Egyéb

Vádat emeltek a romániai miniszterelnök ellen, vagyonát is zárolták

A Korrupcióellenes Ügyészség szerint Victor Ponta 2008-ban ügyvédként kamu tanácsadásért állított ki hamis számlákat.

Rövid, alig fél órás kihallgatás után vádat emelt hétfőn a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) Victor Ponta ellen. A romániai miniszterelnököt okirathamisítással, adócsalásban való bűnrészességgel, valamint pénzmosással vádolják az ügyészek, vagyonának egy részét zárolták.

A vádemelés nem érte meglepetésként a romániai közvéleményt: az ügyészek már júniusban kérték a képviselőháztól Ponta mentelmi jogának megvonását, akkor azonban a honatyák nem szavazták meg a DNA kérését.

Bár ilyen körülmények közt természetes az, hogy egy miniszterelnök benyújtja lemondását, Ponta egy különös húzással élt: a képviselőházi szavazás után néhány nappal Azerbajdzsánba utazott egy hivatalos látogatásra, majd „beteget jelentett”: kisebb térdműtétre jelentkezett be egy törökországi klinikára, majd ott 24 napon keresztül „lábadozott”.

Eltűnt, mint a kámfor

Az idézőjelek azért indokoltak, mert meglehetősen homályos, miben is állt a miniszterelnök sérülése. A hivatalos közlemények ínszalag-sérülést emlegetnek, melyet Ponta két héttel korábban, egy kosárlabdameccs alkalmával szerzett. Az orvosok akkor egy-két napnyi pihenést javasoltak a miniszterelnöknek, Ponta azonban nem fogadta meg a tanácsot: bal lábára enyhén bicegve elutazott Albániába, a Délkelet-európai Együttműködési Szervezet találkozójára.

Később, amikor a DNA kihallgatásra rendelte be a miniszterelnököt, Ponta ismét orvosokhoz fordult – ekkor a szakemberek már műtétet javasoltak a térdproblémái kezelésére. Egy különösebben nem fontos bakui kiszállás következett, ahonnan a miniszterelnök úgy eltűnt, mint a kámfor: magának az államelnöknek sem szólt, hova megy.

Kamu tanácsadásért számlázott

Több, mint három hétig úgy a pártja, mind a kormány tagjai is csak találgatták, mikor tér vissza. A műtétre egyébként pontosan azon a napon került sor, amikor a miniszterelnöknek meg kellett volna jelennie a Korrupcióellenes Ügyészségen. A mankókkal közlekedő Ponta végül múlt hét csütörtökön, július 9-én bukkant fel, hétfőn már be is hívták kihallgatásra az ügyészek.

A miniszterelnök ellen több ügyben folyik nyomozás, ezek közül egyben – az úgynevezett „Turceni-Rovinari” dossziéban került sor vádemelésre. A 2008-as ügy lényege, hogy az akkoriban ügyvédként tevékenykedő Ponta 17 hónapon keresztül kamu tanácsadásért állított ki hamis számlákat egy PSD-s kollégája által vezetett ügyvédi irodának, mely a maga során a Turceni és Rovinari hőerőműveket működtető, állami tulajdonban levő társaságokkal volt szerződéses viszonyban.

Számos ingatlanát eladta

Az ügyészek zárolták a miniszterelnök vagyonát, ugyanakkor a frissen közzétett vagyonnyilatkozataiból látni lehet, hogy Ponta az utóbbi időben számos ingatlanát vagy eladta, vagy elajándékozta – ezek haszonélvezője azonban nincsen feltűntetve. A legérdekesebb tranzakciókra – két 75 ezer eurót érő lakás eladására – alig egy héttel azelőtt került sor, hogy a miniszterelnökkel közölték, gyanúsított a Turceni-Rovinari” dossziéban.

Ponta ártatlannak vallja magát. Vasárnap mindenesetre lemondott a Szociáldemokrata Párt elnöki tisztségéről, a miniszterelnöki pozíciót azonban egyelőre nem áll szándékában feladni. „Konkrétan gondolkoztam a lemondáson, azonban a kormányban vannak olyan projektek, melyeket be kell fejezzek” – nyilatkozta hétfő este egy beszélgetőműsorban, hozzátéve, lemondásával elárulná azokat, akik megválasztották őt.

Mindenki számára világos azonban, hogy Victor Ponta egy politikai hulla. Így nem az a kérdés, hogy lemond-e, hanem az, hogy mikor, és ki lesz az utódja.

Sipos Zoltán

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 1257 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

Megosztás