koronavírus

Szerbiában az időseket drákói szigorral tartják otthon, éjjel általános kijárási tilalom van

Déli szomszédunknál 2020 március 20-án a személyforgalomra teljes határzárat rendeltek el. Az összes közúti és vasúti határátlépőkre kiterjed a tilalom. A belgrádi nemzetközi reptérrről is csak különleges, állami engedéllyel szállhatnak fel gépek. Korábban a szerb állampolgárok még hazautazhattak. Több tízezer vendégmunkás özönlött haza a húsvéti ünnepek előfutáraként. Két héttel ezelőtt még karanténra sem kötelezték őket, majd e szabályozást változtatták 14 napos otthoni karanténra, illetve még szigorúbb, 28 napos lakhelyelhagyási tilalomra az Olaszországból és Spanyolországból érkezőknek. Az utolsó, március 19-én publikált adatok szerint 103 szerbiai pozitív koronavírus tesztet regisztráltak.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

A három gócpont: a főváros, Belgád, Vajdaság keleti, tiszántúli, bánáti részén Kikinda, valamint az ország déli nagyvárosa: Niš.

A sötét lovak a nyugat-európából, különösen Németországból és Ausztriából, de Észak-Olaszországból is nagy számban Szerbiába látogatott vendégmunkások köre, hiszen az első hullámuk karantén nélkül érkezett. Rokonlátogatással, kávéházi túrákkal kezdték otthonosan érezni magukat. Négy nap alatt mintegy 65 ezren léptek be az országba.

Az egészségügyi intézkedések többé-kevésbé az általános európai főcsapáshoz idomulnak (már ha egyáltalán beszélhetünk ilyesmiről, hisz országonként jelentősek az eltérések) iskolák, egyetemek bezártak, elvileg távoktatásra álltak át. Részben, vagy egészben homeoffice-ra váltottak a szellemi dolgozók.  Nišben autóösszeszerelő-üzemben is leállt a termelés, mindez több ezer dolgozót érint.

Aleksandar Vučić köztársasági elnök (Szerbiában ő jóval fajsúlyosabb politikus, mint Ana Brnarić miniszterelnöknő) a helyzet ura szerepében, magabiztosan nyilatkozik. Az elmúlt évek hóviharaiban és folyami áradásai során is a mostanihoz hasonló, aktív vészhelyzetkezelőt alakított.

Rendkívüli állapot is életbe lépett. Este 8-tól reggel 5-ig általános kijárási tilalmat rendeltek el.

Városokban a 65 év felettieknek, míg a kistelepüléseken a 70 évesnél idősebbeknek azonban időkorlát nélküli lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el és szigorúan ellenőrzik is őket.

Egyelőre csak figyelmeztetésekkkel éltek a rendfenntartók, ám 150 ezer dináros, közel 450 ezer forintos bírság kiszabásával, eredményesen riogatnak. Egyedül vasárnaponként,  a hajnali órákban vásárolhatnak az élelmiszeráruházakban a nyugdíjasok. A szerbiai társadalom is elöregedett, különösen a leszakadt régiókban. Magányos idősek egy része sajnos nem számíthat a családtagjaik segítségére sem.

A fertőzöttek karanténmegszegési tilalmát akár 3 évig terjedő szabadságvesztéssel is sújthatják. Hat főt március 20-ig már le is tartóztattak.

Széleskörű sajtónyilvánosságot kapott, és maga a köztársasági elnök is elítélte a Real Madrid egyik szerb légiós labdarúgóját, aki a spanyol karantént megszegve utazott haza Szerbiába, ahol pedig szintén megszegte a lakhelyelhagyási tilalmat és emiatt akár börtönbe is kerülhet. A focista: Luka Jović nyilvánosan elnézést kért és azzal védekezett, hogy a koronatesztje negatív, a lakhelyét pedig azért hagyta el, mert a spanyol karanténszabályok szerint gyógyszertárba el szabad menni, úgy gondolta, hogy Szerbiában is hasonló a helyzet.

A kórházakat a hadsereg őrzi. Ideiglenes befogadóhelyeket is felállítottak. Az első ferzőzöttként továbbra is egy szabadkai 43 éves férfit tartanak nyilván, aki Budapesten, nővérét látogatta meg, majd ért vissza betegen. A sajtóhírek megbízhatóságát viszont aláássa, hogy a vajdasági magyar média kivételével azóta sem korrigálták: nem szabadkai, hanem a 40 kilométere délebbre fekvő Bácstopolyán él a férfi, pusztán a szabadkai közkórházban került karanténba. A legtöbb fertőzést pedig egy Svájcból érkezett nőnek tulajdonítanak.

Dobó Géza

Források: Blic, BBC News na Srpskom, Pannon Info, Szerbiában élő magánszemélyek. Címlapkép: A szerb hadsereg védőmaszkot viselő katonái a belgrádi infektológiai klinika előtt 2020. március 16-án. A szerb kormány éjszakai kijárási tilalmat rendelt el, a 65 év felettiek egyáltalán nem léphetnek ki az utcára. Az április 26-ra tervezett általános választásokat elhalasztották. Szerbiában eddig 83 fertőzöttet regisztráltak. MTI/AP/Darko Vojinovic

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás