Egyéb

A meggyilkolt újságíró utolsó cikke: Szlovákiában az olasz maffia csápjai a politikáig érnek

 

Több szlovák napilap az Aktuality.sk-val együttműködve kedden éjfélkor nyilvánosságra hozta a meggyilkolt szlovák oknyomozó újságíró utolsó, a halála előtt már meg nem jelent cikkének szövegét. A cikket nem tudta befejezni, mert Ján Kuciakot és barátnőjét, Martina Kušnírovát otthonukban agyonlőtték pár napja. Ján Kuciak utolsó cikkét az Átlátszó magyar fordításban közli.

Az olasz Carmine Cinnante tizennégy évvel ezelőtt érkezett Nagymihályra (Michalovce). Reggel indult el Fiat autójával a nagyjából 40 kilométerrel arrébb fekvő Bodzásújlak (Novosad) faluból, ahol barátnőjével, Lýdiával élt.

Cinnante Olaszország felé tartott. Magával vitte még a szlovák Jánt, akinek megígérte, hogy ott munkát szerez neki. Nagymihály járásban akkor minden negyedik munkaképes ember munkanélküli volt.

Amikor a páros a mellékútról a főútra próbált rákanyarodni a Szobránc járásbeli Porosztó (Porostov) és Éles (Ostrov) faluk között, egy rendőrjárőr kiszúrta őket. Az olasz rendszámtáblájú fehér Fiat Punto váratlanul tolatni kezdett.

Az olasz-szlovák kettős viselkedése gyanús lett a rendőröknek. A járművet megállították és ellenőrizték. A hátsó ülésen egy fából készült bőröndöt találtak, amelyben egy fegyver, 50 töltény és egy tár volt.

Egy lézerirányzékkal felszerelt, csehszlovák gyártmányú VZ 26-os működőképes géppisztolyról volt szó, a gyártási számát kicsiszolták.

A bőröndöt, a szakértők szerint, kifejezetten géppisztoly tárolására szolgált. Az olasz Cinnantét a Nagymihályi Járási Bíróság illegális fegyvertartással vádolta meg és két év feltételes szabadságvesztésre ítélte.

Az ügyész a bíróság előtt olyan kereskedőnek írta le az olaszt, aki mezőgazdasági területen vállalkozott Szlovákiában.

Az Aktuality.sk együttműködésben a Cseh Oknyomozó Újságírói Központtal (IRPI), az Investigative project of Italy (IRPI) olasz újságíró szervezettel, és az Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) nemzetközi újságíró szervezettel térképezték fel, hogyan telepedtek meg Szlovákiában a ‚Ndrangheta olasz maffia hálójában működő emberek.

Csápok a Kormányhivatalig

Néhány hónappal később olasz rendőrök vitték el Cinnantét. Az érkezés oka Olaszországba irányuló fegyverkereskedelem volt – a Guirino Iona maffiafőnök számára.

Iona a Belvedere Spinello klán főnöke, amely a ‘Ndrangheta, a jelenleg gazdaságilag legerősebb olasz maffia egyik leágazásaként tartanak számon.

Ahogy azt a vizsgálati dokumentumokból kiderült, a klán tagja volt Carmine Cinnante is. Egy olyan ember, akit a szlovák hatóságok csak úgy ismertek, mint egy mezőgazdasági vállalkozó.

Cinante ugyanakkor nem az egyetlen maffiakapcsolatokkal rendelkező olasz, aki Szlovákiában talált második otthonra.

Itt kezdtek el vállalkozni, támogatásokat használtak fel, EU-s pénzalapokból hívtak le pénzt, de főleg kapcsolatokat építettek ki befolyásos emberekkel a politikában – egészen a Szlovák Köztársaság Kormányhivataláig bezárólag.

Eközben otthon, Olaszországban többször is meggyűlt a bajuk a törvénnyel.

A maffia bizalmában

A tőketerebesi járásbeli Szécsudvar és Parnó közötti egykori TSZ-területén találkozott Carmine Cinnante üzleti érdekeltsége Antonino Vadalával. Utóbbinak szintén problémái voltak a rendőrséggel Olaszországban.

A dél-olaszországi Reggio Calabria bírósága 2003 február 3-án, hétfőn, kilenc vádlott esetében hozott ítéletet, amely összefüggésben állt egy másik maffia klánnal a Librivel. A Libri klán az egyik leghatalmasabbnak számít az ‘Ndranghetán belül.

A vádlottak között volt a dél-calabriai Bova Marina faluból származó Antonino Vadala is.

Az olasz nyomozók szerint éppen Vadala volt az, aki a klán kérésére segített Domenico Ventura maffiózótnak elrejtőzni a hatóságok elől, akit egy konkurens bandatag brutális meggyilkolásával elítéltek el.

Az olasz rendőrök lehallgatták az Antonino Vadala, és a klánvezető Francesco Zindato között zajló telefonbeszélgetéseket, amely során, ők ketten, megállapottak az akció részleteiben. Csakhogy 2003-ban, bizonyítékok hiányában, Vadalát szabadon engedték.

Egy másik esetben a bírósági határozat egy olyan esetet ír le, hogyan utazott Antonino Vadala két másik férfival Rómába, hogy fizikailag „megbüntessenek” egy ismeretlen férfit, aki „megkárosította a klánt.”

„Francesco Zindato maffiafőnök azokat az embereket bízta meg a feladattal, akikben a legjobban megbízott. Köztük volt Antonino Vadala is” – magyarázta a helyzetet a bíró.

Amikor Vadalát Olaszországban meg akarták vádolni, nem ment el a bíróságra, hogy meghallgassa az ítéletet. Kelet-Szlovákiában talált menedéket és új otthont.

Vadala sikereket ért el a mezőgazdaságban, az ingatlanbizniszben, vagy az energetikában. A szlovákiai olasz közösség egyik legkiemelkedőbb alakjává vált.

Robert Fico szlovák miniszterelnök és asszisztense, Mária Trošková. Fotó: Denník N – Tomáš Benedikovič

Robert Fico szlovák miniszterelnök és asszisztense, Mária Trošková. Fotó: Denník N – Tomáš Benedikovič

Energiaipari vállalkozó

A 2009-es évben jelent meg a hír a nyilvánosságban, hogy egy ismeretlen olasz vállalkozó, Antonio Vadala a losonci ipari park területén két gyárat tervez megvásárolni mintegy 70 millió euró értékben.

Bár a projektből semmi nem lett, Vadala egy „energetipari vállalkozóvá” vált. Legalábbis így ismerte meg az egykori gazdasági miniszter, a ma gyilkosság megrendelésével vádolt Pavol Rusko.

Rusko paradox módon a Robert Ficóhoz nagyon közel álló, jelenlegi állami főtanácsos, Mária Trošková által emlékezett Vadalára.

„Valamikor egy bizonyos időt, talán három hónapot, nálunk dolgozott. Ez már elég régen történt, nagyjából négy évvel korábban. Aztán megismerkedett egy olasz származású üzletemberrel, aki többek között, napenerőművekkel is foglalkozott, és átment hozzá”, mondta 2016-ban Rusko.

Az, hogy Trošková karrierje a Kormányhivatalban Ficonál folytatódott, Ruskot nagyon nem lepte meg: „Hát igen, azt hittem, lassabban fog menni, de alapvetően nem lepődtem meg, mert nagyon gyorsan megértette, hogyan kell az életben előrelépni.”

A krízismanagement és a Nenmeztbiztonsági kabinet elnöke, Viliam Jasaň, és Robert Kaliňák, szlovák belügyminiszter. Fotó: TASR

A krízismanagement és a Nenmeztbiztonsági kabinet elnöke, Viliam Jasaň, és Robert Kaliňák, szlovák belügyminiszter. Fotó: TASR

Trošková és Jasaň

2011 augusztusában Maria Trošková és Vadala megalapította a GIA MANAGEMENT társaságot. Trošková nagyjából fél év után távozott, és a Viliam Jasaň, a Smer párt képviselőjének asszisztense lett.

Jasaň nem akarta elárulni, hogy hol talált rá egy olyan nőre, aki korábban inkább, mint modell volt ismert, aki 2007-ben a Miss Universe döntőjében is szerepelt. Csak annyit mondott, hogy őt egy barátja ajánlotta.

„Elment a korábbi asszisztensem, és egy barátom ezt a nőt ajánlotta”, állította a Nový čas bulvárlapnak. Jasaň azt már nem akarta megmondani, hogy ez a barát Antonino Vadala volt-e.

Csakhogy Jasaňtól, nem egészen fél évvel később – 2015 márciusában – Trošková a Fico-féle Kormányhivatal felé távozott. Egy évvel később Jasaň is követte a nőt.

A miniszterelnök Jasaňt kinevezte kancelláriaigazgatónak és a Nemzetbiztonsági Tanács titkárának. Jasaň a legmagasabb szintű átvilágításon esett át. Mint tanácstag közvetlenül Ficonak jelentett.

Jasaň bejár a Nemzetbiztonsági Tanács üléseire, összefoglaló jelentéseket állít össze Fico számára, és biztosítja a tanács tevékenységének dokumentációját.

Tehát a tanács minden olyan dokumentumához és információjához hozzáfér, amely intézmény feladata az állam biztonságának és működőképességének biztosítása és háború esetén a kormány hatáskörének átvétele.

Jasaňnak ennek ellenére bizonyítható kapcsolatban áll egy emberrel, aki együttműködött az olasz maffiával.

A Jasaň és Vadala közti kapcsolatok leginkább üzleti jellegűek. Korábban a Prodest privát biztonsági cég a Smer párt tulajdonában volt.

Ezt a céget nemrég éppen Vadala és kollégái vették át. Ezen kívül Jasaň fia, Slavomír, az olaszokkal közösen működtet egy AVJ Real nevű céget.

Amikor nemrég Vadala egyik cége csődeljárás indult, kiderült, hogy Vadalának követelései vannak azzal a biztonsági céggel sezemben is, amit azelőtt Jasaň és fia, Slavomír birtokolt.

Ez azt jelenti, hogy két olyan embernek – akik egy Olaszországban maffiavádakkal illetett, és Szlovákiába távozott ember körében vannak – napiszintű bejárása van az ország miniszterelnökéhez, és őket Robert Fico választotta ki, személyesen.

Antonio Vadala a Facebookon is írt a Smerről. Printscreen, JÁn Kuciak/FB SMER/Dennik N

Antonio Vadala a Facebookon is írt a Smerről. Printscreen, Ján Kuciak/FB SMER/Dennik N

Vadala a Smert választja

Jasaňon és Troškován kívül Antonino Vadala körül olyan további nyomokra bukkanhatunk, amelyek arra utalnak, hogy Vadala szoros kapcsolatban állt a politikával és a Smer párttal.

Ilyen például Monika Čorejová, aki hosszú évekig Vadala cégeinek közgazdásza és a Smer párt jelöltje volt az önkormányzati választásokon.

Maga Vadala lelkesen támogatta a Smert a közösségi oldalakon a kampány idején. Ficot az olaszok felé dícsérte, Kaliňákot az ellenzék intrikáitól megvédte, és Rašit pedig bíztatta a választások idején.

A választások napján Vadala igyekezett mindenkit meggyőzni, hogy „ma mindannyian a 16-os listán a Smert választjuk, holnap pedig biztosak lehetünk abban, hogy Szlovákia jó kezekben van.”

A választások előtti időszakban tervezte, hogy Kassára megy a Smer naggyűlésére, Rašinak nyilvánosan megüzente, hogy ott majd „látják egymást”. A Smer pártot eközben a „mi pártunknak” nevezte.

Amikor a jelenlegi koalíció megalakult, Vadalának volt oka az örömre.

Töltények és virágok

Vadalának és olasz ismerőseinek problémái voltak Szlovákiábana törvénnyel. Több esetben is indult ellenük büntetőeljárás, ám vádemelésre eddig egyetlen esetben sem került sor.

Csak néhány azon esetek közül, amikor zsarolás és adócsalás gyanúja merült fel ellenük.

Az Aktuality.sk és partnerei a rendőrségi és bírósági dokumentumok alapján rekonstruálták ezeket az eseteket, amelyeket az infotörvény alapján tudtak megszerezni.

Az egyes számú eset Kelet-Szlovákiában történt még 2013-ban. Egy őszi reggelen a tőketerebesi cég egy furcsa küldeményt talált a cég bejárata előtt.

A kerítésen egy táska lógott, amelyben tíz működő töltényt, gyufákat és egy temetési virágcsokrot találtak. Mindez papírba volt becsomagolva, amelyen egy felirat állt, Jerad. Ez a cég tulajdonos nevének – Gerhard – gúnyolódó változata volt.

A küldemény figyelmeztetés volt a konkurens cégtől, a csomag nyilvánvalóan gyilkossággal fenyegetett. Az olasz a Jearad gúnyos elnevezéssel a cég ügyvezetőjét szólította meg, amellyel vitában állt 40 hektár szántóterületről.

„Jerad” a fenyegetést először figyelmen kívül hagyta. Csak akkor tett feljelentést a rendőrségen, amikor a fenyegetések már munkatársait érték – egy traktorost.

A tőketerebesi járási bíróság két év vizsgálat után végül beidézte a bíróságra Antonio rokonát, Sebastiano Vadalát, aki ellen a vád így hangzott: zsarolás.

Peter Prokopovič ügyész szerint Vadala a tőketerebesi cég ügyvezetője felé fordult és „lelövéssel fenyegette meg, a kezével mutatta, hogy elvágja a torkát”.

A traktoristának ezt mondta az olasz: „aki az én földemen fog dolgozni, azt lelövöm, a traktorát pedig felgyújtom”.

És mindez azért történt, mert a cég egy olyan földön is dolgozott, amelyre az olasznak fájt a foga. Hogy valójában kinek volt a földművelésre joga a kérdéses területen, azzal a hatóságok nem foglalkoztak.

A bíróságnak nem elegendőek a bizonyítékok

A vallomásokon kívül a cég bemutatta a bíróságnak a „Jerad” névre címzett különleges küldeményt is. A szakértők megállapították, hogy mind a 10 töltény éles, lehet vele lőni és csak olyan személy birtokolhatja, akinek hivatalos fegyverviselési engedélye van.

A cég bejárati kamerája rögzítette Vadala látogatását is, amikor szóban megfenyegette a cégtulajdonost, de Vadala mindent letagadott.

Vadala a bíróságon, együtt ügyvédjével, Marek Švingállal, azt állította, hogy az utolsó fenyegetés idején nem is tartózkodott Tőketerebesen, mert Nagymihályban volt. Ezt az állítást Švingál ügyvéd, Vadala könyvelője és egy másik olasz is megerősítette.

Végül a tőketerebesi járási bíróság és később a kassai megyei bíróság is arra a következtetésre jutott, hogy az ügy bizonyítékai túl gyengék és 2017-ben Sebastiano Vadalát felmentették az ellene felhozott vádak alól.

Milan Petričko, a tőketerebesi járási bíróság bírája azt írta, hogy „nincs bizonyíték arra nézve, hogy az eset megtörtént, amivel a vádlottat megvádolták.” A bíró szerint az ügyész csak a tanúvallomásokból indult ki, amelyek állítólag nem elegendőek Vadala elítélésére.

A tölténnyel és temetési virággal teli táskát, illetve a videofelvételt a bírói döntésben meg sem említették. Az ügyész a döntés ellen fellebbezett.

Arra hivatkozott, hogy a bíró „helytelenül járt el a bizonyítási folyamat során és éppen a legegyértelműbb bizonyítékokat , amelyek a vádlott zsarolási szándékát bizonyítják, figyelmen kívül hagyta és döntését egyoldalúan levont következtetések alapján, nem tárgyszerűen hozta meg.”

A megfenyegetett cégvezető azt rótta fel a bíróságnak, hogy hitelt adott a vádlottat védő Marek Švingál ügyvéd vallomásának, aki úgy szerepelt tanúként is az ügyben, hogy az előkészítő eljárásban mint a vádlott ügyvédje vett részt – tehát a büntetőeljárás során megismerkedhetett mindazzal, ami a rendőrség tudomására jutott az egész üggyel kapcsolatban.

Ráadásul Švingál kihallgatása is törvénytelen módon történt. Vadala azt mondta a nyomozóknak, hogy nem beszél szlovákul, és ezért sem éti azt, hogy ő hogyan lett volna képes bárkit megfenyegetni. Ezt az állítást azonban több tanú is cáfolta.

Egyébként Sebastiano Vadala egy másik ügy kapcsán – két évvel később – azt állította, hogy, mint „Szlovákiában hosszabb ideje tartózkodó olasz állampolgár érti a szlovák nyelvet”.

Az ügy másodfokon, a kassai Kerületi Bíróságon is elvérzett, a Marek Dudík által vezetett szenátus elutasította az ügyészi fellebbezést, és jogerősen felmentette Vadalát a vádak alól.Videó: Hogyan bukkant fel először 2015-ben Mária Trošková Robert Fico nyomában?

Az olasz „Bašternák”

A másik esetben, amely szintén adócsalásról szólt, közvetlenül Antonino Vadala volt az érintett. Az ügy három, a pozsonyi Petržalka városrészben található lakást érintett, amellyel valószínűleg spekulatív módon kereskedtek.

Az egész ügy 2011-ben kezdődött, és csak tavaly zárult le. A három ingatlan eredeti tulajdonosa az olasz Antonio Palombi, pontosabban ALTO nevű cége volt.

Még 2011-ben a lakások tulajdonjoga többször megváltozott – néhány hónap leforgása alatt, az ingatlanok először a GENNA cég tulajdonába kerültek, majd azokat AV-REAL cég nevére írták át. Az előbbi cégben Vadala korábban megfordult, utóbbiban még az átírás időpontjában is ügyvezetői tisztséget töltött be.

Palombi három évvel a tulajdoni mozgás után a rendőrséghez fordult, hogy Vadala nem fizette meg a vételi árat.

A rendőrségi vizsgálat megállapította, amelyet az infotörvény alapján szereztünk meg, hogy Palombi először azt állította, őt Vadala megvezette. Ebben a formában számolt be az esetről a Plus 7 dní hetilap is még 2016-ban. Az igazság azonban egy kicsit más volt.

A valóságban Palombi és Vadala megállapodott, hogy a lakások átadása tényleges kifizetés nélkül megy végbe, az ingatlanok végül a NANNONE céghez kerülnek.

Az üzlet lényege az lett volna, hogy Vadala cége, az AV-REAL, amely a harmadik volt a láncolatban, majd a túlzott vételáraknak köszönhetően 80 ezer euróra rúgó ÁFA-levonást kezdeményez.

A rendőrségi tanúvallomás során, mint tanú, a károkozást maga Palombi is elismerte.

„Elmondta, hogy Antonino Vadala azt tanácsolta neki, hogy írják át a lakások tulajdonjogát az AV-REAL cégre a GENNA, s.r.o. cégen keresztül, mert ez utóbbi cég ingatlanok eladásával foglalkozott és az ALTO, s.r.o. nem volt ÁFA-fizető. A GENNÁ-nak ezután túlárazva kellett eladni a lakásokat, és mivel az AV-REAL ÁFA-fizető volt, az adás-vételt követően ÁFA-levonást kezdeményezhetett”, értelmezte a nyomozó Palombi vallomását.

ÁFA-visszaigénylések

Palombi a rendőrségen többször megismételte, hogy a 360 ezer eurós vételár csak képzeletbeli volt. A valóságban ezeket a lakásokat neki vissza kellett kapnia.

„A gyanúsított azt állította, hogy 80 ezer eurót kap az ÁFÁ-ért, hogy átveszi a lakásokat közös cégükbe, a KANNONE, s.r.o.-ba. Így az ingatlanok visszakerültek volna a károsult cégébe.

Csakhogy Palombi még a büntetőfeljelentésben is azt írta, hogy ő is részesült volna az ÁFA-visszatérítésből.

„A gyanúsított elmondta, hogy a lakásokat eladják a GENNA nevű cégnek, amelyet azzal indokolt meg, hogy a GENNA jogosult ÁFA visszaigénylésre, amelynek a felét a feljelentőnek ad át”, áll a rendőrségi határozatban.

Vadala a nyomozás során mindent tagadott, állítólag nem tudott semmilyen állítólagos megállapodásról, a lakásokat a szokásos üzemmódban vásárolta.

A nyomozó végül megállította a vizsgálatot, mivel nem érte kár olasz Palombit, mert ő szintén részt vett a közösen kitervelt csalásban.

Hangsúlyozta, ha valahol bűncselekmény történt, az az ÁFA-visszaigénylések körül keresendő, és ezt egy másik eljárás keretében kell lefolytatni, mint adó-, és biztosítási csalás.

Szó szerint ezt írta: „A lakások fokozatos átiratásán munkálkodó egyes személyek valós céljának objektív megállapítását hátráltatja az ő vélt vagy valós, a jelzett adóelőnyök megszerzése céljából történő együttműködésük, és ezen személyek célszerű vallomásaik, melyek célja, hogy védjék saját magukat más bűncselekmények gyanújától.”

Palombi 2014 decemberétől bírósági úton – polgári peres eljárásban – is próbálta visszaszerezni a lakásokat. De ahogy az a bírósági döntésből kiderült, tavaly februárban a feljelentést visszavonta.

A Pozsonyi V. kerületi bíróság az eljárását márciusban leállította. Azt, hogy Palombi több, mint két év után, miért vonta vissza feljelentését, az iratokból nem derült ki.

Az állami hivatalokhoz az után fordult, több, mint két év után, amikor már látszott, hogy Vadala nemhogy az ÁFA visszaigénylésből származó pénzt, de a lakásokat sem adja vissza.

Az ügyben folytatott rendőrségi vizsgálat egyelőre nem vezetett Antonino Vadala megvádolásához. Miközben portfóliójából két cég ellen csődeljárás indult, több mint 100 ezer eurót meghaladó adótartozás miatt.Videó: Hogyan menekül Robert Fico és Mária Trošková a szlovák újságírók elől? Szerzők: Martina Koník, Miro Kern, Denník N

Egy nagy olasz család

Antonino Vadala vagy Carmine Cinnante Szlovákiában nem egyénileg és magányosan járnak el.

Kelet-Szlovákiában – kölcsönös koordinációban és együttműködésben – négy, az olaszországi Calaria tartományból, a Ndrangheta szülőföldjéről származó család képviselője működik.

A Vadaláékon és a Cinnantéken kívül a Roda és a Catroppa családokról van szó. E családok legnagyobb szlovákiai biznisze a mezőgazdaság.

A mai napig birtokoltak és birtokolnak több tucat céget. Vagyonuk csak tízmillió eurós nagyságrendben mérhető.

Száztól több ezer hektér kiterjedésű földeken gazdálkodnak, amelyekre milliós nagyságrendben kapnak EU-s támogatásokat.

Csak 2015-ben és 2016-ban e családok körül működő cégeknek nyolc millió eurót sikerült lehívni a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökségtől (PPA). További több százezer eurót különböző projektek támogatására kaptak.

Az ilyen kfizetések jogossága is megkérdőjelezhető. Az Aktuality.sk és partnerei, több olyan esetet is dokumentáltak, amelyek során megsértették az előírásokat.

Az egyik ilyen esetben egy cég nyolcszor nagyobb terület után kért támogatást, mint amekorra területen valójában gazdálkodott. Egy másik példa arról szólt, hogy olyan terület után is kértek támogatást, amelyért nem fizetett bérleti díjat, és nem volt a területre használati joga sem.

Egy harmadik esetben az olasz családok körüli cégek egyikének cég jogi képviselője meghamisította a PPA döntését, hogy így győzze meg a bankot a lehívott pénz mihamarabbi érkezéséről.

További közpénzeket gyűjtöttek össze az olasz családok befolyása alatt állló cégek egy biogáz erőmű megépítésére. A Diego Roda család három cége például 2012 és 2017 között 8,3 millió euró kifizetést tudott elintézni.

És tevékenységük itt is felvetett bizonyos kétségeket. Az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) 2015-ben megbüntette őket, mert a bejelentési kötelezettség során túlbecsülték a biogáz üzem által termelt energia mennyiségét.

A támogatás összege ugyanakkor az előállított energiamennyiség nagysága határozza meg.

A 'Ndrangheta Szlovákiában Forrás: aktuality.sk

A ‘Ndrangheta Szlovákiában Forrás: aktuality.sk

Honnan van a pénz

A pénzmosás a ‚Ndrangheta egyik fő tevékenysége külföldön is. Céljuk a pénz tisztára mosása és minél többféle vállalkozást vezetni, hogy minél törvényesebbnek látszódjon a folyamat.

Itt szó lehet egy harmadik személy felhasználásáról, mint több cég fiktív tulajdonosa, külföldi, mesterséges módon túlárazott árukereskedelemről, vagy éppen a konkurenciára gyakorolt nyomásról.

A Libri klán, amellyel Vadala együttműködött, Reggio Calabria tartomány egyik legbefolyásosabbika, tevékenységének legnagyobb része Olaszország területén kívül történik.

Ezt többféle formában kell elképzelni, mert ez a klán kifejezetten multinacionális cégekben szeret részt venni.

Ennek ellenére egyelőre nincs arra bizonyíték, hogy valaki az említettek közül Szlovákiában pénzt mosott volna. Kétségek azonban merültek fel bizonyos pénzek eredetéről, amelyeket az említett olasz cégek felhasználtak.

Azokból a dokumentumokból, amelyeket sikerült megszerezni, kiderül, hogy a pénzek alapvető része szülőföldjükről, Olaszországból származik.

Antonino Vadala például számos bírósági ítéletben szerepel, amelyből kiderül, hogy olaszországi emberektől érkezett hozzá pénz. Egybeesés az is, hogy a szóban forgó összegeket Vadala készpénzben kapta meg, mert úgy is kérte.

Kokaincsempészet

Például az olaszoknak venniük kellett egy mezőgazdasági területet Szlovákiában. Az eladó egyébként a szövetkezetért nem kapott semmit, a pénzt be kellett hajtania Vadalán.

Vadala bíróság előtt állította, hogy az olaszoknak nem tartozik semmivel, aki ezt másképp látja, az kényszer hatsára tette.

A Rod tesvérek cégeiben, amelyek a kilencvenes évek Szlovákiájában alakultak meg, az alaptőke jelentős része a hasonló nevű cégekből származik szülőföldjükból az olaszországi Condofur faluból.

A CO.BE.R (Diego Roda) és a TRA.CE.R (Antonio Roda) cégekről van szó, amelyeknek egyébként Olaszországban saját leányvállalataik is vannak.

Az ezredfordulón keletkezett éves beszámolók beszámolnak a szlovák cégek anyagi kötelezettségvállalásairól az olaszországi vállalatok felé felé, illetve arról, hogy termelésük egésze egykori hazájuk felé irányul.

A CO.BE.R cég pénzügyi kimutatásaiban még az is szerepel, hogy száz százalékos olaszországi tőkéből, mint külföldi befektetés jött létre.

Olaszországban a TRA.CE.R családi vállalkozásért Antonio és Diego testvére, Pietro Roda felel. Pietro Roda eközben szerepel az olasz ‚Ndrangheta El Dorado elnevezésű pénzmosási ügylétében is.

Az olasz rendőrség őt 2013-ban tartóztatta le, amikor a Gallicianó maffia klán ellen folytatott akcióban.

Az olasz bíróság őt maffiakapcsolatokal – ez az olasz jogban egy speciális konkrét bűncselekmény – és pénzmosással vádolta meg. De a Legfelsőbb Bíróság 2014-ben, bizonyítékok hiányában, felmentette.

Ellenkezőleg, 2017-ben, Antonini Vadala családtagjainak neve felbukkan egy 18 tagú banda ellen kiadott elfogató parancsban, amely a ‚Ndranghetának több száz kilogramm kokaint csempészett Európába.

Vadaláékat az elfogatóparancsban csak megemlítették. Az eset részletei egyelőre nem ismeretesek.

Megjegyzés: a cikk vége hiányzik, a szerző nem tudta befejezni.

Kapcsolódó cikkünk

Az olasz maffia ölhette meg a szlovák tényfeltáró újságírót

Fordította: Bőtös Botond

Érdekel a külpolitika? Ha

Megosztás