dezinformáció

Nem érdekli a reptiliános-holdnácis konteótanár a nyíregyházi iskolát

Sem az iskola, sem a tankerület nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy léptek-e bármit a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium konteós nevelőtanárának ügyében. Az Átlátszó korábbi cikkében megszólaló diákok szerint Ottohál László reptiliánokról és holdnácikról értekezett nekik, és a konteós oldalát is reklámozta közöttük. A szájtot az orosz-ukrán háború kitörése után pár nappal Kreml-párti propaganda miatt törölték, ám azóta ismét él és virul.

Sem a nyíregyházi Zrínyi gimnázium, sem az intézményt fenntartó tankerületi központ nem reagált az Átlátszó megkereséseire, amelyeket az iskola egyik alkalmazottjával kapcsolatban küldtünk nekik. Arra lettünk volna kíváncsiak, hogy milyen lépéseket tett az iskola annak a kollégiumi nevelőtanárnak az ügyében, aki összeesküvés-elméleteket terjesztett a diákok között.

A tanár ügyéről — aki SBG Buddha álnéven konteós internetes szájtokat is szerkesztett — az Átlátszón számoltunk be először.

Nyíregyházi tanár szerkesztette az orosz propaganda miatt törölt álhíroldalt | atlatszo.hu

Az előző ciklus fideszes szavazatnövekedését térképen is ábrázoltuk. A kapott látvány nem támasztja alá azt az elméletet, hogy a közel ötszáz mozgósításgyanús körzet az ország legszegényebb régióiból került volna ki. Inkább az feltűnő, hogy az a szavazási metódus, amelyik korábban a legkiszolgáltatottabb helyekre volt jellemző, más vidékeken is megjelent.

A megkereséseket még a nyári szünet előtt, áprilisban és májusban küldtük. Válasz híján kénytelenek vagyunk arra a következtetésre jutni, hogy az iskola és annak fenntartója nem foglalkoznak a konteótanárral.

Pedig törvény szerint az állami fenntartású iskolákban a világnézeti információkat tárgyilagosan kell közvetíteni a diákoknak.

Az Ottohál László névre hallgató nevelőtanár ügyeiről több egykori kollégiumi diák beszélt az Átlátszónak. Ők eleve azért tudtak Ottohál viselt dolgairól, mert a Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium nevelőtanára a diákok között is terjesztette az összeesküvés-elméleteit.

A Világ Helyzete szerkesztője, Ottohál László (forrás: Youtube/Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium)

„Ha jól emlékszem, havonta voltak kötelező kollégiumi óráink a nevelőtanárokkal osztályfőnöki óra-szerű beszélgetések céljából” – mesélte egy volt diák, aki szerint a kollégiumban filmklubot is vezető Ottohál ilyenkor kötelező filmeket vetített a diákoknak. „Néztünk szcientológus dokumentumfilmet a pszichiáter- összeesküvésrőI, és MLM kampányfilmet is. Egy alkalommal valamilyen arkangyal-kártyás jóslás volt a program.”

Ottohál László az órákon kívül is gyakran beszélt összeesküvés-elméletekről: „Nibiru, holdnácik, reptiliánok, amit csak el lehet képzelni” – számolt be forrásunk.

A Széchenyi úti kollégium egy másik egykori bentlakó diákja arról beszélt nekünk, hogy Ottohál a saját maga által szerkesztett oldalt reklámozta nekik. A választások előtt egyik este, mikor létszámellenőrzésre ment a szobákba, a politikára és a migrációra terelődött a szó. „Belekezdett egy konteóba, miszerint a muszlimok el akarják árasztani Európát, és be akarják venni, mint sok-sok évvel ezelőtt a törökök vagy a mórok. És beszélt az oldaláról, hogy ő ír erről részletesen” – mesélte a második volt diák.

A szerző ott folytatja, ahol a tiltás előtt abbahagyta

Eredeti cikkünk megjelenése után Ottohál pedig e-mailt írt szerkesztőségünknek, amiben azt panaszolta, hogy megsértettük a személyiségi jogait. Azt is közölte, hogy a konteós szájtok mögött álló, SBG Buddha álnevű szerkesztő furmányosan pont Ottohál Lászlónak adja ki magát.

Cikkünk megjelenése után pár nappal a több mint 45 ezres követőtáborral bíró Facebook-oldal eltűnt, ahogyan az összes többi, „tartalék” Facebook-oldal is, amelyet a leírásuk szerint az eredeti oldal törlése esetére hozott létre a Világ Helyzete üzemeltetője. Így hosszú időn keresztül csak a szájt Telegram-csatornáján követhették az olvasók a legfrissebb konteókat.

Mindez azonban nem tartott sokáig: a vilaghelyzete.com februári törlése ellenére újra üzemel, olyannyira, hogy májustól friss cikkek is jelennek meg az oldalon, igaz, jóval kevesebb, mint korábban – jellemzően havi egy-két darab. A Facebook-oldalt július elsején, egy hatnapos visszaszámlálás után nyitotta újra az üzemeltető: azóta napi szinten jelennek meg posztok a korábbiakban megszokott témában.

„Az egymásba fonódó balliberális globalista főáramú ügynökök hálózatának skatulyája ellenére soha nem volt kamu, sem pedig megtévesztő oldal” – írja a szerkesztő az egyik új Facebook-posztjában.

Egy másik ilyen bejelentkezése során egyúttal támogatást kér az olvasóitól hangsúlyozva, hogy az oldal fennmaradása, valamint jövője a tét. Úgy tűnik, az sincs kizárva, hogy bővüljön a Világ Helyzete: várják ugyanis azok jelentkezését, akik szeretnének a szájt „szerkesztőségének tagjai lenni”.

Sarkadi Nagy Márton—Szopkó Zita

Címlapkép: Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium, Nyíregyháza (forrás: ujweb.zrinyinyh.hu)

Megosztás