoda, hogy egyelőre nem sok ország tolong érte. Ezzel szemben az orosz Sputnik-V oltóanyag hivatalos nyilvántartásba vétele után máris több tucat ország jelentkezett vásárlásra. Ez a narratíva egybevág azzal az orosz állásponttal, ami szerint Oroszország sokkal hatékonyabba küzd a járvány ellen, mint a nyugati demokráciák. Szintén a járvánnyal kapcsolatba hozható, egészen zavarba ejtő összeesküvés-elmélet, hogy az Egyesült Államok a koronavírust használná fel annak érdekében, hogy totalitárius diktatúrává alakítsa az országot. Ezt azzal magyarázza a geopolitica.ru oldal cikke, hogy világszerte egy nagyszabású emberkísérlet zajlik, ami az emberek megfélemlítése, terrorban tartása és persze a propaganda eszközeivel korlátozza az alapvető szabagságjogokat.

A legabszurdabb hírt pedig szándékosan a végére hagytuk: ezen a héten megtudhattuk azt is, hogy az Európai Unió széthullóban van, mert az emberek félnek nyíltan felszínre hozni a problémákat, és beszélni róluk. Ezt a már régóta zajló folyamatot egyedül Oroszország állíthatná meg. Nem ez az első eset egyébként, amikor a Kreml-barát propagannda az Unió széthullását vizionálja: az álhírek ellen küzdő EUvsDisinfo számos narratívát mutatott már be a témában.

Szopkó Zita

Kiemelt kép: EUvsDisinfo

Megosztás