kegyelmi botrány

Elismerték a szervezők, hogy az elítélt bicskei molesztáló dolgozott a gyerektáborban

Reagált az Átlátszó cikkére a Miniszterelnökség által támogatott gyerektábort szervező egyesület, azt mondták, nem volt tudomásuk arról, hogy a bicskei pedofilügyben elítélt férfit hívták meg gyermekfoglalkozást tartani. Ezzel együtt perrel fenyegetőznek, ha nem töröljük a cikkből a fotóikat. Az ügyben megszólalt Magyar Péter és a Miniszterelnökség is, Gulyás Gergely hivatala hárítja a felelősséget, azt mondják, nem ők, hanem a Semjén Zsolt-féle államtitkárság volt illetékes.

Kedden írtuk meg, hogy egy gyermektábor állami támogatásáról szóló dokumentum arra utal, hogy egy napközis táborban gyerekeknek tartott foglalkozást a bicskei pedofilügy másodrendű vádlottja, Kunstár Béla. Kunstár négy kiskorú fiú bántalmazásáért rendkívül enyhet felfüggesztett börtönbüntetést kapott, emellett eltiltották attól, hogy gyerekekkel dolgozzon.

Az általunk bemutatott tábor idején Kunstár még a próbaidejét töltötte, ezért a gyerektábori munka akár letöltendő börtönt is vonhat maga után.

Kunstárról korábban azt is kiderítettük, hogy kiterjedt kapcsolati hálóval rendelkezett a Fejér megyei, Fidesz-közeli vállalkozói, politikai közegben, többek között önkormányzati céget vezetett, ami később Mészáros Lőrinc cégbirodalmának egy emberéhez került Alcsúton. A most nyilvánosságot kapott napközis tábor részben szintén állami pénzből, a Miniszterelnökség támogatásából valósult meg.

Pénteken a tábort szervező Országos Német Kultúregyesület (ONKE) vezetői egy közleményt juttattak el az Átlátszónak. Ebben elismerték, hogy valóban a pedofil bűncselekményért elítélt Kunstár Béla tartott foglalkozást a táborban. Mint írták, a

„a tábor előkészítése idején és megvalósulása során nem volt tudomásunk arról, hogy az előadást tartó személyt a bíróság ítélete alapján véglegesen eltiltották a gyerekekkel kapcsolatos munkakörök gyakorlásától, vagyis amikor ilyen feladatot vállalt, azzal újra törvényt sértett, sőt egyáltalán nem volt tudomásunk arról, hogy bármilyen bűncselekmény elkövetése miatt vele szemben bírósági ítélet született, a történteket mi is a sajtóból ismertük meg.”

Nem egyetlen alkalom volt

A cikk megjelenése óta tudomásunkra jutott, hogy Kunstár nem egy, hanem két táborban is tartott foglalkozást a gyerekeknek: 2021-ben szintén az ONKE táborában vendégeskedett, szintén a próbaideje alatt.

Az ONKE vezetői, Loór Miklós és Rierpl Mónika több, a német nemzetiségi közéletben is aktívak, például a német nemzetiségi önkormányzatban (a mostani önkormányzati választásokon kisebbségi és rendes önkormányzati képviselőjelöltként is lehet rájuk szavazni). Szintén ők vezetik az Észak-magyarországi Német Önkormányzatok Szövetségét (ÉMNÖSZ), amelynek rendezvényein rendszeres vendégek a kormány tagjai, kulturális gálájukon például Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes volt a fővédnök.

Loór Miklós emellett a Lohr Kapelle zenekar vezetője, Kunstár Béla ebben a zenekarban játszott legalább 2016 óta, és az ominózus nyári tábor idején is. A Loór és Rierpl által közösen jegyzett közlemény szerint

„egyesületünk és zenekarunk – önhibáján kívül – vétlen elszenvedője volt a történteknek, tekintettel arra, hogy az előadást tartó személy a sajtóban megjelent híreket jóval megelőzően elhagyta a zenekarunkat”, és azóta ismeretlen helyre távozott, „hollétéről sem az egyesület, sem a zenekar tagjainak nem volt és azóta sincs tudomása.”

Az ONKE-t már a cikk megjelenése előtt emailben kerestük, ekkor nem reagáltak a megkeresésünkre, azonban ekkor az egyesület honlapjáról eltűnt Kunstár Béla egyik említése a gyerektábor kapcsán.

A mostani közleményben erre a részletre nem térnek ki, viszont egyben felszólították az Átlátszót, hogy azonnal töröljük a cikkből az együttessel és egyesülettel kapcsolatos összes képet és videót,

különben „polgári és büntetőjogi lépéseket” tesznek „a minket ért sérelmek orvoslása érdekében.”

Ezeket az anyagokat nem távolítjuk el, mert minden kép és videó nyilvánosan megtalálható az interneten, azokat épp a zenekar tette közzé, így jogszerűen használtuk fel őket. Egy (szintén jogszerűen felhasznált) videó linkjét méltányosságból eltávolítottuk, miután egy másik személy jelezte, hogy abban felismerhető módon szerepel kiskorú hozzátartozója.

Erős beágyazottság

Cikkünk megjelenése után az ügyet több politikus is kommentálta: Donáth Anna momentumos EP-képviselő magyarázatot követelt a Miniszterelnökségtől, és rámutatott arra is, hogy a bicskei pedofilügy két másik elítéltje szintén több szállal kötődött a hatalom legfelső köreihez.

Ahogy mi is írtuk, Vásárhelyi János, a bicskei gyermekotthon volt igazgatója és az elnöki kegyelemmel szabadlábra helyezett Kónya Endre szintén közel állt a fideszes elithez: Vásárhelyit például elsőfokon az Orbán-család ügyvédje védte, Kónya pedig ifj. Orbán Győzővel szervezett birkózóedzéseket a nevelőotthoni gyerekeknek.

Khalo

Magyar Péter cikkünk megjelenése után azt írta, „Gulyás Gergely miniszternek azonnal le kell mondania! Gulyás Gergely és a Miniszterelnökség támogatja az egyik bicskei pedofil bűnözőt” (…) Ha Gulyás Gergely miniszter és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes ma nem távozik a hivatalából, akkor egyértelművé válik, hogy a Fidesz a pedofil bűnözők pártja.”

A Miniszterelnökséget az Átlátszó is megkereste még a cikk megjelenése előtt, de nem reagáltak a kérdésünkre. Magyar Péter közleményére azonban kiadtak egy választ, ebben hárították a felelősséget, egyrészt azt írva, hogy „kizárólag a szervezők felelőssége, hogy ezekbe a táborokba kiket hívnak meg”.

Másrészt pedig azzal, hogy a tábor támogatásáról nem Gulyás Gergely minisztériuma, hanem az Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság hozott döntést.

Bár az említett államtitkárság a Miniszterelnökségen belül működik, felügyeletét Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes látja el, vezetője pedig Soltész Miklós államtitkár. Semjén, aki korábban fővédnök volt a szervezők gáláján, és a bicskei botrány kirobbanása előtt is feltűnt Kunstár Béla társaságában, egyelőre nem szólalt meg az ügyben.

Zubor Zalán

Címlapkép: Átlátszó montázs

Megosztás