Csehország

Babiš közeledik Orbánhoz – Szerdán vita Csehországról az Európai Parlamentben

Az Európai Parlament szerdán fogja tárgyalni Andrej Babiš cseh miniszterelnök lehetséges összeférhetetlenségi ügyét az EU-s támogatások vélhetően jogosulatlan megítélése miatt. Az elmúlt hetekben kirobbant újabb botrányok és tüntetések ellenére azonban Babiš pártjának támogatottsága novemberben nőtt. A cseh miniszterelnök Prágában találkozott barátjával, Orbán Viktorral.

A kritikus média lejáratása és élesebb EU-ellenes retorika – egyelőre ezek a látható következményei Orbán Viktor november végén tett csehországi látogatásának. A magyar miniszterelnök személyesen sietett a szorult helyzetben lévő cseh kollégája segítségére. Andrej Babiš sebezhető és gyengülő pozíciója elsősorban annak köszönhető, hogy nem tud választani a politika és az üzlet, a miniszterelnöki hivatás és az Agrofert mezőgazdasági vállalat vezetése között. A cseh ellenzék egyelőre nem tudta kihasználni a helyzetet. A cseh kormány bukása elmaradt, ráadásul több kellemetlen következménnyel is jár: Babiš radikalizálódik, népszerűsége nő.

Novemberben felpörgött a cseh belpolitika: a seznam.cz hírportál riporterei rejtett kamerás interjút készítettek a cseh miniszterelnök fiával. Ifjabb Babiš elmondta: akarata ellenére vitték el a Krímre, hogy ne tudjon a gyanú szerint az EU-támogatásokkal visszaélő apja ügyében vallomást tenni. Másnap, idősebb Babiš visszautasította, hogy fiát elrabolták volna. A cseh ellenzék rendkívüli parlamenti ülést hívott össze. A Babiš-kormány elleni bizalmatlansági szavazás azonban elbukott. Csehország több városában demonstrációkat tartottak, a tiltakozók Babiš miniszterelnök lemondását követelték.

Babiš összeférhetetlenségét az EU vizsgálja

November 30-án az Európai Bizottság jogászai a cseh miniszterelnököt összeférhetetlenséggel és az EU-s jogszabályok megsértésével gyanúsították meg. Az európai jogi szakbizotttságból kiszivárgott hírt a The Guardian, a Le Monde és a Süddeutsche Zeitung írta meg. Az európai vizsgálat tárgya az Agrofert cseh mezőgazdasági vállalatnak nyújtott Eu-s támogatás volt. Megállapították: tekintettel Babiš magas politikai funkciójára, és az Agrofert vállalatban korábban betöltött pozíciójára, a cseh miniszterelnök nem lett volna jogosult az EU-s támogatás felvételére.

„Mint de facto tulajdonos Babiš érdekelt az Agrofert vállalati sikerében. Ez a gazdasági érdekeltség megfelel az új Pénzügyi Szabályzat 61. cikkely megállapításának, miszerint a miniszterelnök pártatlan és objektív működése került veszélybe,” – áll az EB jogi elemzésében, amelyben, többek között, rámutattak Babiš családi kapcsolataiból származó összeférhetetlenségre is. A jogi elemzést az EB egyelőre nem erősítette meg hivatalosan, de a The Guardian szerint előfordulhat, hogy Csehországnak vissza kell fizetni a tavaly az Agrofert vállalatnak utalt 82 millió euró egy részét.

Mi ez az összeférhetetlenség elve? Ez az etikai fogalom természetesen az elmúlt évtizedekben formálódott a nyugat-európai demokráciákban, Németországban, Nagy-Britanniában, a Benelux államokban és Skandináviában. A kelet-európai országokat, így a V4-eket, és Magyarországot is magába foglaló Európai Unió aztán átvette ezt a politikai elvet, és beépítette jogrendszerébe. Az összeférhetetlenség elvének betartása komoly erkölcsi, jogi és politikai tudatosságot igényel. Babiš tagadja e nyugati etikai elvet, ami új fejlemény Csehországban az 1989-1990-es rendszerváltások óta.

Az Európai Parlament szerdán (december 12.) fogja megvitatni a cseh miniszterelnök esetleges összeférhetetlenségéről szóló EB-jelentést. Az EP a cseh Zöldek javaslatára és az Európai Néppárt támogatásával vette fel napirendi pontjai közé a kérdést. A belga Bart Staes zöldpárti EP-képviselő, és a Költségvetési Ellenőrző Bizottság tagja szerint, ha Babiš nem akar megszabadulni teljesen az Agroferttől, akkor le kéne mondania miniszterelnöki pozíciójáról. Babiš az EU-s vizsgálat elemzését hazugságnak minősítette. „Nem állok semmilyen érdekellentétben, pontosan a cseh parlament által elfogadott törvény szerint cselekedtem, ahogy azt a cseh jogrendszer tőlem elvárja a „Lex Babiš” alapján.

Mi ez a „Lex Babiš”? Az előző Sobotka-kormány alatt elfogadott törvény kimondta: médiatulajdonosok nem lehetnek a jövőben a cseh kormány tagjai, a tulajdonukban lévő cégek pedig nem kaphatnak állami támogatást, és nem vehetnek részt pályázatokon. A törvény Babiš ellen irányult, aki Csehország második leggazdagabb embere, és többek közöt 35 ezer embert foglalkoztató Agrofert Holding volt. Babiš az Agrofert-részvényeket egy alapban helyezte el, tehát eleget tette a törvényi kötelezettségeknek, nem ő a tulajdonos, de döntő befolyása a holingban megmaradt.

Az EB jogi testülete a Babiš elleni vizsgálatot a cseh Transparency International (TI) javaslatára kezdeményezte. „Ez egy sakk-matt helyzet Babiš miniszterelnök számára,” állítja a cseh Transparency International weboldalán a nemzetközi szervezet cseh elnöke. David Ondráčka szerint teljesen jogosan fordultak az EB felé panasszal Babiš miniszterelnök ügyében, akinek meg kell oldani az összeférhetetlenségi helyzetet, illetve a jogosulatlanul felvett pénzt vissza kell fizetni. A TI szerint egyszerűen arról van szó, hogy Babiš politikai pozíciójából védi saját üzleti érdekeltségeit, ami viszont az EU és Csehország érdekeivel ellentétes.

A támogatás Magyarországról érkezik

Orbán Viktor és Andrej Babis sajtótájékoztatót tart Prágában, 2018 november 30-án. Foto: Deník / Martin Divíšek

November 30-án, a nyugati napilapok által kiszivárogtatott jelentés napján, Orbán Viktor magyar miniszterelnök Csehországba látogatott. A látogatás időpontjának kiválasztása valószínűleg nem a véletlen műve, prágai találkozójuk pedig Babiš és Orbán újkeletű barátságának demonstrációja is volt. Együtt üzentek Brüsszelnek közös sajtótájékoztatójukon: mindketten egy politikamentes Európai Bizottságot, és egy megváltozott Európai Unióban a tagállamok nagyobb beleszólását szeretnék elérni. Adja magát, hogy a két politikai jóbarát helyzetét most összehasonlítsuk.

Andrej Babiš legnagyobb problémája, hogy nincs alkotmányos többsége a cseh parlamentben, nem képes hatalmát növelni, állandóan védekeznie kell. Emlékezetes az is, hogy korábban Babiš gyakran hangsúlyozta, sok felesleges szócséplést megúszhatna a parlamentben és a koalíciós egyeztetésen, ha egyszínű és abszolút többséggel rendelkező kormány élén dolgozhatna. A legutóbbi önkormányzati választások során politikailag meggyengült: elvesztette többségét a Szenátusban és pártja több jelentős cseh nagyvárosban – többek között Prágában – is kiszorult a hatalomból.

Andrej Babiš pártja elvesztette Prágát, de megnyerte a cseh önkormányzati választásokat”

Ellenzéki részsikerek, nem túl boldog kormánypártok, folytatódó baloldali összeomlás – így lehetne összefoglalni a hétvégi cseh önkormányzati választások legfontosabb tanulságait. Az Orbán Viktor politikáját nyíltan mintának tekintő cseh szélsőjobboldali SPD leszerepelt.

A két miniszterelnök közös nyelven beszélt a menekült-kérdésben: együtt utasították el a migrációs kvótát és az ENSZ migrációs csomagját is. Babiš ráadásul szóban támogatta a magyar miniszterelnököt, amikor az Európai Parlament szavazott a Magyarország ellen indított 7-es eljárás megindításáról az EU-s alapértékek védelme érdekében. Ismerünk azonban két olyan területet is, ahol Babiš és Orbán véleménye nem egyezik minden részletre kiterjedően. Az egyik az Oroszország-politika, a másik az eltérő európai pártcsaládi tagság. Kezdjük a könnyebbik témával.

Babiš ANO nevű mozgalma az ALDE liberális EP-frakcióban található, amelynek élén az a Guy Verhofstadt áll, aki Magyarországon a Momentum természetes szövetségese. A belga politikus nem is olyan régen kampányt is indított Orbán meggazdagodása ellen, amire a magyar kormányfő szintén egy személyes jellegű támadással válaszolt. Vajon marad-e Babiš pártja 2019 május után is az ALDE-frakcióban? Ismert: az ANO még Pavel Telička, Csehország EU-s csatlakozási tárgyalását vezető egykori politikus ajánlására érkezett az európai liberálisokhoz. Csakhogy Telička szakított Andrej Babišsal, a Sargentini-jelentést is megszavazta

Még több kérdést felvet Babiš Oroszország politikája. A cseh miniszterelnök nemzetközi megítélése romolhat, mivel a legutolsó belpolitikai botrány idején nem tudta hitelt érdemlően elmagyarázni a közvéleménynek, hogyan került fia a Krím-félszigetre. Ráadásul, Babiš még azt sem ismeri el, hogy ez a helyzet súlyos nemzetbiztonsági kérdéseket is felvet. Ma még nem világos, hogy a kírmi út Babiš fiának vagy valaki másnak az ötlete volt. Egy biztos: az autót az Agrofert vállalat sofőrjeként dolgozó, orosz származású Petr Protopov vezette, akinek felesége Babiš fiának orvosa, és az ANO politikusa. De mi ebben a probléma, kérdezhetik.

Magyarországhoz hasonlóan Csehországban is építeni kellene egy atomerőművet. Ismert: Magyarország közbeszerzési eljárás kiírása nélkül, titokban állapodott meg a Roszatom nevű orosz céggel a paksi atomerőmű bővítéséről, illetve Vlagyimir Putyinnal a projektre fordítható hitelről. Babiš elutasította ezt a „magyar utat” Orbán látogatása idején, de nyilvánvalóan régóta nyomást gyakorolhatnak rá az oroszbarát lobbisták. Babiš politikai súlya befolyásolhatja a jövőben, hogyan alakul a csehországi atomerőmű sorsa. Kérdés most az, hogy Babiš politikája miért kezdett el közelíteni a Moszkva-barát magyar miniszterelnök politikájához?

Miért éppen Orbán?

A cseh miniszterelnök eddig inkább Európa-barát politikusnak mutatta magát. Ez az alapállás most megváltozhat, és a brüsszeli politikai elitből hirtelen ellenség lehet. Ismerünk példát a térségből, amikor egy választott politikus korrupciógyanús ügyeit kezdték el az európai hatóságok vizsgálni, és erre a reakció Európa-ellenes rétorika és politika volt. Ráadásul Babiš a cseh belpolitikába úgy lépett be, hogy mindenki ellen – ti. a régi elit lop, és ő, a politikán kívülről érkező az egyetlen tiszta politikus, mondta – kijelölte magát. Elég lenne csak egy kicsit bővíteni a retorikában: a hazai korrupt elit helyett vagy mellett megnevezni a brüsszeli elitet is.

Ez a típusú kommunikáció politikai sikereket hozott Magyarországon is. Igaz, Orbán régebb óta dolgozik az EU hitelességének aláásásán. Orbán annyit tesz, hogy a magyar választók egy részének frusztrációjára és nacionalizmusára alapozva, propagandagépezetének segítségével elhiteti szavazóival, hogy az ellene indított vizsgálódás nem a büntetőjogi kategóriába tartozó lopás következménye, minden magyar ellen indított politikai indíttatású bosszúhadjárat. Orbánék a magyar történelem jól ismert topasztait is bevetik. Nemzeti szuverenitási kérdést csinálnak egy köztörvényes bűncselekmény-gyanúból.

A magyar olvasó számára azért lehet nagyon érdekes a cseh miniszterelnök körüli EU-s vizsgálódás, mert megmutatja, hogy mennyire rosszabb a jogi-, politikai helyzet Magyarországon, mint Csehországban. Csehországban a miniszterelnök ellen az állami ügyész indította el a rendőrségi vizsgálatot. Magyarországon ez a veszély nem fenyegeti Orbán Viktort. Csehország kormánya és intézményei együttműködnek az OLAF, korrupciós ügyeket vizsgáló európai szervezettel. Magyarország teljesen szabotál mindenféle együttműködést az OLAF-fal.

Csehország esetében 54 millió korona (nagyjából 650 millió forint) támogatás jogosulatlan odaítéléséről beszélünk. Magyarország esetében az elmúlt években 9,3 milliárd forint uniós forrást költöttek el csak az Elios Zrt.-nél közvilágítás-korszerűsítései projektekre. Ez tizennégyszer nagyobb összeg. Csehországban a helyi közvélemény tisztában van Babiš miniszterelnök összeférhetetlenség-gyanújával, és ennek politikai következméményei is vannak. A magyar miniszterelnöknek, aki vélhetően az ország leggazdagabb embere és strómanjain keresztül több vállalatot és egy médiabirodalmat is birtokol, semmilyen politikai következménnyel nem néz szembe.

Jó eséllyel tehát nem a cseh miniszterelnök az egyetlen az EU-ban, aki az uniós támogatásokkal kapcsolatban állandó összeférhetetlenségben áll. Ez a bűncselekmény-gyanú azonban nehezen bizonyítható olyan egyértelműen Orbánra, mint cseh kollégájára. Csehországban a helyi rendőrség és média rengeteget dolgozott azon, hogy az országban a választópolgárok tudjanak Babiš korrupciós praktikáiról. Magyarországon az oknyomozó újságírás és a jogi környezet sokkal rosszabb helyzetben van. A rendőrség még csak nem is foglalkozik a kérdéssel.

Babiš és a média

1-es ábra: A cseh média tulajdonviszonyai. Forrás: twitter.

A cseh médiapiac olyan, mintha Orbán (Babiš) Magyarországon csak a legnézettebb kereskedelmi csatornát (Nova TV) és a két legolvasottabb napilapot (Mladá Fronta DNES és a Lidové), és néhány kisebb médiumot (Impuls rádió, és az Óčko tv) birtokolna (1-es ábra). A cseh közmédia egésze, a második legnagyobb kereskedelmi csatorna (Prima TV), több hetilap és internetes hírportál mögött Babiš-ellenes oligarchák, médiatulajdonosok állnak. A dezinformációs weboldalak hálózata búvópatakszerűen húzódik meg a fősodratú sajtó alatt, bizonyos felületeken keresztül érintkezik vele, de nem rendelkezik az országos közvéleményt uraló befolyással.

Az összehasonlításból látszik, hogy Magyarországon a független média helyzete sokkal rosszabb, mint Csehországban. A két ország miniszterelnöke hasonló eszközrendszert használ, hogy a személyüket érintő botrányok ellenére képesek megtartani szavazóikat médiájukkal. Ami egyértelmű, hogy ebben a meccsben Orbán sokkal előrébb jár, mint Babiš. Ezt bizonyítja, hogy a napokban Orbán strómanjai tömegesen mondtak le “önként” a névleg tulajdonukban lévő médiákról és kerültek Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) tulajdonába.

Eddig a cseh média nem élt meg ilyen, a kommunizmus óta nem látott hatalomkoncentrációt vagy olyan traumatikus élményt, mint a szlovákiai Ján Kuciak  oknyomozó újságíró meggyilkolása. Számukra az eddigi legsokkolóbb élmény az volt, ha a Moszkva-barát Zeman elnök mondott egy újságíró-ellenes bonmotot, illetve aggódva figyelték Babiš miniszterelnök médiatulajdonosi ambícióit. Ugyanakkor tény: a cseh médiavilág tulajdonosi viszonyainak megváltozása, tehát, hogy a nagy kiadóházak oligarchák tulajdonjába került, a cseh újságírás általános színvonalán rontott.

A november közepén kitört belpolitikai botrány után, amikor a seznam.cz internetes hírportál rejtett felvételt készített a cseh miniszterelnök fiáról, a Babiš tulajdonában lévő Mladá Fronta Dnes a cseh médiában eddig nem tapasztalt személyeskedő szöveggel és ábrával támadta meg Ivo Lukačovič, a seznam.cz tulajdonosát. Ez a stílus eddig a cseh médiában eddig csak az alternatív weboldalak stílusa volt. A személyeskedő, mocskolódó stílusú, szerző nélküli glossza megjelenése az országos cseh médiában az itteni demokratikus közéletben mindenképp egy határátlépésnek minősül.

Orbán a Barrandov TV-ben

Orbán csehországi látogatása után a szélsőjobboldali, populista SPD megtámadta a cseh köztelevíziót. Az Andrej Babiš korrupciógyanús ügyeiről rendszeresen beszámoló cseh közmédia interjút kért a magyar miniszterelnöktől. Orbán Viktor a cseh köztévének adott válaszáról és a Barrandov TV-ben elhangzott kijelentéseiről a Dotoho blogon írunk részletesen.

Orbán Prágából üzent: “Mi nem mondhatjuk azt, hogy fogjátok be a szátokat. Egy demokráciában ez nem lehetséges.”

Interjút szeretett volna készíteni a cseh köztévé Orbán Viktorral, aki a lehetőséget elutasította. A magyar miniszterelnök végül egy nacionalista, illiberális politikusokat futtató csatornának adott interjút, ahol sorosozott, beszélt család és politika kapcsolatáról, és az általa meghonosított új politikai stílusról is.

De minden botrány ellenére a cseh ellenzéki pártok arra nem számítottak, hogy Babiš nem gyengül, de megerősödik pozíciójában. Legalábbis a cseh közmédia felkérésére rendszeresen a politikai pártok népszerűségét megmérő Kantar Intézet ilyen következtetésre jutott. Babiš fiának nyilatkozatairól, illetve a jogosulatlan EU-s támogatást felhasználó Babiš elleni legújabb bizonyítékokról már egy hete beszéltek amikor a felmérő készült. Ez alapján a cseh kormánypárt novemberben 5,5 százalékot erősödött, noha az új szavazók a szélsőséges pártoktól érkeztek. Babiš tehát politikailag továbbra is nagyon sebezhető, de a cseh választók harmada stabilan támogatja.

A vezető képen Orbán Viktor magyar miniszterelnököt és kollégáját, Andrej Babiš miniszterelnököt látják a vendéglátó prágai dolgozószobájában. Forrás: Andrej Babiš Facebook hivatalos oldala.

Írta: Bőtös Botond

Megosztás