Egyéb

Fico kormánya megbukhat, de a Fico-korszaknak még nincs vége

 

Mindenki örül, megbukhat a harmadik Fico-kormány, az előrehozott választások elkerülhetetlennek tűnnek. Ugyanakkor ami első látásra olyan szépnek látszik, közelebbről megnézve, mégsem olyan egyértelműen lefutott meccs. Szlovákiában óriási patthelyzet is kialakulhat, de akár még Fico is miniszterelnök maradhat. Hogyan? Erről írunk gyorselemzésünkben.

Ami biztos, hogy több forgatókönyv közül válogathatunk. Nézzük.

1. A Smer és az SNS belemennek az előrehozott választásokba

Robert Fico szlovák miniszterelnök és a Smer párt a Híddal folytatott tárgyalás idején elutasította az előrehozott választásokat. A következő napokban a párt vezetése mégis dönthet úgy, hogy beleáll egy ilyen forgatókönyvbe. Erre elsősorban azért kerülhet sor, hogy az egyre növekvő utcai ellenállást és tiltakozóhullámot mérsékelje, és kivonja a történetből az utcai politizálást.

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) vezetősége még a Híd hétfő esti bejelentése előtt arról beszélt, hogy számukra is elfogadható egy előrehozott választás.

Ami biztos: a 150 tagú szlovák parlament jelenlegi felállása alapján minimum 90 szavazatra szükség van, hogy ez a forgatókönyv megvalósuljon, tehát a kormánykoalíció pártjain kívül (78), szükség lesz ellenzéki szavazatokra is. Miért? Szlovákiában legkevesebb 90 szavazatra szükség van, hogy az alkotmánytörvénnyel lerövidítsék a választási ciklust.

Ha ez a szcenárió összejön, a jelenlegi kormány változatlan formában kormányozhat a választásokig. A szlovák miniszterelnököt továbbra is Robert Ficónak hívják.

Bugár Béla hétfőn este azt is bejelentette, hogy a következő tárgyalást pártja az SNS-szel folytatja. Itt arra kell figyelni, hogy a 90 parlamenti szavazat összejöhet a Smer nélkül is, elég ha a Híd megállapodik az SNS-szel.

Az olvasó joggal kérdezheti, mégis, akkor miről akar tárgyalni Bugár az SNS-szel?

A választásokat annak kihirdetése után leghamarabb 110 nappal lehet megtartani, csakhogy az már a nyári uborkaszezon kezdete, így jó esély van arra, hogy leghamarabb 2018 őszén lehetnek Szlovákiában előrehozott választások. Az emberek pedig felejtenek, ha a kormánykoalíció megállapodik ebben a forgatókönyvben, elképzelhető, hogy akár hasonló felállásban, újraválasztva is folytathatják kormányzásukat. Onnan nézve pedig értelmet nyer, mi történt hétfő este:

Bugár Béla csak húzta az időt, és időt nyert a Fico-kormánynak.

A szlovák parlament aktuális összetétele, 2018 március 12-én. A kormány elleni bizalmalmatlansági indítványhoz 76 szavazat, az előrehozott választásról szóló alkotmánytörvényhez 90 szavazat szükséges. Grafika: SME.SK

A szlovák parlament aktuális összetétele, 2018 március 12-én. A kormány elleni bizalmalmatlansági indítványhoz 76 szavazat, az előrehozott választásról szóló alkotmánytörvényhez 90 szavazat szükséges. Grafika: SME.SK

2. Ellenzéki bojkott

Most mindenki arról beszél, hogy a szlovák parlamentben összejön 76 vagy annál több szavazat, és be tudnak nyújtani bizalmatlansági indítványt a Fico-kormány ellen, végül Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök a kormányt visszahívja, és előrehozott választásokat ír ki.

De ez a forgatókönyv jelen pillanatban még nem biztos, és az sem feltétlenül szükséges, hogy így alakuljanak az események.

A Smer és az SNS együtt 64 szavazattal rendelkezik jelenleg a szlovák parlamentben. Elképzelhető akár az is, hogy ez a két párt egyszerűen blokkolja a 90 szavazattal járó alkotmánymódosító szándékot, a parlament határozatképtelen lesz.

A kormánybuktatást akaró erőknek ezek után nincs mit tenni, és Szlovákiában három hónapra patthelyzet alakul ki, és csak azt követően oszlathatja fel Andrej Kiska a szlovák parlamentet, és írhatja ki a választásokat. Csakhogy ez a forgatókönyv még több időt venne igénybe, mint az első szcenárió.

És ne zárjuk ki azt a lehetőséget sem, hogy Fico miniszterelnök mérlegelve kormánya rázós helyzetét, a kormány elleni bizalmatlansági indítványt megelőzve, egyszerűen beadja lemondását az elnöknek.

Ez miért jó Ficónak?

A szlovák alkotmány értelmében egy olyan kormány, amelyet lemondása benyújtása után a szlovák köztársasági elnök ideiglenes kormányzással bíz meg, nagyobb hatalommal rendelkezik, mint egy parlament által bizalmatlansági indítvánnyal visszahívott kormány.

Természetesen, ezt az alforgatókönyvet még Kiska elnök is megbolondíthatja, hogy nem Ficót bízza meg az ideiglenes kormány vezetésével.

3. Robert Fico az SNS-szel folytatja tovább a kormányzást

Ha Bugár Béláék beváltják ígéretüket, és végül kilépnek a kormánykoalíciból, ez a lépés automatikusan nem jelenti még a harmadik Fico-kormány végét. Előfordulhat ugyanis, hogy Fico meggyőzi koalíciós partnerét a folytatáshoz, így elegendő lenne a kormány ellen indított bizalmatlansági indítvány szavazásakor, a szélsőjobboldali Kotleba-féle mozgalom szavazatait begyűjteni.

A Smer-SNS kisebbségi kormány így tovább kormányozhatna. A Híd által betöltött miniszteri funkciókat a két párt embereivel töltenék fel, a parlamenti szavazások alkalmával pedig képesek lehetnek, egyes ügyek mentén együttműködni egyes ellenzéki pártokkal.

Jelen pillanatban e forgatókönyvnek nincs sok esélye, mivel Kotlebáék kijelentették, hogy támogatnák az előrehozott választások kiírását, az SNS-ben pedig beszélnek róla.

4. Robert Fico szakértői kormánya

Ez a legkevésbé valószínű forgatókönyv, de beszéljük át ezt is. Robert Fico mérlegelve a szlovákiai belpolitikai helyzetet, beadja lemondását az elnöknek, és szakértői kormány élén kormányozhatna a következő parlamenti választásokig tartó időszakban. A szakértői kormányt azonban az elnök állítaná össze, kemény tárgyalások után, mégis, Robert Fico és a Smer, megtépázva, de képes lenne hatalmon maradni.

Ami mégis e forgatókönyv ellen szól, hogy csaknem minden párt már előzetesen jelezte: nem támogatnának egy szakértői kormányt.

Mi jöhet most?

Egy biztos: Fico elszámolta magát, leghűségesebb politikai partnere, Robert Kalinák belügyminiszter, a kormány szemszögéből nézve, hétfőn túl későn mondott le. A jelenlegi Fico-kormány bukása jelenleg elkerülhetetlennek látszik, minden csak idő kérdése.

A Szlovák Liberális Párt (SAS), a legnagyobb ellenzéki tömörülés üdvözölte a Híd-Most párt döntését. Kijelentették, Bugárék előrehozott választások mellett való döntése után, Robert Fico harmadik kormánya de facto megbukott.

A SAS nem bízott semmit a véletlenre, még a Híd hétfő esti bejelentése előtt, a többi ellenzéki párttal együtt, rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezte, amelyen a kormány elleni bizalmatlansági indítvány beterjesztéséről és szavazásáról lehet szó.

Csakhogy itt még nem értünk a történet végére, a parlamenti ellenzéken kívül a Fico-kormány gyors bukását kívánja az utca népe is.

Ismert: múlt hét pénteken az 1989-es rendszerváltás óta nem látott tömeg ment ki Szlovákiában az utcákra Robert Ficóra nyomást gyakorolni. Az emberek ezen a héten pénteken újból kimennek az utcára, a Facebookon már javában szervezik a megmozdulásokat. Vajon egy újabb óriási tömegdemonstrációnak milyen impaktja lehet a felkavarodott és gyorsan változó szlovák belpolitikában?

Ha pedig egy kicsit távolabbra tekintünk, akár még az is előfordulhat, hogy az előrehozott választásokat újra megnyeri Robert Fico. Ne felejtsük el, a Smer szavazótábora stabil, és Fico úgy távozhat most egy kis időre a hatalomból, hogy valójában azt nem is hagyja el.

Írta: Bőtös Botond

Érdekel a külpolitika? Ha igen, kövesd a Világtérkép Facebook-oldalát!

Akarsz róla beszélni? Kövesd olvasóink fórumát az Átlátszó-klub Facebook-oldalát!

Megosztás