Csehország

A rendszerváltás óta nem látott tömeg követelte a korrupt miniszterelnök lemondását Prágában

Több mint százezer ember követelte Andrej Babiš cseh miniszterelnök és kormánya lemondását a prágai Vencel-téren kedden délután. A tiltakozást a kormányfő összeférhetetlenségi ügye váltotta ki: Babiš miniszterelnökként továbbra is részesül cége, az Agrofert holding nyereségéből, ráadásul befolyásolta a cégcsoporthoz jutott EU-s támogatást is. A cseh miniszterelnök a térségünkben a politikai vezetőktől megszokott választ adta, azaz úgy reagált: „Soros!” Az Átlátszó helyszíni riportját olvashatják Prágából.

Magyarországgal ellentétben egy cseh óriástüntetés valóban óriási. A szervezők, a Millió Pillanat a Demokráciáért nevű civil szervezet szerint kedden 130 ezer, a rendőrségi becslések szerint több mint százezer ember követelte a cseh kormány és miniszterelnök lemondását.

Az esemény történelmi kontextusban is jelentős: az 1989-es Bársonyos Forradalom, a csehszlovák demokratikus rendszerváltást jelképező tömegmegmozdulás óta nem tiltakozott ennyi ember a fennálló hatalom ellen.

A cseh tiltakozáshullám több mint egy hónapja kezdődött, azóta minden héten egyre több ember demonstrál a cseh főváros különböző terein vagy az ország több száz pontján.

Az embereket Andrej Babiš miniszterelnök jogállam-ellenes lépései és a cseh cégek felé elutalt uniós pénzek lenyúlása bosszantotta fel.

Az egyik utolsó szalmaszál az volt, amikor Babiš a cseh illiberális hatalmi erőtér szellemi vezetőjének, a Moszkva-barát Miloš Zeman köztársasági elnöknek az egyik emberét, Marie Benešovát nevezte ki új igazságügyi miniszternek.

Egy minisztercserének elméletileg nem kellene ekkora felzúdulást kiváltania, de Babiš ezt közvetlenül azután tette meg, hogy a cseh rendőrség vádemelést javasolt ellene költségvetési csalás miatt.

Vádemelést javasol a rendőrség Andrej Babiš cseh kormányfő ellen költségvetési csalás miatt

Döntő szakaszába érkezett az Andrej Babiš cseh miniszterelnök szinte teljes politikai karrierjét elkísérő, Gólyafészek néven elhíresült költségvetési csalási ügy. A cseh kormányfő a gyanú szerint fiktív kisvállalkozásokon keresztül szerzett uniós támogatást cégének. Hatszáztizennégymillió forintnak megfelelő koronáról szól az ügy. Akár tíz év szabadságvesztésre is ítélhetik.


A gyanú szerint a cseh miniszterelnök fiktív kisvállalkozásokon keresztül szerzett uniós támogatást cégének. Sokan most attól félnek, hogy a bábként működő új miniszter megakadályozza a vádemelést Babiš ellen.

Az első három tüntetés létszáma még nem haladta meg a tíz-tizenötezret. Két héttel ezelőtt a Vencel-téren már ötvenezren tiltakoztak. A múlt héten a demonstráció szervezői országszerte tartottak kisebb-nagyobb megmozdulásokat, összesen 240 településen.

Kormányellenes tömegtüntetések árnyékában fut neki az EP-választásnak Csehország

Karanténba került a cseh ANO mozgalom Európában, de Andrej Babiš kormánya ellen hetek óta tízezrek tüntetnek Csehországban is. Ennek ellenére a cseh miniszterelnök pártja nyerheti az EP-választásokat, az alacsony részvétel inkább a szétaprózódott cseh ellenzéki pártoknak kedvez. Ha a cseh parlamentben veszélybe kerül a költségvetés elfogadása, akár előrehozott választásokat is kiírhatnak.


De a vádemelési javaslatot kiváltó, úgynevezett Gólyafészek-ügy csak a csúcsa Babiš politikai és vállalkozói működésének. Ez ugyanis az a kettősség, amit a csehszlovák kommunista titkosszolgálat egykori ügynökeként működő, jelenleg Csehország második leggazdagabb embereként jegyzett szlovák származású Andrej Babiš karrierjét végigkíséri.

Az elmúlt néhány napban tovább fokozódott a politikai nyomás a cseh miniszterelnökön: az EU már nem csak a Gólyafészek nevű szabadidőközpont megvalósításához kiutalt uniós támogatásokat kéri vissza, de a több mint 900 céget összefogó Agrofert holding jogtalanul felvett 5,68 milliárd forintnak megfelelő koronáját is visszaköveteli.

Visszakéri az Európai Unió a cseh miniszterelnök cégeinek jogtalanul kifizetett támogatásokat

Csehorszának vissza kell fizetnie mintegy 5,68 milliárd forintnak megfelelő koronát az Európai Uniónak, mert jogtalanul vette fel azt az összeget támogatásként. Az Európai Bizottság Jogi Szolgálatának a minap nyilvánosságra hozott határozata megállapította: Andrej Babiš cseh miniszterelnök befektetési alapokon keresztül irányítja cégeit, ezért politikai és gazdasági tevékenysége összeférhetetlen.

Az Európai Bizottság Jogi Szolgálata által készített határozat szerint Andrej Babiš miniszterelnöki posztja és vállalkozói tevékenysége összeférhetetlen. Ez pedig a cseh és az uniós jogszabályok alapján is törvénytelen. Babiš még a határozat nyilvánosságra kerülésének napján kijelentette: Csehország semmit nem fog visszafizetni. „A könyvvizsgálatot Csehország elleni támadásnak tartom, amely destabilizálja az országot” mondta.

Babiš is előhúzta a Soros-kártyát

A cseh miniszterelnök a demonstráció napján még tovább ment: kedd délelőtt a cseh parlamentben már arról beszélt, hogy az uniós jelentés a Transparency International és a cseh ellenzéki Kalózpárt kezdeményezésére született. Babiš szerint őket Soros György amerikai üzletember pénzeli.

„Kinek az érdekeit szolgálják? Csaknem 15 millió koronát kaptak a belügyminisztériumtól, 14 millió koronát a külügyminisztériumtól, az Európai Bizottság 9,2 milliót adott nekik, a Nyílt Társadalom Alapítvány szintén kilenc milliót, ami mögött Soros áll.”

Jegyezzzük meg: ezzel a kijelentésével a cseh miniszterelnök felzárkózott Orbán Viktor magyar és Robert Fico volt szlovák miniszterelnökökhöz, akik Sorost okolják politikai problémáik miatt.

„A keddi demonstráció Andrej Babiš politikai koporsójába egy újabb szög” – nyilatkozta a Guardian brit baloldali napilapnak David Ondráčka, a cseh Transparency International vezetője.

Hozzátette: a közvélemény fokozódó nyomását és az Európai Unió legutóbbi jelentését a cseh miniszterelnök nem fogja túlélni.

Nem fogja könnyen feladni, de a közvélemény és a demokratikus intézmények fokozódó nyomásával elérhető, hogy ne ő legyen a miniszterelnök.

„Csak rajtunk múlik”

A Prága belvárosában kedd délután gyülekező tömeg Tomáš Garrigue Masaryk, Csehszlovákia egyik megalapítójának demokráciáról szóló gondolatait hallgatta a majdnem hétszáz méter hosszú Vencel-téren kihelyezett hangfalakból.

A rendezvény elején az egyik szervező bejelentette, hogy a demonstráció résztvevői több, mint 1500 településről érkeztek. „Mindannyian felelősséget viselünk a társadalmunk állapotáért” mondta. „Együtt álljunk ki, mindig együtt!” folytatta a rendező, majd a százezres tömeg az „együtt” szót kezdte skandálni.

A beszédek előtt a szervezők megkérték a demonstrálókat, hogy egy perces néma gyásszal emlékezzenek meg egy napokban elhunyt cseh íróra (Jiří Stránský), aki emigránsként hosszú évtizedeken át harcolt a kommunista rezsim ellen, előtte pedig tíz évet töltött kommunista munkatáborokban. A gyászszünet másrészt a pekingi Mennyei béke terén 30 évvel ezelőtt történt véres, több ezer halálos áldozatot jelentő katonai beavatkozás áldozatai emlékének szólt.

A rendezvény első szónoka, a Millió Pillanat A Demokráciáért civil szervezet elnöke arról beszélt, hogy a szervezők szerint kétszer olyan sokan gyűltek össze a Vencel-téren, mint két héttel korábban.

„A civil társadalom felébredt, nem hagyjuk!” kiáltotta. Utolsó szavait a tömeg többször megismételte.

A civil aktivista elismételte fő követeléseiket: az igazságügyi miniszter és a miniszterelnök, Andrej Babiš leváltását, az államigazgatás politikamentesítését és a közmédiára nehezedő kormányzati nyomás megszüntetését.

A főszervező beszéde végén bejelentette, hogy június 23-án tovább fokozzák a nyomást, ha addig nem teljesülnek követeléseik és a prágai Letna térre újabb demonstrációt szerveznek. „Ott lehet az egész Köztársaság!” A tömeg „Ott leszünk!” skandálással válaszolt. A tervek szerint 300 ezer embert várnak a Letnára.

Egy biztos: a szervezők nagyon ügyesen építik fel az akciósorozatot, néhány hete a prágai Óvárosi téren még csak tízezer ember demonstrált.

A demonstráció második szónoka a cseh Transparency International (TI) helyi elnöke volt. Éppen ő, David Ondráčka figyelmeztette az Európai Bizottságot, hogy a gyanú szerint a cseh miniszterelnök összeférhetetlenségben áll. Ajánlására kezdték el az európai szervek vizsgálni az Agrofert holding cégeihez juttatott EU-s támogatásokat.

Ondráčka szerint Babiš egy olyan rendszert épített ki, amelyben az állami hivatalnokok félnek az állam érdekében dolgozni.

A TI cseh elnöke szerint Babiš egy politikai ragadozó, aki megveti az embereket. A tömeg „ügynök, ügynök!” skandálással reagált a szónok szavaira.

A TI elnöke beszédét egy újabb bejelentéssel zárta: az Európai Unió időközben megvizsgálta a Csehországnak juttatott összes mezőgazdasági támogatást. E vizsgálat megállapította, hogy az Agrofert holding miatt még több pénzt kell visszafizetni. A pénz visszavételének oka a vizsgálat szerint a cseh miniszterelnök összeférhetetlensége.

„Babiš egy tolvaj!” visszhangozta hosszan a tömeg felháborodásában.

A TI elnökének beszéde után Mário Biháry látássérült roma muzsikus lépett fel. Mielőtt zenélni kezdett volna, egy mondatot mondott a tömeg felé is: „Világtalan vagyok, de nem vak.”

Itt érdemes megjegyezni, hogy a cseh művészvilág milyen erősen kivette a részét a megmozdulásban. A szervezők és a felszólalók között is több cseh és szlovákiai művészt lehetett látni.

Több színház a kedd délutáni előadásait elhalasztotta esti időpontra, hogy a jeggyel rendelkezők is részt tudjanak venni a prágai demonstráción. 

Helena Třeštíková filmrendező Václav Havel egykori csehszlovák köztársasági elnök szavaival üzent a kétkedőknek, akik szerint nincs értelme az ilyen demonstrációknak: „A remény nem egy meggyőződés, hogy valami jól alakul, de bizonyosság, hogy van értelme annak, amit csinálunk, függetlenül attól, hogy hogyan alakul.”

Felszólalt a cseh kortárs színészvilág egyik legnagyobb tehetsége is. A 2008-as Karlovy vary filmfesztivál legjobb színészének díját elnyerő Jiří Mádl szerint a legfontosabb, hogy végre megtanuljunk bizonyos dolgokat nem megszokni.

„A lopásra nem nézhetünk többé fehéroroszországi szemüveggel. Képzeljük el, hogy Németországban valaki az egykori rendszerben szerzett kapcsolatainak köszönhetően válik milliárdossá, vásárolja fel a médiát lesz miniszter majd miniszterelnök. Ez Németországban lehetetlen lenne” tette hozzá a fiatal színész.

A cseh művészvilágból érkező felszólalók után érkezett a rezdezvény szlovákiai szónoka, Juraj Šeliga, aki néhány hónappal korában a „Tisztességes Szlovákiáért!” elnevezésű tiltakozáshullámot szervezte Robert Fico szlovák miniszterelnök ellen.

„Soros gyermekeként” mutatkozott be, utalva a sorosozni kezdő cseh miniszterelnök szavaira, aki hasonló retorikát használt mint ellene Fico, amikor a pozsonyi tüntetéseket szervezte.

„Megmutattátok, hogy nem féltek. Éppen fordítva: Babišnak van félnivalója. Szlovákiából azt látjuk, hogy Andrej Babiš fenyegeti a cseh demokráciát és destabilizálja Csehországot” mondta.

„Szégyellem magam azért, hogy Andrej Babiš szlovák származású” jelentette ki Šeliga, aki még hozzátette: ezt a harcot senki nem fogja a csehek helyett más megvívni.

„Mi vagyunk azok, akikre várunk”, mutatott a tömegre a színpadról a szlovák szónok.

A demonstráció idején több cseh ellenzéki politikus a Twitteren fejezte ki támogatását. Többen jelezték, hogy még a cseh parlamentben dolgoznak, de később személyesen is csatlakoztak a demonstrálókhoz.

A színpadon időközben már egy cseh publicista beszélt. Szerinte a jelenlegi helyzet pozitívuma, hogy a cseh társadalom végre úgy kezdhet el politizálni, amire büszkék lehetnek.

„Egy ilyen politikai katarzishoz mindig szükségünk van egy igazi szarházira. Nos, egy ilyen gazfickónk már van, és ha nem tudunk felülkerekedni rajta, mint nemzet, semmit nem érünk,” mutatott rá.

A cseh író szerint Babiš az újkori cseh demokrácia legnagyobb próbája, de meggyőződése, hogy sikerrel veszik ezt az akadályt.

A szónok után civil aktivisták érkeztek a színpadra. Felszólították a résztvevőket, hogy aktívabban kapcsolódjanak be a közügyekbe akár már helyi szinten is. Felsoroltak több pozitív példát, ahol az állampolgárok helyben értek el pozitív változást. A két aktivista ezután egy kartonlapra írt üzenetet tartott fel azzal: „Rajtunk múlik”, majd a tömeg felé fordították a kartonlap mögé rejtett tükröt, hogy az üzenet szimbolikus jelentést is kapjon. Ez volt a demonstráció legerősebb pillanata.

A cseh köztévé élőben közvetítette

A demonstrációra reagált a cseh miniszterelnök is. „Nem kellemes érzés, de elfogadom,” mondta a novinky.cz hírportálnak. Hozzátette, hogy a demonstrálók hazugságok alapján alakították ki véleményüket, de ezeket az embereket nem fogja tudni meggyőzni.

Babiš elárulta még, hogy a rendezvényt, amit élő egyenes adásban közvetített a cseh közszolgálati televízió, nem nézte, de örül, hogy ennyi ember kiment egy koncertre. A valóságban a két órás rendezvény ideje alatt mindössze három dalt énekeltek el a színpadon.

Kedden a demonstráció előtt a parlamentben is a Babiš körüli legújabb botrányról is volt szó. Az ellenzéki pártok közös sajtótájékoztatójukon azt hangsúlyozták, hogy a miniszterelnök legújabb botránya megnehezíti a következő öt éves időszakra szóló EU-s költségvetési tárgyalásokat.

A TOP09 párt elnöke szerint az ANO elnöke nem lesz képes megfelelően képviselni Csehország érdekeit a támogatások megítélése során.

Amennyiben a cseh miniszterelnök nem mond le, a TOP09 kezdeményezni fog a kormány ellen egy újabb bizalmatlansági szavazást a cseh parlament alsóházában. A jelenlegi helyzetet blamázsnak tartja, ami meggyengíti Csehország érdekképviseletét a nemzetközi piacon.

A vezető képen az Andrej Babiš cseh miniszterelnök elleni demonstrációt látják a Vencel-tér en álló egyik ház tetejéről 2019 június 4-én. Fotó: aktualne.cz

Írta: Bőtös Botond

Megosztás