dezinformáció

Heti dezinfó – A CIA már Angela Merkelt is beszervezte, Soros szervezetei döntik el, mi álhír

A héten egyértelműen az amerikai elnökválasztás témája dominált a világsajtóban, jó pár dezinformációs narratívával gazdagítva az olvasókat. Ezen kívül arról is hallhatunk, hogyan szervezte be a CIA Angela Merkelt, és mi köze Soros Györgynek az álhírekhez. Meghoztuk legújabb dezinformációs összefoglalónkat!

Támogatási kampány

Nemzetközi dezinfó: Amerika választ

Az elnökválasztással kapcsolatos dezinformációs narratívák jellemzően egyetlen sémát követtek, erőteljesen Trump malmára hajtva a vizet. Jellemzőjük, hogy azt emelték ki, milyen szemtpontok alapján lenne kedvező Trump újraválasztása az USA-nak, sőt az Oroszországgal való kapcsolatának. Ellenben ha Biden lenne az elnök, az katasztrófához vezetne.

Ha csak október első felét nézzük, akkor is egyértelmű a helyzet: a kifejezetten angol anyanyelvűeknek szóló RT English szinte egyetlen alkalommal sem kritizálta nyíltan Trumpot, ám vetélytársa jó pár, kevésbé burkolt formában megjelenő kritikát kapott. Csak érzékeltetésképp, két hír a jelöltekről: Trumpot a leginkább életvédő elnöknek nevezte a riporter az USA történetében, aki igazi konzervatívként méltó utódja lehet Reagan elnöknek. Ezzel ellentétben Biden esetleges győzelmével kapcsolatban így fogalmaztak: „a demokrata jelölt győzelme rossz hírt jelentene a tőzsde és az egész gazdaság számára”.

Érdekes kiegészítés ugyanakkor, hogy maga Donald Trump is hozzájárult az álhírek terjesztéséhez, a tőle megszokott módon. Szerdán például Twitteren hirdette ki győzelmét úgy, hogy majdnem 7 millió szavazat várt még megszámlálásra. Nem ez volt egyébként az egyetlen posztja, amit a Twitter félrevezetőnek bélyegezett, sőt, különösen aktív volt az elnökválasztás napján, így például arról is beszámolt, hogy szerinte meghamisítják a választás eredményeit, de később már erélyesen követelte – egyébként meglehetősen logikátlan módon – a szavazás leállítását is.

Forrás: Twitter

A jelenlegi elnök már jóval a választások kezdete előtt beszélt a levélszavazással kapcsolatos aggályairól, ugyanakkor eléggé homályos választ adott arra az újságíró kérdésre, hogy mi történne, ha nem ő nyerne, elfogadná-e az eredményeket. Sőt, arra is buzdította szavazóit, hogy a levélszavazat leadása után menjenek el személyesen is szavazni, így tesztelve, hogy valóban megbízhatóank működik-e a rendszer.

Az elnökválasztás az egész világot lázban tartja, az eredmények és a bizonytalan végkimenetel pedig egyértelműen kedvezett azoknak álhírek terjedésének is, amik választási csalást kiáltottak. A Pesti Hírlap számolt be arról, hogy az egyik ilyen összeesküvés elmélet kirobbantója Matt Mackowiack volt republikánus konzultáns, aki Twitteren osztotta meg követőivel az elnökválasztás friss állását, ami szerint több, mint százezer új szavazattal nőtt Biden támogatottsága rövid idő alatt Michiganben. A poszt rövid idő alatt igen felkapott lett, a Gateway Pundit nevű konzervatív oldal ennek hatására azonnal választási csalásról beszélt cikkében.

Forrás: Twitter

Nem sokkal később Trump is megosztotta a posztot. Azonban mielőtt bárki felháborodna: aggodalomra semmi ok,  kiderült, hogy szervezett csalás helyett csupán elírás történt, véletlenül egy nullával több került egy michigani körzet frissített szavazatszámainak végére, amit egyébként gyorsan korrigáltak is.

A Kreml-barát média is aktívan részt vett a választásokkal kapcsolatos álhírek terjesztésében, több dezinformációs mese is napvilágot látott az EUvsDisinfo hírlevele szerint. Ezek többsége zavargásokat, káoszt, és forradalmat vetített elő az eredményektől függetlenül. Sőt, egy orosz propaganda oldal egyenesen arról számolt be, hogy az amerikaiak saját nemzetük pusztulását akarják.

És ha már nemzetközi dezinfóról van szó: ezen a héten egy igazán abszurd hazai álhír is szerepelt az EUvsDisinfo adatbázisában. Az összeesküvés elmélet a News Front-on jelent meg, és arra tesz ígéretet, hogy leleplezi, hogyan szolgálja Angela Merkel az amerikai titkosszolgálat érdekeit. Sőt, a cikk lényegében azt állítja, hogy a német kancellár a CIA irányítása alatt áll.  A cikk szerzője egy orosz oldal, a pravda.ru értesüléseire hivatkozik, azt állítva, hogy az USA még 1989-ben beszervezhette Merkelt. Ezzel magyarázzák azt is, hogy a kancellár élharcosa az „újabb és újabb oroszellenes szankcióknak is.”

A nem is olyan titkoltan oroszbarát oldalról az EU dezinformáció ellen küzdő munkacsoportja már 2019-ben is írt. A magát független hírügynökségnek beállító oldal így foglalja össze célkitűzéseit:

„A News Front hírügynökség a cinikus hazugságok, bizalmatlanság, manipuláció és dezinformációk ellen küzd; vagyis mindenféle tömegpusztító fegyver ellen, amelyet a Nyugat mindannyiunk ellen használ.”

Hazai dezinfó

Ezek után tökéletes alkalom kínálkozik arra, hogy a hazai dezinformációs narratívákkal is képbe kerüljünk. A Magyar Nemzeten újabb, Soros György ördögi terveit leleplező cikk jelent meg, ami arról számolt be, hogy Közép-Európában Soros szervezetei döntik el, hogy mi számít álhírnek a közösségi oldalakon. A cikk a Remix News-ra hivatkozik, és többek között megtudhatjuk belőle, hogy elsősorban a jobboldali tartalmakat éri cenzúra, de ez nemcsak Európában megfigyelhető jelenség, az Egyesült Államok is küzd vele.

A közismerten liberális ügyeket támogató Soros pedig „egyebek mellett 50 millió dollárt költött Donald Trump amerikai elnök megbuktatására, de rendszeresen bírálja a konzervatív kormányokat, például Lengyelországban és hazánkban.” A Remix hátterével nemrég foglalkoztunk cikkünkben.

Magyar közpénzekből készül a Fidesz amerikai kampánytanácsadójának angol nyelvű híroldala

A regionális ambíciókat dédelgető, nemzetközi V4NA hírügynökség elegánsabb rokona a Remix című, angol nyelvű hírszájt, amerikai kampánytanácsadó tulajdonossal, és magyar állami pénzekkel a háttérben.

Kétség sem fér hozzá, hogy érdekes kérdéseket vet fel az is, hogy kik azok, akik leginkább hajlamosabb hinni az álhíreknek. A Political Capital friss kutatása szerint Magyarországon leginkább a fiatal, 25 év alatti, illetve a nyugdíjas korosztály fogékony az összeesküvés elméletekre. Az iskolai végzettség, valamint a lakóhely is jelentős tényező lehet, de ami még fontosabb, az a pártszimpátia.

A jobboldali szavazók körében (mind ellenzéki, mind pedig kormánypárti oldalon) átlagon felüli az összeesküvés hívők aránya, ez pedig nem csupán a kormánypropagandában gyakran visszaköszönő narratívák esetében igaz, mert hajlamosabbak voltak egyetérteni például a világot irányító titkos háttérhatalmak jelenlétével is. Leginkább a balközép ellenzéki pártok  vannak biztonságban a kutatás szerint ha álhírekről van szó, ugyanis ők kevésbé hisznek a hasonló narratíváknak.

Dezinformációs támadás az emberélet ellen

A Political Capital és partnerei a koronavírus első hullámában vizsgálták a járvánnyal kapcsolatos dezinformációs narratívákat a visegrádi országokban. Kutatásunk tanulságai az Európában egyre erősebben tomboló második hullámra is érvényesek lehetnek, ugyanakkor mára a két hullámban tapasztalt dezinformációs aktivitások alapvető különbségei is kirajzolódni látszanak.


Szopkó Zita

Kiemelt kép: EUvsDisinfo

Megosztás