dezinformáció

Túltolták a propagandát Moszkvában, nevetséges lett a gondolatolvasó katonákról értekező ezredes

Orosz katonák megtanultak gondolatátvitellel delfineket irányítani, és ezzel a módszerrel később szavak nélkül tudtak foglyokat kihallgatni, emberek titkait kilesni. Ám ma már ennél is többre képesek: gondolatátvitellel akár számítógépeket is fel tudnak törni – jelent meg az orosz hadsereg havonta megjelenő folyóiratában februárban. A katonaság végül elhatárolódott a cikktől, és fél Oroszország a szerzőn nevet, ám a cikk írója továbbra is publikálhat, ráadásul hasonló minőségben – derül ki az EU álhírellenes csapata, az East Stratcom Task Force összefoglalójából.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Nyikolaj Poroszkov ezredes az orosz fegyveres erők folyóiratának februári számában „magyarázta el”, hogyan használ az orosz hadsereg telepátiát a mindennapokban. Eszerint még a szovjet hadsereg dolgozta ki a „metakontakt” módszerét a nyolcvanas években, és már Csecsenföldöt is sikerrel használták.

„Bárki, aki elsajátítja a metakontakt módszerét, például, szavak nélkül tud kihallgatást végezni. Egyszerűen átlát a hadifoglyon: látja, milyen ember, látja a gyenge és erős pontjait és hogy vajon át lehet-e állítani a mi oldalunkra. Az ilyen kihallgatás 100 százalékosan pontos. Nem lehet előle elbújni.”

Poroszkov szerint a módszer delfinekkel tökéletesítették: az állatokat puszta akaraterővel tudták irányítani a szovjet katonák. Ám ma már embereket és gépeket is képesek gondolataikkal irányítani az orosz katonák Peszkov szerint: számítógépes programokat hackelnek meg, kristálygenerátorokat égetnek le vagy rádióhullámokat hallgatnak le.

Poroszkov szerint bezárt széfbe rejtett dokumentumokat is el tudnak olvasni – olyan nyelveken is akár, amelyeken nem beszélnek.

Mindezzel persze még április elsején is nehéz lenne átverni bárkit is, és most Poroszkov cikkén szórakozik Oroszország egy része. A cikket még februárban publikálták, ám egészen április elejéig nem terjedt el az orosz médiában, amikor is egy internetes oldal részleteket közölt belőle.

Ezután az orosz hadsereg hivatalosan kis kénytelen volt elhatárolódni Poroszkov írásától és „áltudománynak” minősíteni azt. Vizsgálat is indult, hogy kiderítse, hogyan jelenhetett meg a cikk.

A folyóirat főszerkesztője is elhatárolódott a cikktől és közölte, hogy az semmiképpen nem tükrözi az orosz hadsereg hivatalos álláspontját.

Ám az ezredes továbbra is írhat: sorozata van ugyanis a folyóiratban a jövő háborúiról. A fenti idézetek nem is az első, hanem a második részből származnak. A harmadik cikk pedig arról szól, az Egyesült Államok hogyan manipulálja az időjárást.

Poroszkov szerint az USA például meteorológiai kísérleteket végez, katasztrofális eredményekkel. Az orosz ezredes szerint ezek a kísérletek felelősek az Oroszországban, Kínában, Nyugat-Európában és Haitin történt aszályokért, tűzvészekért, földrengésekért, áradásokért, mágnese viharokért, viharokért és egyéb geofizikai eseményekért.

Az East Stratcom Task Force emlékeztet: Poroszkov elméletei tökéletesen beleillenek az egyébként gyorsan terjedő álhír-univerzumba, amelyben rendszeresen vádolják azzal az Egyesült Államokat, hogy halálos betegségeket szabadít a világra, vagy hogy mikrohullámokkal próbálja befolyásolni a légkört, ami halálos villámcsapásokhoz vezet.

Ugyanide tartoznak a védőoltás-ellenes, immár bizonyítottan Oroszországból kiinduló összeesküvés-elméletek is, amelyek szerint multinacionális vállalatok oltásokkal próbálják csökkenteni a világ népességét.

Kiemelt kép: Katonai nyílt nap Oroszországban, 2017. Fotó: Vitaly V. Kuzmin / Wikipedia 

Megosztás