Egyéb

Végjáték Aleppóban, tömegmészárlás fenyeget

 

50 ezer civil szorult be két tűz közé, két négyzetkilométernyi területre. Félő, hogy hamarosan egy újabb, Srebrenicához hasonló tömegmészárlás kezdődik.

 

Kivonulnak a lázadók Aleppóból – jelentette be Oroszország ENSZ-nagykövete. A BBC oldalán kedd este megjelent hír egyelőre nem tartalmaz részleteket az esetleges megállapodásról, ahogy arról sincsen hír egyelőre, hogy mi lesz az állások közé rekedt civilek sorsa. Az azonban biztosnak látsziik, hogy a lázadók fellegvárának számító város ostroma véget ért.

Az utolsó hírek szerint 82 civilt – köztük 11 nőt és 13 gyermeket – végeztek ki az Aleppó keleti részén levő lakásokat módszeresen végigjáró kormányerők. Orosz források szerint több, mint 100 ezren menekültek át a lázadók által ellenőrzött területekről a szíriai kormány ellenőrzése alatt levő városrészekbe – ezek közül 13 ezren az utóbbi 24 órában döntöttek a menekülés mellett. Több, mint 2 ezer lázadó tette le a fegyvert.

Jelenleg körülbelül 50 ezer civil gyúródhat Aleppó keleti részein, egy, az Aszádhoz hű erők által teljesen körülzárt, mintegy 2 négyzetkilométernyi területen, melyet a nap folyamán állandóan bombáztak úgy az orosz, mind a szír kormány repülői.

 

BBC-infografika az ostrom jelenlegi állapotáról. A sötét türkiz területek a kormányerők által nemrég elfoglalt területeket jelzik, a lila rész a lázadók által ellenőrzött városrész

BBC-infografika az ostrom december 12.-i állapotáról. A sötét türkiz szín a kormányerők által nemrég elfoglalt területeket jelzi, a lila rész a lázadók által ellenőrzött városrész

 

Senki nem számolja már az áldozatokat

Nem tudni, hány halálos áldozata volt az utóbbi napok offenzívájának: a holttesteket a folyamatos bombázás miatt már senki nem szedi össze, a romok alatt nem kutatnak esetleges túlélők után, és a sebesülteket sem látja el senki.

„A lakosok szaladnak, de nem tudni, hova. Élő emberek vannak a romok alatt, de senki nem tudja kimenteni őket. Sebesültek fekszenek az utcákon, de nem segíthetünk rajtuk, mert a bombák mindig ugyanazokra a területekre hullanak.” – írta a The New York Times-nak egy aleppói lakos. A két tűz közé szorult lakosok közül sokan Twitteren búcsúznak: a családok a halálra készülnek. Félő, hogy miután a város elesik, egy újabb, Srebrenicához hasonló tömegmészárlás kezdődik.

A menekülő férfiakból ágyútöltelék lesz

Az Al Arabiya az Aleppóban dolgozó aktivistákra hivatkozva arról tudósít, hogy az elfoglalt területekről menekülő férfiakat az Aszadhoz hű erők azonnal besorozzák, és a felkelők ellen vezényelik. Ezek a férfiak semmiféle katonai kiképzést nem kapnak.

Hadi Abdullah szíriai aktivista szerint a december 12.-én, hétfőn frontvonalra vezényelt férfiak közül még aznap hatan meghaltak. Akik nem csatlakoznak a kormányoldali erőkhöz, azokat vagy helyben megölik, vagy pedig halálra kínozzák – nyilatkozott a Free Syrian Army egyik katonája, Hamdi Sweid az Al-Arabiyának.

 

Katonai rendőrség őrzi az Aleppó keleti részéből menekült, és azonnal besorozott férfiakat 2016 december 11.-én. Fotó: Reuters

Katonai rendőrség őrzi az Aleppó keleti részéből menekült, és azonnal besorozott férfiakat 2016 december 11.-én. Fotó: Reuters

 

Nincs menekvés

A rezsim eddig nem biztosított semleges területre való menekülési lehetőséget az Aleppó keleti részén rekedt civileknek: ők vagy az egyre szűkülő ostromgyűrűben maradtak, vagy pedig a kormányerők vonalai fele vonultak. Utóbbi opció sokak szerint már csak a folyamatos harcok miatt is nagyon veszélyes, ráadásul félő, hogy a menekülőkre börtönbüntetés és kínzás vár.

A helyzet annyira rossz, hogy azt sem tudni, a lázadóknak és a civil lakosságnak sikerül-e összegyűlni eldönteni, hogy megadják magukat vagy sem. „Higyje el, senki nem utasítaná el most a biztonságos kivonulást” – írta a The New York Times-nek egy aleppói lakos, Yasser Abu al-Joud, hozzátéve: „a halálunkra várunk itt, az utolsó kerületekben”.

A civilekkel senki nem törődik

Hisham al-Skeif, a lázadók által ellenőrzött városrészben működő helyi tanács egy civil tagja szerint a nemzetközi szervezetek tárgyalnak ugyan a harcban álló felekkel, azonban senki nem vette fel kapcsolatot közvetlenül a vonalak közé szorult civilekkel.

„A politikai aktivisták, a média, a segélymunkások, körülbelül ezren vagyunk, fegyvertelenek, családjainkkal együtt. Bár a rezsim amnesztiát ígér azoknak akik megadják magukat, minket le fognak mészárolni” – így Hisham al-Skeif, hozzátéve: „a fegyveresek megvédik magukat. Nekünk erre nincsen lehetőségünk.”

Az aleppói offenzíva addig fog tartani, míg a lázadók megadják magukat, vagy meghalnak – idézte december 12.-én az orosz álláspontot a The New York Times.

Sipos Zoltán

Már megint itt van az év vége.

Az Átlátszó idén is keményen dolgozott azért, hogy átláthatóbb és szabadabb legyen Magyarország. Most itt a lehetőség, hogy úgy támogasd a munkánkat, hogy ezzel egy karácsonyi ajándékra is szert teszel. Ha előfizetsz egy évre, akkor névre szóló 2017-es Átlátszó Támogatói Kártyát küldünk. Újfajta átlátszós póló is van. Részletek itt.

Megosztás