dezinformáció

Európai nők az orosz propaganda szerint: kihívóak, bűnbánóak, bántalmazottak és túl feministák

Az Európai Uniós és a teljes nyugati világ erkölcstelen, hanyatlik és a vesztébe rohan – ez az egyik legfontosabb üzenet, amelyet az orosz propaganda sulykol már évek óta. A „romlott” Nyugattal szemben áll a tisztességes, erős, erkölcsös Oroszország a Kreml narratívájában. Ennek az üzenetnek a terjesztéséhez pedig gyakran használják fel a nőket, illetve a róluk szóló híreket. Nőnapi dezinfó az East Stratcom Task Force összeállítása alapján!

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Az egyik legfontosabb téma, ahol megjelennek a nők, a migráció. Az orosz propagandasajtó előszeretettel terjeszti, hogy Európát elárasztották a migránsok, így az EU nagyjából egyetlen nagy no-go zóna lett.

A migrációs válság pedig a Kreml szerint erősen sújtja a nőket. Egy hír szerint egy olasz menekültközpont nőket keres, akik pénzért cserébe szexuálisan kielégítik a migránsokat. Egy másik álhír szerint a migránsok miatt az európai nőknek már lefátyolozva kell járniuk.

Arról is szóltak híradások, miszerint a muzulmán bevándorlók Svédországban 150 ezer nőt kényszerítettek arra, hogy alávesse magát az eufemizmussal „női körülmetélésnek” hívott brutális csonkításnak. Ez természetesen nem igaz.

Egy hír szerint európai nők nyilvánosan kérnek bocsánatot migráns megerőszakolóiktól azért, mert lenge öltözékükkel „kiprovokálták” a támadást. Egy fotón egy lány „Bocsáss meg, Musztafa” felirattal áll. Az álhíreket leleplező StopFake.org hamar megtalálta az eredeti fotót, ami a hamisítvány alapja volt.

Máskor pedig arról számolnak be, hogy az európai nőket bárhol, bármikor zaklathatják a migránsok, azt senki észre sem veszi. Ezzel szemnem Oroszországban ezt nem tolerálják: egy történet szerint erős orosz hazafiak Murmanszkban maguk támadtak rá és „tanítottak móresre” egy migránscsapatot, amely orosz nőket zaklatott.

A feminizmus gúny tárgya

A konzervatív orosz vezetés azonban azt sem szereti, ha a nők túl önállóak: rendszeresen gúnyolják ki a nyugatról „beszivárgó” feminizmust. Szúrja a Kreml szemét, hogy Európában több olyan nő is kormány- vagy államfő lett, akinek nincs gyereke: rendszeresen kap ezért támadást Angela Merkel német kancellár, Theresa May brit miniszterelnök és Dalia Grybauskaite litván elnök is. A Kreml-sajtó szerint ugyanis nem törődik eléggé Európa jövőjével az, akinek nincs gyereke.

A feminizmust figurázta ki és mutatta be félelmetesen az a megrendezett videó is, amelyen egy orosz nő a felirat szerint vízzel kevert maró fehérítőszert locsolt azokra a férfiakra a szentpétervári metrón, akik széttett lábal ülnek és túl sok helyet foglalnak el – ezt hívják úgy angolul, „manspreading.”

A videó főszereplője elmondása szerint harcolni fog a jelenség ellen. A videót az In The Now nevű oldal terjesztette a közösségi médiában, ahol nagyon hamar elterjed és heves reakciókat váltott ki, elsősorban a férfiakból és a feminizmust ellenzőkből. Épp ez volt a célja: haragot kelteni a nyugatról beáramló „harcos feminista” ideák ellen.

Miközben persze a feminizmus nem arról szól, hogy savval kell leönteni az udvariatlan férfiakat – és senki sem propagálja ezt nyugaton sem.

Az In The Now egyébként a külföldre dolgozó orosz propagandamédia, az RT tulajdona, ám mivel a brand semmilyen formában nem utal az RT-re és angol nyelvű, sokan nem is tudják, hogy orosz propagandát látnak, amikor egy ilyen videó bukkan fel a Facebook-oldalukon.

Kiemelt kép: az eredeti és a hamisított fotó, amelyek közül a második azt állítja, az európai nők bocsánatot kérnek megerőszakolóiktól a kihívó ruházat miatt. Montázs: Átlátszó

Megosztás