dezinformáció

Heti dezinfó: rádolgozott az orosz álhírgépezet az amerikai tüntetéshullámra

Az amerikai tüntetéshullám került az orosz dezinformációs törekvések célkeresztjébe az elmúlt hetekben. Szakértők üdvözölték, hogy az Európai Unió végre beszólt a koronavírusos tematikájú orosz és kínai nyomulásnak.

Ahogy az Egyesült Államokon átsöpör a rendőri intézkedések elszenvedésének faji alapon változó kimenetelei felett érzett felháborodásból építkező tüntetéshullám, úgy fekszenek rá egyre inkább az Oroszország irányából érkező dezinformációs narratívák is erre az egyre inkább globális társadalmi, kulturális törésvonalra.

A dezinformáció egyik alapelve, hogy olyan témákra kell felfűzni, amiket a közönség eleve várhatóan igazként fogad el, ezzel megteremtve annak illúzióját, hogy a dezinformációs kamu egy mélyebb, alapvetőbb igazságban gyökeredzik — foglalja össze a különböző orosz dezinformációs meséket monitorozó EUvsDisinfo szájt.

Virális dezinformációterjedés, népi Ku-Klux-Klan-szimpátiák a magyar nyelvű információs térben. Forrás: FB / a szerző képernyőképe és szerkesztése.

Az EU dezinformáció-figyelő munkacsoportja, az East Stratcom Task Force által működtetett honlap jelentése úgy tartja, a dezinformációs térben már második hete a tüntetéshullámmal kapcsolatos új narratívák hasítanak: ezek szerint az amerikai társadalom régóta a felszín alatt húzódó problémái most értek el a rendszerszintű összeomlásig; a tüntetéshullám maga pedig voltaképpen pont egy olyan színes forradalom, mint ami Ukrajnát érte, csak most a Demokrata Párt, Bill Gates és Soros György szervezik Donald Trump megbuktatásának céljával.

Megtévesztő magyar nyelvű mém. Forrás: Facebook

Az aktuális orosz dezinfós narratívák célpontjai között az állami hátterű hírszájtok tartalmait külön címkével ellátó Facebook (cenzúrázik! A CIA irányítása alatt áll!), valamint a Trump-adminisztráció amerikai külpolitikája is megtalálható. Az egyik örök dezinfós narratíva szerint az Egyesült Államok világszerte folyamatosan mindenféle gonosz üzelmekben ügyködik: összeveszejti Oroszországot a szomszédjaival, megszállja Európát, Hong Kongban tüntetéseket szervez a kínai állam ellen stb.

Magyar szempontból a heti termés ínyencfalatja az az orosz nyelvű közönségnek szánt szöveg, amely szerint az Egyesült Államok áll a különböző közép-európai államok imperialista ambícióira építő Trimarium-kezdeményezés mögött. A narratíva szerint a magyarokat például a Trianon előtti határok visszaállításával csalogatják az amerikaiak a Németország és Oroszország között található uniós tagállamok együttműködésébe.

Ez különösen vicces annak fényében, hogy Magyarország a valóságban szinte egyedüliként marad ki teljesen a lengyel vezetésű, leginkább az orosz medvével szembeszegezett, régiós Trimarium-együttműködésből, a magyar közvéleményt viszont rendszeresen bombázzák olyan dezinformációs üzenetek, hogy egy orosz irányítású Ukrajna-szétdarabolásból Magyarország is részesedne kárpátaljai, magyarlakta területek révén.

Korábbi dezinfós anyagaink:

A nyílt, hiteles és független tájékoztatás mellett elkötelezett szervezeteket és személyeket összefogó Open Information Partnership aktuális, COVID-tematikájú dezinformációval foglalkozó jelentése is jelzi, hogy az elmúlt két hétben a Black Lives Matter-féle tüntetésekre is rendszeresen hivatkoztak azok a dezinformációs mesék, amik a koronavírus-krízist a Nyugat hanyatlásának megfellebezhetetlen bizonyítékaként törekszenek beállítani.

Friss, koronavírusos jellegű, maqyar nyelvű dezinformáció, szórólaposítva. Forrás: Facebook

Eközben Kelet-Európa-szerte, javarészt orosz kapcsolódású aktorok bizonygatták a nyilvánosság előtt, hogy a saját országuk kormányai alkalmatlannak, korruptnak minősültek a járvánnyal szemben. Magyarország ebben picit különutas volt: a koronavírusos tematikák a második helyre csúsztak az amerikai tüntetéshullámról szólók mögött. A leghangosabb koronavírusos sztorik, szintén a régiós gyakorlattal szemben, arról szóltak, hogy az Európai Unió alkalmatlan, a magyar kormány pedig nagyszerű.

Aktuális magyar koronavírusos dezinformációs narratívák

Hanyatló, korrupt Nyugat: Az Origo cikke azzal vádolta meg Karácsony Gergely budapesti főpolgármestert, hogy Soros György egymillió eurós vírusellenes adományát Gyurcsány Ferenc haverjainak irányába csatornázta át. A témával a Magyar Nemzet is foglalkozott.

Gonosz globális elit: A Kimondott igazságok nevű fakenews-szájt arról írt (és kapott 3118 Facebook-interakciót), hogy a koronavírust a háttérhatalom és a média találta ki, hogy több hatalomhoz jusson.

Gonosz, hülye EU: Nógrádi György úgynevezett biztonságpolitikai szakértő arról nyilatkozott az M1-nek, hogy az EU a koronavírus-járvány idején rosszul vizsgázott, és Nyugat-Európa attól fél, hogy a visegrádi négyek (Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia) együttműködése sikeresebb lesz az uniónál

Nincs is vírus (vagy el van túlozva): A korábban kamupártos ténykedéséről elhíresült egészségügyi influenszer, Gődény György arról posztolt, hogy „nemcsak közvetlen koronavírus-halálesetek, hanem járványok sincsenek”, egyszersmind az új Facebook-csoportjába („Normális élethez ragaszkodok”) való belépésre biztatott. A csoportnak már ötvenezernél is több tagja van.

Nincs is vírus (vagy el van túlozva): A Titok Szigete fakenews-szájt arról írt (és kapott 658 interakciót), hogy a magyarok „védve lehetnek” koronavírus ellen, mert genetikailag túlélők leszármazottai.

Az Európai Unió végre beszólt az oroszoknak

Múlt héten az Atlantic Council amerikai atlantista think tank dezinformációfigyelő alegysége, a DFR Lab párhuzamos interjúkat közölt a témában aktív szakértőkkel az EU friss közleménye kapcsán. A június 10-én “Koronavírus: Az EU megerősíti a dezinformációval szembeni fellépést” címet viselkő dokumentum az európai uniós állampolgárokat tájékoztatja arról, hogy mit lép az unió azután, hogy “külföldi szereplők és egyes harmadik országok – különösen Oroszország és Kína – célzott befolyásolási műveletekbe és félretájékoztatási kampányokba kezdtek az EU-ban, az azzal szomszédos országokban és világszerte”.

A megkérdezett szakértők általában véve kedvelték az iratot. Daniel Fried, az Egyesült Államok korábbi varsói nagykövete szerint “tartalmazza a szükséges cselekvés legfontosabb irányait: több támogatás a civil társadalomnak / tényellenőr fact checkeröknek / dezinformáció-leleplezőknek, a közösségimédia-cégek részletesebb beszámoltatása, lépések a hamis vagy félrevezető reklámok ellen”.

Jakub Janda, a prágai European Values Center for Security Policy igazgatója azt emelte ki, hogy az “Európai Bizottság végre világosan kimondta, hogy Kína állami szinten támogatja az európai demokráciákkal szemben ellenséges dezinformációt”. Anna Pellegatta, a DFR Lab brüsszeli társigazgatója arra is emlékeztetett, hogy a közlemény nem gyávult be, és “tagállamot is kritizált, konkrétan Magyarországot, a jogállamiság elvének megsértéséért és a sajtószabadság korlátozásáért”.

A Ukraine Crisis Media Center nevű, az Egyesült Államok kijevi nagykövetségének támogatásával működő NGO múlt héten azokat a nőellenes, vagy a szexuális kisebbségeket elnyomó politikákat tekintette át, amiket Oroszország az alapnarratívák terjesztésével igyekszik exportálni.

Kremlin-narratívák. Forrás: UCMC

A főbb orosz dezinformációs narratívák ezen a téren a következők a UCMC szerint:

  • Létezik egy erős “buzilobbi”, ami befolyásolja a nemzetközi politikát
  • A szexuális kisebbségek iránti tolerancia az incesztus és a pedofília megengedését jelenti
  • A Nyugat művileg kreált vagy 58 gendert
  • Gyerekeket erőszakkal elvesznek a szüleiktől és LGBT+-családoknak adják őket
  • Szexuális kisebbségek katonaként szolgáló tagjai aláássák az európai és amerikai hadseregek képességeit
  • A nők egyenlőségének ügye voltaképpen a férfiak ellen szóló boszorkányüldözés
  • Az egyre több női vezető biztos jele annak, hogy a Nyugat az összeomlás szélén áll
  • A Nyugat ráerőlteti az értékeit más országokra, hogy azokat belülről pusztítsa el

Sarkadi Nagy Márton

Címlapkép: Megtévesztő magyar nyelvű mém a Facebookról, a szerző szerkesztésében

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás