Egyéb

Kritikusan fogadta Orbán Viktor győzelmét a visegrádi liberális sajtó

 

Vegyes visszhangot váltott ki Orbán Viktor választási győzelme a közép-európai térségben. Amíg a visegrádi országok illiberális politikával kacérkodó politikusai örömüket fejezték ki a Fidesz újabb kétharmadával kapcsolatban, a térség liberális sajtója inkább kritikus hangvételű reakciókkal van tele.

Amiben minden kritikus vélemény megegyezik: Orbán politikai sikere várhatóan tovább erősíti az autoriter tendenciákat a visegrádi országokban, és a térség demokratikus politikusait újabb kihívások elé állítja. A Világtérkép lapszemléje következik Lengyelországból, Szlovákiából és Csehországból.

Gazeta Wyborcza (Lengyelország)

Orbán nyert, mert a jobboldali populizmus ellen nincs orvosság.

Wyborcza.pl

Wyborcza.pl

Orbán Viktor populista politikájának győzelme jövőbeni ígéret a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) kormánypárt számára, de a régió populistái is meríthetnek sikeréből, írja a liberális Gazeta Wyborcza (GW). A lengyel kommentár másrészt Orbán győzelmét a magyarországi ellenzék hosszútávú impotenciájával is magyarázza, szerinte ezek a pártok képtelenek tömegeket megszólítani.

Orbán győzelme rendszerének konzerválódását is jelentheti, amely hatással lehet Közép-, és Kelet-Európára, és amelyre, ahogy eddig is, nagyban fognak támaszkodni a lengyelországi, csehországi és szlovákiai populisták„, írja a GW kommentátora, aki szerint beszédes, hogy Orbánnak elsőként gratulált Mateusz Morawiecki, lengyel elnök, Marine Le Pen francia, és Geert Wilders holland szélsőjobboldali politikusok.

“A Fidesz teljes kampánya az idegenek ellen irányult, hogy félelmet és undort váltson ki ellenük a magyarokban, és úgy tekintsenek rájuk, mint a nemzet ellenségeire.”

Állítja a GW kommentátora, majd megállapítja: a magyar választók elfogadták Orbán brüsszeli diktátumokkal, és a fenyegető migrációs hullámmal szembeszálló politikáját. A lengyel kommentátor szerint a jövőben az Orbán által „illiberálisnak” nevezett politika folytatására lehet számítani Magyarországon. Hozzáteszi: Orbán diadalában a magyar ellenzék töredezettsége, és egy karizmatikus vezető politikus hiánya is közrejátszott.

A liberális lap szerint Magyarországon a demokrácia egy párt szabályai alapján működik, a Fidesz győzelme pedig féligazságokra, és hazugságokra épült, amely összességében rossz hír a magyar civil társadalom számára is. A lengyel kommentár szerint Magyarországon tovább fognak folytatódni a maradék független média és az igazságügyi függetlenség elleni támadások.

Denník N (Szlovákia)

Újra nyert Orbán, Magyarország megosztott.

Denníkn.sk

Denníkn.sk

Orbán újabb győzelme után is megosztott marad a magyar társadalom, állapítja meg Peter Morvay, a Denník N újságírója, aki írásában a Fidesz győzelmét két tényezőre vezeti vissza: egyrészt a párt mozgósítása jól sikerült vidéken, másrészt az ellenzéki pártok képtelenek voltak együttműködni, és közös jelöltet indítani az egyéni választási körzetekben. Az ellenzék kevesebb szavazatot kapott, mint az előzetesen várták, egyedül Budapesten tudott sikereket elérni.

Orbán Viktor rezsime nemcsak hatalmon maradt, de meg is erősödött – figyelmeztet kommentárjában Morvay, aki szerint semmi nem utal a rezsim mérséklődésére, még úgy sem, amikor a következő négy évük nagyjából biztosra vehető. Inkább fordítva: az orbánisták valószínűleg nem felejtették el, hogy a választások előtt egy rövid ideig félhettek a hatalom és az elrabolt vagyon elvesztésétől.

Mivel nem szeretnék ezt az élményt újra átélni, ezért várhatóan azt a következtetést vonták le, hogy Magyarországot teljesen uralmuk alá kell hajtani, hogy soha többé ne kelljen félni a hatalom elvesztésétől, írja Morvay. A kommentátor szerint ennek nemcsak Magyarországra, de Európára, Közép-Európára és Szlovákiára nézve is szomorú következményei lesznek.

Orbán sikere az összes Európa-ellenes erő és populista politikus számára bátorítást jelent, akik számára, hasonlóan a magyar miniszterelnökhöz, az Európai Unió csak egy pénzkiadó bankautomata, miközben a klub közös szabályait és tagállami kötelezettségeiket ignorálhatják.

A Dennik N publicistája nekiment a magyarországi ellenzéknek is. Morvay szerint a pártok nem tanultak a hódmezővásárhelyi példából, amely választás egyértelműen megmutatta, hogy a Fideszt csak a legszélesebb ellenzéki együttműködéssel lehet megfogni. Morvay pozitív példaként a szlovákiai megyei választásokat hozta fel, amikor a helyi ellenzék a választások előtt évekkel megállapodott a közös jelöltben, akinek végül sikerült is legyőznie Marian Kotleba szlovák fasiszta politikust.

Sme.sk (Szlovákia)

Orbán meséje pszichiátriai diagnózis.

sme.sk

sme.sk

Orbán módszerét, mint elrettentő példát fogják tanítani, írta a sme.sk jobboldali-liberális hírportál kommentátora Peter Schutz, aki még a választások előtt hitetlenkedett, hogy „szó szerint hihetetlen, ahogy a magyar választók „megették” a keresztény Európa védelméről, és a több milliós migráns érkezéséről szóló álhíreket„.

Shutz szerint a Fidesz negyedik kormányzásának következménye az lesz, hogy a magyar demokráciából kő kövön nem marad, és az egész magyar nemzet keményen ráfizet arra, hogy egy ilyen tisztán populista politikus ennyire képes volt a népet megvezetni.

Az a tény, hogy a “muszlim invázió fenyegetését” a lakosság egy jó része komolyan veszi, beleértve annak konzervatív, értelmesebb részét is, Schutz szerint azt mutatja, hogy Orbán “anyaga” Magyarország határain kívül is elterjedhet. Ugyanakkor az orbáni narratíva, amely a magyar miniszterelnököt Európa megmentőjének mutatja be, egy pszichiátriai diagnózis. A kommentátor szerint Orbán olyan képességgel rendelkezik, amely segítségével uralni tudja a tömegeket.

A szlovák kommentátor szerint a nyilvános viták egyenlőtlensége és a független média felszámolása elégséges bizonyíték arra, hogy Magyarországon felszámolták a demokráciát.

A magyarországi választások kapcsán megszólalt Beata Balogová, a Sme.sk főszerkesztője is, aki szerint Orbán győzelme toxikus lehet nemcsak Magyarországra, de az egész visegrádi régióra nézve. Balogová állítja: Orbán képes lehet inspirálni a térség autoriter politikusait, akik etikai fékek nélküli kormányzásról álmodoznak.

A szlovákiai magyar származású kommentátor szerint fontos lenne, hogy a visegrádi polgárok megértsék: az a politikus, amely az emberek legalantasabb ösztöneit veszi célba, gyűlöletet gerjeszt, és politikájával megosztja hazáját, valójában semmit nem kínál a népnek és megfosztja az országot a demokratikus berendezkedés lehetőségéről.

Respekt.cz (Csehország)

Magyarország bevezeti az EU-ban a vezérelvű demokráciát

respekt_belso

A tekintélyes liberális cseh hetilap szerint Orbán győzelmét kétségkívül a migrációellenes retorikának köszönhette. Nem segítettek a választási kampány tematizálásában a Simicska Lajos tulajdonában álló média által kirobbantott botrányok sem, a témákat Orbánék egyszerűen ignorálták, írta Tomás Brolík.

A cseh liberális DV TV a budapesti cseh nagykövetet kérdezte meg, mi állhat Orbán győzelmének hátterében.

Juraj Chmiel, csehországi nagykövet szerint a győzelem hátterében a magyarok erős nemzeti érzelmei állnak, a Fidesz teljes kampánya ezt az érzelmi hátteret célozta meg. Chmiel szerint a magyarok történelmük során több olyan megpróbáltatáson is keresztül mentek, amely a mai napig rezonál a jelenre. A Fidesz erre a nemzeti érzületre  építette fel kampányát olyan panelekkel, mint “a keresztény Európa védelme a muszlim invázióval szemben”.

A nagykövet kiemelte, ha a kormány kampányát monotematikusnak lehet nevezni, akkor az ellenzék kampánya önpusztító volt. 

Amíg Orbán képes volt magát az állítólagos külső veszélyek ellen megfogalmazni, és a magyar nemzet atyuskájának – Szent István, Mátyás király, Kossuth Lajos, Horthy Miklós mintájára – beállítani, addig az ellenzéki pártok nemcsak egymás között, de párton belül is állandóan támadták egymást, ami kívülről nézve óriási hibának bizonyult – nyilatkozta Chmiel.

Hospodarské noviny (Csehország) 

A cseh gazdasági napilap kommentárjában Miloš Zeman köztársasági elnök megválasztásának körülményeihez hasonlította a Fidesz mobilizációs képességét.

archiv.ihned.cz

archiv.ihned.cz

Orbán Viktor megerősítette az új axiómát, miszerint, ha valaki még képes újabb választókat mozgósítani az utolsó pillanatokban, azok a nacionalista populisták, írja a gazdasági lap kommentátora. Martin Ehl hozzáteszi: a populisták Németországban a legnagyobb ellenzéki tömörülést alkotják, Ausztriában a kormányban is ott vannak, egyedül Lengyelországban zuhant be az utóbbi időben támogatottságuk a közvélemény-kutatások szerint.

A cseh kommentátor szerint a Fidesz újabb választási ciklusában megszabadul teljhatalmának utolsó akadályozóitól is. A gazdasági lap azt várja, hogy a civil szervezetek ellen újabb és keményebb törvényeket hoznak, támadás várható a megmaradt független média és bíróság ellen is. Mindezt egy EU tagállamban fogjuk végignézni, amelynek értékeit, mintha Orbán minél látványosabban tagadja meg, írja a Ehl.

A magyar választás több tanulságot is hordoz a térség országai számára. A cseh újság szerint a széttöredezett magyar ellenzék képtelen volt túllépni saját egóján és pártérdekein a magyar nemzet és Magyarország érdekében, amely az egyik közös érték kellene, hogy legyen, amikor a liberális demokrácia válságba kerül, írja a cseh kommentátor, aki szerint, ha az ellenzék nem egyesíti hatékonyan erejét, nincs esélye a populisták ellen, akik éppen hatalmon vannak és meghatározzák a játékszabályokat.

A térség számára a magyar választások második tanulsága, hogy a magyar ellenzék nem volt képes életképes alternatívát felmutatni a választópolgároknak, akik legalább választhatták volna a kisebb, de elfogadhatóbb rosszat. Az ellenzék bár rengeteg korrupciós ügyre mutatott rá a kormánypárt körül, a migrációs narratíva elnyomta érveiket, amely nem is annyira irracionális félelem Magyarországon, mint Csehországban, írja Martin Ehl kommentárjában, majd hozzáteszi:

Az ilyen kampányok ellen kitalálni bármilyen ellenreakciót vagy ellenkampányt borzasztóan nehéz azok számára, akik legalább megpróbálják betartani a politikai kultúra alapvető viselkedési szabályait, amelyeken a liberális demokrácia és az Európai Unió alapul.

Írta: Bőtös Botond

Érdekel a külpolitika? Ha igen, kövesd a Világtérkép Facebook-oldalát!

Akarsz róla beszélni? Kövesd olvasóink fórumát az Átlátszó-klub Facebook-oldalát!

Megosztás