OCCRP

Lázár János legmerészebb vágyálmát is lepipálja Janukovics és cimborái vadászklubja

Lázár János nincs egyedül a vadászszenvedélyével, a bukott ukrán elnök is vagyonokat költött egy elit vadásztársaságra. Ukrán újságírók az EuroMaidan tüntetések óta folyamatosan hozzák nyilvánosságra az előző kormányzat viselt ügyeit az elnök rezidenciáján talált dokumentumok alapján. Viktor Janukovics és az ukrán politikai elit fényűző életmódjáról már számos cikk jelent meg, most az államilag pénzelt, mégis privátnak számító vadásztársaságuk életébe nyerhetünk bepillantást – az OCCRP riportja.

*****

„Túléltük, még ha törvényen kívüliek vagyunk is.” – Ez a sor egy orosz gengszter rapper egyik dalából van, amely az elnöki vadászklub nem hivatalos himnuszává lett Ukrajnában. A vadásztársaság tagjai az ukrán kormányzó elit tagjaiból kerültek ki, többek között elnökök, milliárdosok, a bukott elnök, még Viktor Janukovics regnálása alatt.

A Kedr névre hallgató vadászklub közel 100 hektárnyi, védett erdővel rendelkezik, Janukovics 1 milliárd dolláros, Mezsihirjában található rezidenciájához kapcsolódva. Miután a korábbi elnök az új ukrán kormány tömeggyilkossági vádjai elől Oroszországba menekült, a rezidencia visszakerült az államhoz. A vadászklub az erdőket egy Dom Lesnika nevű kft.-től bérli, amely szorosan kötődik Mezsihirjához és Janukovicshoz. A volt ukrán elnök jelenlétét még mindig érezni: az egyik klubház, az Osztrov (Sziget) nagyon hasonlít Janukovics mezsihirjai luxuspalotájára, a Honkára, amely mára a korrupció és az extravagáns élet szimbóluma lett.

A Kedr exkluzív klub, összesen csak 28 tagja van, de ők a Janukovics-éra leggazdagabb és legbefolyásosabb emberei. Leonyid Kravcsuk és Leonyid Kucsma ex-elnökök, Viktor Pincsuk és a Vagyim Novinszkij milliárdosok is csatlakoztak a Kedrhez, hogy aztán együtt vadásszanak Janukoviccsal, de a tagok között van egy sor miniszter, tisztviselő, parlamenti képviselő és üzletember. Az utolsó csatlakozó Andrij Klujev, a Nemzetbiztonsági Hivatal korábbi titkára volt. Klujev 2013. december 28-án adta a be a jelentkezési lapot, amikor már zajlottak a tüntetések a kijevi Majdan téren, majd február 10-én, 12 nappal Janukovics menekülése előtt, kifizette a 120 ezer hrivnya (15 ezer dollár) értékű tagdíjat.

Belülről Osztrov úgy néz ki, mint egy nagy vitorlás hajó árboccal, a belső erkélyek pedig hasonlítanak a kapitányi fedélzetre. Középen egy masszív, 18 fős asztal található. „A klub tagjai ennél az asztalnál szoktak enni”, meséli Mikola Hordijcsuk, a Kedr igazgatója. „Magukkal hozták a saját szakácsukat. Nekünk még a takarítással se nagyon volt gondunk. Az asztalterítőket is Mezsihirjában mosták, mert túl nagyok voltak.” A házban volt egy úszómedence is, márványból készült masszázsasztallal. A nemzetközi oknyomozó újságíró-szervezet, az OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) egyik újságírója az egyik szobában olyan tárgyakat talált, amelyeket a tagok ajándékoztak egymásnak, drága alkoholos italokat, és vadászkések dobozait: a kések markolatát úgy faragták, hogy úgy nézzen ki, mint egy farkas álkapcsa.

A Mezsihirjában talált dokumentumok szerint a klubházat havonta 75 ezer dollárért bérelték a Dom Lesnikától. Az állami szervként működő, a tagjai között főként köztisztviselőket tudó Kedr költségvetése az utóbbi években megugrott. Míg 2011-ben 9,6 millió hrivnya (1,2 millió dollár) volt, 2013-ra megnégyszereződött, 36,4 millió hrivnya lett (4,55 millió dollár). A költségvetés tartalmazta a tagdíjakat is, amelyek összege 2013-ra 600 ezer hrivnyára (75 ezer dollár) nőtt, vagyis a hatszorosára a klub 2008-as megalakulásakor fizetendő összegének. A Kedr könyvelése alapján a számlákat gyakran készpénzben fizették ki. A tagok nagylelkű hozzájárulása mellett az ukrajnai állami költségvetés is hozzájárult a csoport gondatlan vadászataihoz. A közbeszerzési honlap szerint 2010 és 2012 között közel 2 millió hrivnyát (250 ezer dollárt) költöttek az adófizetők pénzéből egy óriási bekerített területre, hogy oda állatokat telepítsenek. Ezen kívül 7,3 millió hrivnyáért (1 millió dollár) több mint 20 km, kiváló minőségű utat építettek az erdőbe.

Egy Majdan téri tüntető szemlél egy Kedrben talált sakktáblát. Forrás: OCCRP

Egy Majdan téri tüntető szemlél egy Kedrben talált sakktáblát. Forrás: OCCRP

 

Mint egy cár

Janukovicsnak szenvedélye volt a vadászat. Nem sajnálta rá a pénz, majdnem az összes épületben, amelyet használt, volt egy fegyverszekrény, egy külön szekrény a többi felszerelésnek és természetesen, a falakon trófeák lógtak. A Rubezs biztonsági szolgálat ügyelt arra, hogy a vadászok és a horgászok el tudjanak rejtőzni a kíváncsi szemek elől. Janukovics már 2004-ben szemet vetett a területre, amikor a narancsos forradalom megakadályozta, hogy egy elcsalt választás következtében elnök legyen. A környéknek eseménydús története van, 1967-ben Vlagyimir Scserbickij járt ide szívesen, aki 1972 és 1989 között a kommunista párt főtitkára volt.

Minden megvan itt, ami egy luxusüdüléshez kell: 30.400 hektár védett erdő, hozzáférés a Kijev környéki víztározókhoz, 800 magasles és kilátó, vadkacsák, mezei nyulak, rókák, vaddisznók és szarvasok. 2006-ban ezt a területet ingyen kapta meg használatra a Janukovicshoz szorosan kötődő cég, a Dom Lesnika. Scserbickij szerény vadászházát gyorsan lebontották és helyére egy kétemeletes, fából készült palota épült, amely új nevet is kapott: Akacija. Az épületbe lépőket egy kitömött vaddisznófej fogadja, egy kicsit arrébb, egy éjjeliszekrényen egy bagoly áll. A szemben lévő falon egy jávorszarvas feje van, a hall padlóját farkasbőrrel borították, a székeken medvebőr. Az emeleten van néhány vendégszoba is. „A klub tagjai nem nagyon maradtak itt éjszakára. Néha éjjel 2 vagy 3 óráig is itt voltak, de ennyi”, mondja Szergej, egy régebbi alkalmazott, aki biztonsági okokból nem adta meg a teljes nevét.

Az Osztrov nevű, második épületrész építése 2006-ban kezdődött. Egy építőmunkás szerint először egy fürdőházat húztak fel, amelyet egy harkivi milliárdos, Olekszandr Jaroszlavszkij ajándékozott Janukovicsnak. „Egyedileg készült Szentpétervárott, majd onnan átszállították ide és összerakták” – mondta a munkás. Jaroszlavszkij nem kívánta kommentálni a történetet. Sikerült tökéletes helyet találni a fürdőháznak, a víztározó és egy, a csónakok számára készült mesterséges öböl között. Van egy helikopter-leszállópálya, illetve lőtér is. A fürdőház akkora, hogy elfér benne két hálószoba gardróbbal, tusolók, masszázshelyiségek, konyha és egy karaokeszoba. A hallban található hangrendszer felett egy nagy kép lóg a falon, amely az éneklő Janukovicsot, a milliárdos Rinat Ahmetovot és az orosz zenészikont, Joszif Kobzont ábrázolja. Az Osztrov a Dom Lesnika tulajdonában van. A tulajdoni papírokon több brit offshore-cégen keresztül szerepel egy jól ismert osztrák ügyvéd, Reinhard Proksch neve. Proksch tagadta, hogy bármilyen kapcsolatban lenne Janukoviccsal és a Dom Lesnikával.

Az Osztrovot és az Akaciját is 2008 őszére fejezték be. Abban az időben még mindig Viktor Juscsenko volt az elnök, de az emberek bizalmát már elveszítette. Eközben Viktor Janukovics, az ellenzékvezetője, a korábbi miniszterelnökkel, Julija Tyimosenkóval készült összecsapni az elnöki székért. Októberben aztán megalakult a „Kedr” halászati és vadászati társaság Janukovics aktuális lakhelyén, Novi Petrivciben, az Ivana Franka utca 19. szám alatt.

Trófea a Kedrben. Forrás: OCCRP

Trófea a Kedrben. Forrás: OCCRP

 

Erős szövetség

A hivatalos bejegyzésekben három név szerepel a Kedr alapítói között: Jurij Bojkó, volt miniszterelnök-helyettes, Vlagyimir Demiskan, az Ukravtodor, az ukrán közútkezelő volt feje, és Szergej Tulub, a cserkaszi régió korábbi vezetője. Az alapító okiratban azt írják, hogy a halász- és vadásztársaság célja, hogy „kielégítse és megvédje a tagok szociális, gazdasági, sport és egyéb közösségi igényeit”. Viktor Pincsuk milliárdos és tag szerint „bármennyire is banálisan hangzik, azért voltam benne a vadászklubban, hogy vadásszak”. Már régóta űzi ezt a hobbit, tette hozzá Pincsuk, és amikor meghívást kapott a klubba, Janukovics még ellenzéki vezető volt.

Annak ellenére, hogy Janukovics cége rendelkezett haszonbérleti joggal a vadászterületen a klub számára, maga Janukovics sem alapítóként, sem tagként nem bukkan fel. A Kedr igazgatója, Mikola Hordijcsuk szerint a társaság tagjai hívták meg Janukovicsot, és nem fordítva. Pincsuk viszont azt mondja, éppen ellenkezőleg: „Amikor a helyzet megváltozott (Janukovicsot megválasztották), rögtön új szabály lépett életbe: az elnök meghívóját nem lehetett visszautasítani”. A papírok alapján a Kedr első hivatalos döntéseként Iván Toktamist nevezték ki a szervezet fejének. Posztjáról ugyan néhány évvel később lemondott, de továbbra is az ő feladata volt a „királyi” vadászat megszervezése. A klub nyilvántartása alapján Toktamis szinte hetente megjelent a 94 alkalmazottat foglalkoztató rezidencián. Az utolsó látogatás február 9-én volt. Janukovics menekülése után Toktamis eltűnt, és azóta sem látták a klubban.

Farkasvadászat

A vadászok legtöbbször a hétvégén érkeztek, általában előzetes bejelentkezés nélkül. „Ennek a biztonsághoz is köze volt, meg sosem tudhatod, mi járt a másik fejében”, mondta Hordijcsuk. „Ha csoportos vadászat volt, a szezon megnyitása vagy lezárása, mindenki megpróbált csatlakozni”. Konsztantyin Kobzár, Janukovics biztonsági főnöke felelt az elnök testi épségéért és szigorú szabályokat vezetett be. A technikai személyzetet teljesen elkülönítették a tagoktól és a klub vendégeitől. „Először a saját biztonsági embereik érkeztek meg. Az egész területen, az összes alkalmazottat elrejtették”, emlékszik vissza Hordijcsuk.

A klubtagok főleg a saját fegyvereiket használták, csak időnként kölcsönöztek a Kedr állományából. A vadászterületen még egy folyamatosan működő fegyverkovács is volt. Janukovicsnak hatalmas fegyvergyűjteménye volt, sok puskadobozt hagyott hátra a rezidencián a szökését követően. Hogy egy kicsit megfűszerezzék a vadászatot, a tagok drága borokkal kényeztették magukat. Egy dokumentum szerint például 2011-ben a vadászok exkluzív borokat rendeltek, 1989-es Chateau Latour-t (1225 dollár/üveg) és 1989-es Chateau Cheval Blanc-t (közel 1000 dollár/üveg).

Lázár János 23 millió forintért rendelt csehországi fácánvadászatot

Az atlatszo.hu birtokába került szerződés tanúsága szerint 75 ezer euró, azaz mintegy 23 millió forint értékben rendelt Lázár János, a miniszterelnökséget vezető államtitkár novemberre csehországi fácánvadászatot. A vagyonnyilatkozata szerint ennyi készpénzzel nem is rendelkezik az uniós és norvég állami támogatások felhasználásának irányítása terén múlhatatlan érdemeket szerzett fideszes politikus. Tovább a teljes cikkre.

„Csak ritkán voltunk ott, mert Janukovics elnöknek nem volt rá ideje. Miután elkezdődtek a tüntetések a Majdanon, a vadászatok elmaradtak. A vadászszezon őszi megnyitása óta a klub tagjai nem gyűltek össze” – mondta Bojkó, a korábbi miniszterelnök-helyettes és elnökjelölt. Az újságírók által talált vendégkönyvek azonban mást mondanak: néhány klubtag vadászattal töltötte a szilvesztert, és az alkalmazottakat is behívták, hogy ellássák a vendégeket. Január 7-én, amely Ukrajnában a karácsony, egy bábszínházat hívtak meg a vadászházba. Az utolsó ünnepségeket február 6. és 8. között tartották, csak pár nappal azután, hogy lelőtték az első tüntetőket az EuroMaidan során, de még a február 20-i mészárlás előtt. Janukovics haverjai minden nap Lomakin kereskedőház által szállított tűzijátékban gyönyörködhettek, az épületet virágokkal díszítették és zenészek is szórakoztatták őket.

A fordítás alapjául szolgáló eredeti cikk az OCCRP honlapján jelent meg 2014. április 26-án, Where Yanukovich And His Rich Hunting Buddies Hung Out címmel. Szerzők: Anna Babinyec, Natalie Szegylecka és Olekszandr Akimenkó. Magyar fordítás: D. Kovács Ildikó

Megosztás