Egyéb

Fegyverbetiltás és az Európai Unió

Semmit nem tesz az Európai Unió a hatástalanított lőfegyverek ellenőrzéséértcímmel jelent meg egy írás az Átlátszó Világtérkép blogon, külföldi oknyomozó újságírócsoport anyagára alapozva a minap. Sajnos, a fegyveres témával foglalkozó szakújságíróként több problémám is akad a cikkel. Például, hogy már a címe sem igaz.

 

tamogatoi_rontgen_jav2

 

Az EU Bizottsága éppen most (2015/2403 rendelet, 2016 áprilistól hatályos) tiltotta be gyakorlatilag a fegyverek hatástalanítását azzal, hogy olyan drága műszaki eljárást és tanúsítási rendszert léptetett hatályba, mely megfizethetetlenül drága, össze-vissza hegesztett fémhulladékot eredményez. Igaz, a szabályozást 2008-ra ígérte be a bizottság, csekély 7 évig ültek rajta.

De a Charlie Hebdo merényletnél – a cikk állításával ellentétben – egyáltalán nem visszaélesített hatástalanított fegyvert használtak! A valóságban ezek szlovák átalakítású „expanzne-akusticke” fegyverek voltak. Vagyis éleslőszer kaliberű vaktölténnyel működő olyan fegyverek, ahol csupán a csőbe helyeztek el pár keresztstiftet, hogy lövedék ne legyen kilőhető. Igen, botrányosan egyszerű volt ezeket visszaalakítani, és óriási bűn volt szabad forgalomba engedni őket.

Ezek a fegyverek Magyarországon az engedélyköteles színházi fegyver kategóriába tartoznak, csak ezzel foglalkozó jogi személyek (pl. filmstúdiók) kaphatnak rájuk engedélyt. Megjegyzendő, hogy Csehországban is szabadon tartható a „expanzne” fegyver, de mivel ott a konvertálás módja sokkal komolyabban szabályozott, nem is tudják őket éles lőfegyverré visszaalakítani. (Nem a tiltás a megoldás itt sem, hanem a szakszerű, ésszerű szabályozás.)

De még Szlovákiában is léptek – ezért sem igazán érthető a cikk hangvétele -, hiszen tavaly június óta már minden ilyen fegyvert és tulajdonosát hatósági nyilvántartásba vesznek.

Mondjuk az is kérdéses, hogy miért kellett ennek „feltárásához” három hónapos újságírói kutatómunka, mikor gyakorlatilag mindezek a tények a tavaly januári párizsi terrortámadás után 1-2 héttel már ismertek voltak. (Nemcsak nekem, aki évek óta személyesen ismeri mindkét érintett szlovák cég tulajdonosát, hanem a francia és a szlovák sajtóban is széltében-hosszában tárgyalták.)

Az EU tétlenségét ostorozza a cikk a második felében a szerző. Holott sajnos éppen, hogy túlmozgásos e téren a Bizottság: a jelenleg is az Európai Parlament bizottságai előtt levő, sebtiben beterjesztett lőfegyver-direktíva módosítás viszont pont nem az illegális fegyverkereskedelmet célozza. Ehelyett megcélozza az EU legalaposabban ellenőrzött, statisztikailag legtörvénytisztelőbb állampolgári rétegét, és hadat üzen a legálisan, engedéllyel lőfegyvert tartóknak.

Az engedéllyel tartott öntöltő polgári sport- és vadászpuskák elkobzására (kártérítés nélkül) készülnek, valamint az eredeti tervezet alapján még a fegyverutánzatokat (lásd: pisztolyöngyújtó) és hatósági bejelentésre, nyilvántartásba vételre köteleznék. A tervezet teljes képtelensége nyilvánvalóan kiverte a biztosítékot, a belga, francia, olasz és brit kormányon kívül senki nem támogatja, a bizottsági vitákban a zöldek kivételével pártállástól függetlenül mindenki ellenzi a tervezetet.

Az is könnyen belátható, ha polgároktól komplett fegyverkategóriák legális tartási lehetőségét, ráadásul vagyonelkobzás formájában akarják megvonni, akkor azok jelentős részét nem a rendőrségen fogják leadni. Hanem megy a feketepiacra. Jobb esetben bűnözőkhöz, rosszabb esetben terroristákhoz. Ezt akarja az Európai Bizottság?

Ez az igazi botrány.

Vass Gábor

főszerkesztő, Kaliber magazin

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás