koronavírus

Növekvő elégedetlenség a régióban – a járványellenes óvintézkedések ellen demonstráltak

Egyre komolyabb elégedetlenséget váltanak ki a régióban a járványellenes óvintézkedések. Szombaton Pozsonyban, vasárnap Prágában támadtak agresszív demonstrálók a rendőrökre, akik mindkét városban könnygáz és vízágyú bevetésével válaszoltak. De láthattunk lovasrohamot is. Friss felmérések szerint a szlovák és a cseh kormánykoalíció is elvesztette a társadalom többségének támogatását. Az emberek kezdik megérteni, hogy a vírus még hosszabb időre velük marad.

Támogatási kampány

A járványellenes óvintézkedéseket, a maszkviselést és egyéb államilag elrendelt korlátozásokat elutasító demonstrációkat egyelőre az Egyesült Államokban és Nyugat-Európa nagyobb városaiban láthattunk. Londonban és Berlinben is több ezer tiltakozó ember vonult fel az utcákon. Kelet-Európában eddig kisebb megmozdulásokról lehetett hallani. Például Prágában, szeptember végén, egy látszólag a semmiből kinőtt új szervezet, a Polgári Elégedetlenségi Mozgalom (HON) szervezett egy demonstrációt. A HON a maszkviselés és a Babiš-kormány által meghozott intézkedések ellenzőit szólította meg. A múlt hétvégén a HON újabb tiltakozó akcióra hívta híveit. Ezúttal a csehországi futballhuligánok bevonásával.

Előző nap, szombaton, Szlovákia fővárosában tiltakoztak a helyi futballhuligánok a kormányzati döntések ellen.

A Kolektiv 115 baloldali radikális csoport Facebook oldalán azt írta, hogy a vasárnapi akciót a HON jelentette be hivatalosan, de az eseményt valójában a hooligans.cz weboldalt működtetők és ostravai huligáncsoportok szervezték. A szervezők klubszínek helyett nemzeti színeket és fekete ruha viselését kérték. A radbal akciócsoport szerint a HON látszólagos apolitikus profilozása nem véletlen. A szervezők Moszkva-barát dezinformációs weboldalak – például: stredoevropan.cz – működtetői és hoaxok terjesztői. A Kolektiv 115 szerint elfogadhatatlan, hogy a járványhelyzetet a szélsőjobboldal értelmezze a társadalom széles rétegei felé, valamint felszólítta a politikai elitet a munkavállalók érdekeinek fokozottabb védelmére.

Utcai zavargások Prágában

A cseh fővárosban vasárnap délután gyülekeztek az emberek a magyar turisták által is jól ismert Óváros-téren. E sorok írója otthonról, online videóközvetítésen követte az eseményt. A demonstráción megjelentek nagyobb része nem viselt maszkot. Sokan kedvenc futball- vagy hokiklubjuk mezében érkeztek. A közvetítés elejétől érezhető volt egyféle feszült hangulat. A tömeg már az elején kifütyülte a kormány biztonsági intézkedéseinek betartására figyelmeztető szervezőt. Később egy tüntető ugrott fel a színpadra, kikapta a szónok kezéből a mikrofont, majd a tömeg felé fordulva skandálni kezdte: „Prymulát elgázosítani”. Roman Prymula a Babiš-kormány szeptember végén kinevezett új egészségügyi minisztere.

A demonstráció délután három órakor eszkalálódott. A prágai Városháza a rendezvény idő előtti befejezésére szólította fel a rendezőket. Az indoklás szerint a törvényesen megengedett ötszáz főnél négyszer többen jelentek meg az Óváros-téren. A rendőrségi becslés szerint több mint kétezer ember tartózkodott a téren szorosan egymás mellett. A rendezvény a tervek szerint délután négy óráig tartott volna. Az emberek többsége a felszólítás ellenére a téren maradt. A huligánok pirotechnikai eszközökkel, zászlórudakkal támadtak a rendőrökre. Szemeteskukát, köveket és üvegeket dobáltak a tér kijáratainál felállított rendőri egységek felé. A közelharc során mobilvécékből barikádokat állítottak. A legaktívabb rendbontókat a készenléti rendőrség kisebb csapatokban emelte ki.

Így kezdődött a vasárnapi zavargás a prágai Óváros-téren. A videó azt a pillanatot rögzíti, amikor az eredeti tervektől eltérően egy órával hamarabb lefújt rendezvény végén futballhuligánok egy csoportja rátámad a járőrökre. A készenléti rendőrség eközben a Szent Miklós-templom előtt várakozott. A járőrök is arrafelé hátrálnak. Video: Martin Bejček.

Az Óváros-tér több pontján nagyjából fél óráig tartottak a kisebb-nagyobb összetűzések. Fél négy után a rendőrség megkezdte a tér kiürítését. Könnygázt, vízágyút, kutyákat és lovas rendőröket is bevetettek. Több rendőr és tüntető is megsérült. A mentőszolgálat jelentése szerint húsz esetben kérték segítségüket. A tüntetők verbálisan inzultálták a cseh köztévé tudósítóját. Egy másik demonstráló beült a közvetítő-kocsiba, akit a tv-társasághoz tartozó kidobók távolítottak el.

Jan Hamáček cseh belügyminiszter professzionálisnak nevezte a rendőrség beavatkozását, miután huligánok rájuk támadtak, írta a twitteren. Andrej Babiš miniszterelnök megdöbbenésének adot hangot az Óváros-téri zavargások után némely demonstráló viselkedés láttán. Babiš a járvány elleni intézkedéseket kritizálókat önző embereknek nevezte, és köszönetet mondott a rendőrségnek.

Ezen a videón az a pillanat látható, amikor a készenléti rendőrök kiszorítják a tüntetők maradékait a prágai Óváros-térről. Videó:  Jan Moláček.

Prymula egészségügyi miniszter szerint a demonstrálók semmibe vették az egészségügyi dolgozók munkáját. Az esemény több százzal növelheti a fertőzöttek számát, állította. Zdeněk Hřib Prága polgármestere jelezte, hogy nem volt törvényi lehetősége a demonstráció betiltására.

A Denik N hírportál megszólított egy futballhuligánt, aki szerint a futball és hokiszurkolók a sportesemények leállításával nem értettek egyet. Főleg azok után, hogy a kormányzat kérésére a klubok leteszteltették sportolóikat. A huligánok szerint az államnak ezért kárpótolnia kellene a klubokat.

Ivan Sochor az eseményt szervező HON társaság elnöke elhatárolódott a futballhuligánoktól. A HON társaság egy másik szervezője szerint a futballszurkolók keresték meg őket és kértek megszólalási lehetőséget a demonstráción.

Az esti órákban egyre több közéleti személy fejtette ki véleményét a vasárnap délutáni prágai eseményről. A cseh jégkorong-válogatott edzője, Filip Pešán a twitteren fakadt ki. „Emberek, megőrültetek? Egy ilyen időben, jobban, mint máskor az egész nemzetnek össze kell fogni és be kell tartani a szabályokat. Ez az egyetlen esély, hogy kijussunk ebből az őrületből. Én sem szeretem a sportban jelenlévő korlátozó intézkedéseket, de ami ma az Óváros-téren történt az egyenes út a pokolba!”

Vasárnap késő este végül megszólalt Miloš Zeman köztársasági elnök is. Szóvivőjén keresztül tudatta, hogy támogatta a rendőrség beavatkozását és elítélte az állami intézkedéseket be nem tartó demonstrálókat.

A cseh rendőrség hétfő délelőtti tájékoztatása szerint összesen 144 tüntetőt vettek őrizetbe vasárnap Prágában. Tizenégy embert bűncselekmény elkövetésével is meggyanúsítottak. Hat év börtönt is kaphatnak. A cseh belügyminiszter hétfőn az Andrej Babiš tulajdonában lévő radio Impulsban az elkövetők példás megbüntetéséről beszélt. Azt is bejelentette, hogy a rendezvény szervezőjét is felelősnek tartják az erőszak elszabadulásáért. Ellene közigazgatási eljárás keretén belül vizsgálódnak. A tömegoszlatás során húsz rendőrt sérült meg, ketten súlyosabban.

Kisebbségbe került a cseh kormánykoalíció

Csehország 2020 őszén nagyon rosszul kezelte a koronavírus-helyzetet. A pozitív esetek száma rakétasebességgel növekedett az elmúlt hetekben. A Babiš-kormány több fontos döntést halogatott. A kormányfő augusztus végén még amellett érvelt, hogy a gyerekek ne hordjanak maszkot az iskolákban. Szeptember folyamán több a vírushelyzetet bagatelizáló nyilatkozatot tett. Például a képviselők szemére vetette, hogy más törvények megoldása helyett is a koronavírussal foglalkoznak. Le kellett cserélnie egészségügyi miniszterét is.

A Kantar közvéleménykutató intézet szeptemberi felmérését a cseh köztelevízió rendelte meg. Az első jobboldali oszlop az előző havi eredményekhez, a második jobboldali oszlop a 2017-es országgyűlési választáson elért eredményekhez képest bekövetkezett változást mutatja. Kép forrása: ct24.cz.

A Kantar közvéleménykutató intézet szeptemberi felmérését a cseh köztelevízió rendelte meg. Az első jobboldali oszlop az előző havi eredményekhez, a második jobboldali oszlop a 2017-es országgyűlési választáson elért eredményekhez képest bekövetkezett változást mutatja. Kép forrása: ct24.cz.

De Andrej Babiš nemcsak politikai mozgalma csökkenő népszerűségével, hanem hitelességi problémákkal is küzd. Koronavírus témakörben az emberek mindössze harmada hisz a cseh kormányfőnek. A megkérdezett választópolgárok sokkal hitelesebbnek tartják az új egészségügyi miniszter, Roman Prymula megszólalásait. Az emberek Csehországban rosszabbul ítélik meg az általános politikai helyzetet is. Ez a trend ráadásul a kormánypárt szavazóinak körében is kimutatható, akik elkezdték elhagyni a kormánypártot. Nagyobb részük egyelőre bizonytalan, kisebb részük ellenzéki párthoz csatlakozik.

Tavasszal a kormánypártok még növelték is népszerűségüket, amikor a koronavírus helyzetre gyorsan és hatékonyan reagáltak. Május óta azonban folyamatosan veszít népszerűségéből a cseh kormánypárt. A legfrissebb közvéleménykutatási adatok szerint az ANO mozgalom 24,5 százalékos népszerűséggel rendelkezik. Ez az adat újabb három százalékkal alacsonyabb, mint az előző hónapi érték. A második legnépszerűbb a balközép Kalózpárt – 19% – a harmadik helyen a jobboldali-konzervatív Polgári Demokrata Párt (ODS) – 13,5% – áll. Az ANO-t otthagyó szavazók harmada nem tud más pártot választani, ötöde a Kalózpárt mögé áll be – írták a kutatásban.

A leglátványosabb népszerűség-növekedést – 9,5% – a jobbközép-liberális Polgármesterek Pártja (STAN) produkálta. Ötödik helyen bejutna – 8% – még a cseh parlament alsóházába Tomio Okamura szélsőjobboldali Szabadság Közvetlen Demokrácia (SPD) pártja is. Valamivel a bejutási küszöb felett végez – 6% – a jobbközép-konzervatív Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-ČSL) valamint a TOP 09 – 5,5% – is. Nem jutna be a parlamentbe egyik két történelmi baloldali párt sem: a szocdemek (ČSSD) mindössze 4%, a kommunisták (KSČM) 4,5% szavazatot kapnának.

Agresszív kormányellenes tüntetés Pozsonyban

A prágai eseményekhez kísértetiesen hasonlító jelenetek történtek egy nappal korábban Szlovákiában is. A Matovič-kormány október elsejétől betiltotta a tömegrendezvények, így a sportesemények megtartását is. A szlovák futballklubok huligánjai az érvényben lévő szükségállapot ellenére – hat főnél több nem gyülekezhet sehol – tiltakozást szerveztek a szlovák kormány járványügyi intézkedései ellen. A „Pozsonyi séta” elnevezésű akció során a gyülekezési előírásokat nem vették figyelembe. A rendőrségi videófelvételeken és a fotókon látszik, hogy a demonstrálók nagy többsége nem viselt maszkot és nem figyeltek az egymás közti távolságtartásra sem. Ezt az eseményt is online közvetítésen keresztül követtük.

A tiltakozó tömeghez csatlakozott az esemény másik szervezője, a szélsőjobboldali Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽSNS) több parlamenti képviselője is. Marian Kotleba viszont nem tartózkodott a helyszínen. Az ĽSNS pártelnöke házikaranténban követhette az eseményeket. Jogi képviselőjének a napokban pozitív lett a koronavírus tesztje. A pártelnököt a múlt héten fasizmus propagálása miatt négy év négy hónapra ítélték. Az ítélet nem jogerős, Kotleba a szlovákiai legfelsőbb bíróságon fellebbez.

A szélsőjobboldali ellenzéki párt egyébként a Facebookon toborzott és buszokkal szállította a pozsonyi demonstrációra az embereket Szlovákia minden szegletéből.

Az agresszív hangulatú tiltakozó akción a tömeg Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő lemondását követelte. Tiltakoztak a járványellenes óvintézkedések ellen is. A tiltakozó tömeg egy része láthatóan szlovákiai sportklubok jelképeit viselte. A futballhuligánok elsősorban a sportrendezvények és a különböző vendéglátóipari egységek működésének korlátozása miatt tiltakoztak.

„Maszkot le, maszkot le!” – skandálták, de a tiltakozók többsége egyáltalán nem is takarta el az orrát és száját. A kormányellenes, agresszív hangulat fokozódott. A futballszurkolók a stadionokból már jól ismert pirotechnikai eszközöket is bevetették. A rendőrségi felvételeken jól látható, ahogy felszedték a közeli park térköveit és apró darabokra törték. A Kormányhivatal kapuja előtt felsorakozó készenléti rendőröket kődarabokkal, üvegekkel, wc-papírral kezdték el dobálni. Egy lelkes demonstráló bézból-ütővel ütötte a kormányzati hivatal kapuját.

A résztvevők folyamatosan hergelték magukat. A különböző jelszavak és skandált szövegek tele voltak káromkodással, erős kifejezéseket használtak. Végül a rendőrség vízágyúval, könnygázzal és kutyás egységekkel oszlatta fel a hivatalosan be nem jelentett rendezvényt.

„Ezek az emberek saját magukról állítottak ki bizonyítványt. Ha valaki térkövet szed fel és azzal a rendőröket dobálja, nem érdemel mást, mint vízágyút és könnygázt,” kommentálta az eseményt Igor Matovič szlovák miniszterelnök a Markíza kereskedelmi csatornán.

De a tömegben nemcsak futballhuligánok voltak. A demonstrálók egy másik része azért jött el, mert úgy érezték, hogy a kormány elvette munkájukat a korlátozó intézkedések bevezetésével. A maszk kötelező hordása szintén sokaknak nem tetszett. Mások kijelentették, hogy nem fognak részt venni az országos tesztelésben sem. A helyszíni riportok alapján tudjuk azt is, hogy a demonstrálók különböző hoaxokat terjesztettek egymás között. Szlovákiában az egyik ilyen népszerű dezinformáció, hogy az oltás során az emberekbe chipet telepít a kormány.

Roman Mikulec szlovák belügyminiszter „primitív provokációnak” minősítette az akciót a Facebookon írt bejegyzésében. Megköszönte a rendőrségnek „a fantasztikus munkát” és jelezte bejegyzésében, hogy nem fognak felülni a jövőben sem semmiféle megosztó provokációnak.

A szlovákiai mentősöknek két esetben kellett beavatkozni. A rendőrség több embert is letartóztatott pirotechnikai eszközök használata miatt.

Nem értett egyet a vízágyú bevetésével a szlovák kormánykoalíció jobboldali-liberális pártvezére. Richard Sulík az akciót kudarcnak tartotta. A futballhuligánok mellett tiltakozó étterem- és bártulajdonosokat is látott. „Több száz rendőr volt a helyszínen, nem értem, miért kellett ezt a bordélyházat csinálni”, utalt Sulík a szerinte eltúlzott intézkedésekre.

Peter Pellegrini, a balközép Hang – Szociáldemokrácia párt elnöke nem értette, hogy a rendőrség miért nem avatkozott be hamarabb, hiszen az óvintézkedések egyértelműen megtiltják az ilyen rendezvények megszervezését. Pellegrini szerint a tüntetés azt jelzi, hogy a megélhetésüket elvesztő emberek tehetetlenek és feszültek, mert nem tudják, hogy mit hoz a holnap.

Elvesztette többségét a szlovák kormánykoalíció is

A cseh ANO kormányzó mozgalomhoz hasonló utat járt be Szlovákiában a szlovák miniszterelnök, Igor Matovič pártja is az elmúlt hónapban. A Hétköznapi Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO) kormánypárt augusztusban még Szlovákia legnépzerűbb pártja volt. Októberben már két közvéleménykutató cég is azt mérte, hogy Peter Pellegrini balközép pártja megelőzte a kormányfő alakulatát. A Focus közvéleménykutató cég mérése szerint az OĽaNO ma csak 15,1 % szavazatot kapna. A Hlas – Szociáldemokrácia nevű pártra a választók 18,7 százaléka szavazna.

A Focus közvéleménykutató ügynökség a Markíza kereskedelmi televízió Na telo s Michalom Kovačičom című műsora számára készítette. Kép forrása: Na telo, Facebook.

A Focus közvéleménykutató ügynökség a Markíza kereskedelmi televízió Na telo s Michalom Kovačičom című műsora számára készítette. Kép forrása: Na telo, Facebook.

A harmadik legnépszerűbb szlovákiai párt – 10,7% – a jobboldali-liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) alakulat. Elnöke, Richard Sulík a járványkezelésben szembefordult a miniszterelnökkel. Vitájuk hetek óta kisebb-nagyobb intenzitással meghatározza a szlovákiai közéletet. Sulík kétségbe vonja az országos tesztelés értelmét és azt állítja, hogy a kormány nem a rendelkezésre álló adatok alapján hozza meg döntéseit. Matovič szabotázzsal vádolta meg koalíciós partnerét, szerinte Sulík csak pártja népszerűségével törődik. Ami egyébként emelkedett.

A Mi Egy Család Vagyunk (Sme rodina) elnevezésű szélsőjobboldali-populista kormánypárt népszerűsége két százalékkal – 7,8% – romlott. A jelenlegi szlovák kormánykoalíció – OĽaNO, SaS és a Sme rodina – ma már nem lenne többségben a pozsonyi parlamentben. Negyedik helyen – 10,5% – a Smer, Robert Fico volt miniszterelnök pártja található, ötödik helyen – 9,8% – a szélsőjobboldali Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽSNS) áll. Bejutna még a szlovák parlamentbe a Progresszív Szlovákia (PS) és a Kereszténydemokrata Párt (KDH) is.

Széteső társadalmak, agresszív emberek

Vajon a konkrét követeléseiken kívül, mi az, ami kivitte ezeket az embereket az utcára? Miért volt érezhető mindkét rendezvényen – még az online közvetítésen keresztül is – tapintható feszültség és indulat?

Sem a pozsonyi, sem a prágai demonstráción nem volt szó új témafelvetésről vagy kritikáról. A beszédekben a médiából és a közéletből már ismert témák és maszkellenes toposzok újrahasznosítását élhettük át. Az újdonság ott volt megragadható, hogy az emberek az adott kormány intézkedéseit láthatóan szándékos rosszindulatként vagy egy nagy összeesküvés részeként értelmezték. Ez pedig a kormánnyal szembeni szélsőséges bizalmatlanságra utal. Legalábbis Csehországban és Szlovákiában.

Mindez érthető: az emberek egy része lassan feléli tartalékait. A problémákkal szembesülve sokakban megszűnik a szolidaritás érzése és a valóság tagadásával próbálják belső nyugalmukat fenntartani.

A valóságtagadás többféle irányban nyilvánul meg: vannak, akik a vírus létezését, mások a vírus veszélyességét, vagy az állam által előírt korlátozó intézkedéseket vonják kétségbe vagy tagadják. Egyre több alkalommal hagyják figyelmen kívül az egészségügyi szakemberek véleményét is. Ezt részben azok a politikusok is táplálják, akik szintén nem tartják be a rendelkezéseket.

A koronavírus által okozott társadalmi hatás első jelei a kelet-európai térségben tavasszal a hisztéria (tartós élelmiszerek felvásárlása) és a pánik (az állam által hozott intézkedések fegyelmezettebb betartása) volt. A fertőzések és a halálozások relatív alacsony száma miatt ezekben az országokban az emberek jó része elhitte, hogy túl vannak a nehezén. A térség kormányai nyár elején fokozatosan feloldották a korlátozó intézkedéseket.

Ugyanakkor a politikusok nagy része elkövette azt a hibát, hogy az emberekben nem tudatosította: a vírus még hosszabb ideig köztük lehet. Ami egyéni szinten súlyosabb következményekkel is járhat. A társadalmak nem készültek fel a második hullámra. Ma már az emberek nem félnek a vírustól, hanem gyűlölnek és bűnbakokat keresnek. A kelet-európai társadalmakban növekszik az agresszivitás és a harag.

Ennek a növekvő agressziónak a tünete az a két esemény, amely Szlovákia és Csehország fővárosában a hétvégén történt.

Vezető képünkön a prágai Óváros téren vasárnap délután a Polgári Engedetlenségi Mozgalom társaság által szervezett demonstráció lefújása után kitört zavargások miatt beavatkozó cseh készenléti rendőröket látják, 2020 október 18-án. Fotó: Gabriel Kuchta, Deník N.

Írta: Bőtös Botond

Megosztás