Egyéb

Jókívánságokkal köszöntötték augusztus 20-át berlini magyarok

Kreatív Ellenállás (Kreativer Widerstand) névre hallgat az a berlini magyarokból álló csoport, melynek tagjai tegnap egy kb. 20 fős tüntetést tartottak a berlini magyar nagykövetség előtt. Az államalapítás alkalmából lufikkal és szerpentinekkel díszítették fel a követség előtti fákat, és piros, fehér illetve zöld táblákat tartottak fel, melyekre a magyar államnak szánt ünnepi jókívánságaikat írták.

A nagyjából egyórás akció során egy magyarul és németül is elmondott ünnepi köszöntő beszédben emeltek szót a szabadságjogok egyre nehézkesebb érvényesülése ellen, hozzátéve, hogy „a jogállamiság szülinapjának is tekinthető ünnepet 1000 km távolból is érdemesnek tartották megünnepelni.”

_IGP1488

A beszédet követően felolvasták a tábláikat, melyeken azt kívánták Magyarországnak, hogy „szembe tudjon nézni múltjával”, „az oktatás a polgárokat felemelje és ne lenyomja”, valamint a politikusok ne adják el száz évekre az ország jövőjét. Ezek mellett szót emeltek a korrupció, a fiatalok elvándorlása, az újságírók és művészek megfélemlítése, a polgárok megtakarításainak bizonytalansága ellen, illetve az egészségügy helyzetéről, az elesettek támogatásáról és a választások tisztaságáról is szóltak feliratok.

Az esemény végén egy nemzeti színű szalaggal átkötött, házilag készített „új kenyér” is előkerült.

A Kreatív Ellenállás angliai társszervezetéhez kapcsolódott egyébként a londoni nagykövetség előtt júniusban az Origo-ügy apropóján tartott sajtószabadság akció is.

Képek forrása: Kreatív Ellenállás

Megosztás