Győr

Mégsem vesz kegyeleti szolgáltatót a győri vagyonkezelő, nyomozás indult az ügyben

Már gyanúsított is van a Memento temetkezési cégnek a győri önkormányzati vagyonkezelő által tervezett megvásárlása miatt zajló nyomozásban, tudta meg az Átlátszó. Egy feljelentés és az Átlátszó riportja után a GYŐR-SZOL Zrt. elállt a vételtől, de nem árulja el, pontosan miért.

Tavaly írtuk meg, hogy hűtlen kezelés miatt nyomozás indult egy, az önkormányzati tulajdonú GYŐR-SZOL által 140 millió forintért megvenni kívánt cég ügyében (az önkormányzat, épp a GYŐR-SZOL Zrt.-n keresztül, többségi tulajdonos egy másik, jóval nagyobb és nyereségesebb temetkezési cégben).

Indoklás nélkül

A vételi szándékot a fideszes többségű győri közgyűlés tavaly úgy szavazta meg, hogy a feljelentés szerint „teljesen meg lettek vezetve”. Az első cégértékelés után lett egy másik, és ez alapján a GYŐR-SZOL Zrt. már úgy döntött, nem kívánja megvenni a céget. Ezt a feljelentő, Pollreisz Balázs MSZP-s önkormányzati képviselő kérdésére idén február 27-én Prédl Antal, a GYŐR-SZOL vezérigazgatója elismerte, de nem fűzött hozzá indoklást.

„Hivatalos, írásos cégértékelés állítólag valóban készült, de azt az önkormányzati képviselők se a Memento Kft. megvásárlásának megszavazása előtt, se utána nem látták, nem olvashatták el, így nem tudhatjuk, tényleg létezik-e a dokumentum. Én magam március 7-én találkoztam Prédl Antallal, a GYŐR-SZOL Zrt. vezérigazgatójával, arra kérve őt: mutassa meg a cégértékelést, de megtagadta a kérésemet” – mondta akkor Pollreisz Balázs.

Tavaly januárban az önkormányzat Gazdasági és Tulajdonosi Bizottságának fideszes elnöke, Borsi Róbert által jegyzett előterjesztés szerint a Memento „a piacon másodikként szintén jól prosperáló” cég. Borsi a jegyzőkönyv szerint szóban is megerősítette, hogy a Memento Temetkezés Kft. „mondhatni, hogy a város 2. legnagyobb ilyen jellegű vállalkozása”.

A feljelentő szerint ez nem volt igaz. „Egyéb források alapján tudomással bírok arról, hogy a győri temetőkben melyik cégnek mennyi megrendelése van, mennyi ember temetése kapcsolódik az adott cégekhez. Ezekről az adatokról a GYŐR-SZOL Zrt. is tud. Ezen adatokból is

megállapítható, hogy a Memento Temetkezés Kft. nem a második legnagyobb szereplő a piacon”.

A feljelentés szerint „ha egy gazdasági szakember megvizsgálja a Memento Temetkezés Kft. pénzügyi adatait, mérlegeit, akkor észre kellett volna vennie, hogy ez a társaság üzleti szempontból igencsak rossz vételnek számít. Nem vételi ajánlatot, hanem feljelentést kellett volna tenni” – idéztünk a dokumentumból.

Nem rossz koncepció

Dézsi Csaba András polgármester azt nyilatkozta az Átlátszó múlt évi riportjában: „Úgy gondolom, hogy az, hogy a GYŐR-SZOL-nak a vezetése úgy döntött, hogy a konkurenciát felvásárolja, hogy ennek következtében egy kézben legyen a temetkezés jelentős része Győr városában, szerintem ez nem rossz koncepció.”

„Az ön tudomása szerint született egy hivatalos, írásos cégértékelés, és a képviselők ezt megismerhették?” – tettük fel akkor a kérdést Dézsi Csaba Andrásnak. „Úgy tudom, hogy igen, tehát ez a válasz” – felelte a polgármester. Pollreisz Balázs azonban ezt vitatja. Egy év eltelt a tavaly február 9-i feljelentés óta, de még csak annyit tudható, ami az Átlátszón megjelent: az ügyben a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Alosztálya nyomoz.

Pollreisz Balázs az idei február 27-i közgyűlésen megkérdezte Prédl Antalt, a GYŐR-SZOL vezérigazgatóját, hogy továbbra is meg akarják-e venni a Mementót. „Amikor a Memento Temetkezés Kft. ügye itt járt a közgyűlés előtt, akkor egy értékbecslés készült arról, hogy egyáltalán mit ér ez a cég. Ez egy le nem zárt gazdasági évnél volt. Ezután a cég egy előszerződés tervezetet készíttetett, amelyben leírták, hogy a végleges vásárlás előtt természetesen a cég értékét újból megvizsgáltatják és újból felértékeltetik. Ugyan ez az előszerződés nem köttetett meg, ennek ellenére ezt a GYŐR-SZOL Zrt. végrehajtotta. Egy teljesen független, nagy könyvvizsgáló céget bíztak meg, a BIG 4 cégek közül az egyiket, aki gyakorlatilag már lezárt gazdasági évet vizsgált, és ebben a lezárt gazdasági évben alátámasztotta a korábbi könyvvizsgálói értéket, sőt mást is meghatározott.

Ugyanakkor megvizsgálta annak az évnek az elején a cégnek a pénzügyi helyzetét, és olyan értéket határozott meg, ami alapján azt a döntést hozták, hogy ezt a céget nem kívánja megvásárolni a GYŐR-SZOL Zrt.”

– mondta Prédl Antal vezérigazgató az ülés jegyzőkönyve szerint (62. oldal).

Az önkormányzati cég vezérigazgatójától az ellenzéki képviselő kérte, hogy megnézhesse mindkét cégértékelést. Végül Pollreisz Balázs írásban a következő választ kapta Prédl Antaltól:

„Az általam felkért büntető szakjogásszal történő konzultáció alapján közlöm Önnel, hogy a folyamatban lévő nyomozásra tekintettel értelemszerűen a bíróságon, az ügyészségen és a nyomozó hatóságon kívül a nyomozással kapcsolatos iratokat nem áll módomban kiadni Önnek. Ugyanakkor szíves tudomására hozom, hogy Önt, mind feljelentőt a büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC.tv (továbbiakban: Be) alapján különböző jogok és kötelezettségek illetik meg. Amennyiben ön feljelentőként egyben a büntetőügy sértettje is, vagy egyéb érdekelti pozícióval rendelkezik az eljárásban, úgy a Be. 59 § (1) bekezdés h.) pontja alapján segítőt vehet igénybe, aki az őt érintő körben élhet a Be. 100 §-ban biztosított, az ügyiratok megismerésére vonatkozó jogával, értelemszerűen az ott írt törvényi szabályozás biztosította keretek és korlátok között. A fenti törvényhelyek és a büntetőszakjogászi vélemény alapján javaslom T. képviselő úrnak, hogy iratmegtekintési és igénylési kérelmével forduljon a válaszomban megjelölt, a nyomozást folytató Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság illetékes osztályához.”

Az Átlátszónak a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság 2024. április 4-i azt válaszolta, hogy „hamis magánokirat felhasználása vétség elkövetésének gyanúja miatt folyik nyomozás az ügyben. A büntetőeljárás során egy személyt hallgattak ki gyanúsítottként. A nyomozás érdekeire való tekintettel további információt nem áll módomban adni”.

Megkérdeztük a GYŐR-SZOL vezérigazgatóját, Győr fideszes polgármesterét, Dézsi Csaba Andrást, valamint a GYŐR-SZOL könyvvizsgálója, a Konto Auditor Kft ügyvezetőjét, a Memento megvételét javasló előterjesztést véleményező Körmendi Editet, hogy van-e tudomásuk erről a gyanúsításról.

Illetve, hogy a polgármester tudomása szerint a gyanúsított áll-e bármilyen kapcsolatban, megbízási, (al)vállalkozói vagy munkaviszonyban, választott vagy kinevezett tisztviselői, alkalmazotti jogviszonyban a győri önkormányzattal, annak valamely intézményével, illetve részben vagy egészben önkormányzati tulajdonú, vagy az önkormányzattal szerződésben lévő céggel. Volt-e ezzel a büntetőeljárással kapcsolatban belső vizsgálat a győri önkormányzatnál, illetve annak bármely intézményénél, cégénél, indult-e emiatt fegyelmi, munkajogi eljárás önkormányzati dolgozó, alvállalkozó, tisztviselő, önkormányzati céges dolgozó, alvállalkozó stb. ellen?

Nem érdekli ez az egész

Dézsi Csaba András nem reagált a levelünkre. A kérdést feltettük Prédl Antalnak a GYŐR-SZOL, Körmendi Editnek pedig a Konto Auditor vonatkozásában, de ők sem válaszoltak. Felelt viszont a céget érintő kérdésekre Szél Imre, a Memento ügyvezetője. „A kérdéseire válaszolni nem tudok, mivel sejtésem és fogalmam nincs az egészről, se engem se a cégem (Memento Temetkezés Kft.) a hatóságok nem keresték, de Ön ezek szerint jobban képben van, engem pedig az egész ügy nem érdekel” – válaszolta Szél Imre.

A Memento székhelye az Opten szerint 2024. március 12 óta már nem a korábbi, 9024 Győr, Mónus Illés utca 47-49., hanem a székhelyet átjegyezték az 1015 Budapest, Donáti utca 38/A. alá. Tulajdonosai Krasznai-Borbély Viktória (aki egyben ügyvezető is) és Szél Imre Csaba (nem azonos Szél Imrével). A cég ellen 2024. január 29. óta a NAV Győr-Moson-Sopron Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága Követeléskezelési Osztálya végrehajtást folytat.

Az ügyvezető szerint a Memento nem érintett a rendőrségi eljárásban, az önkormányzat, illetve a cége és a könyvvizsgáló viszont nem adtak ki cáfolatot.

A feljelentő, Pollreisz Balázs így summázta a helyzetet: „A tény, hogy a GYŐR-SZOL a feljelentésem, illetve az Átlátszón megjelent riport után elállt a vételtől, arra utal, a Memento megvásárlásával valami nem volt rendben. Eléggé gyanús, hogy a képviselők nemhogy a megvételt jóváhagyó közgyűlési döntés előtt nem láthatták a cégértékelést, de azóta sem. Nekem sem adta ki az állítólag elkészült két cégértékelést Prédl Antal, a GYŐR-SZOL vezérigazgatója, hiába kértem tőle. Azt mondta, forduljak a rendőrséghez, de ez nevetséges. Mivel nem vagyok az ügyben sértett, egy folyamatban lévő nyomozásról nem adnak ki információt”.

Az MSZP-s önkormányzati képviselő az Átlátszónak azt mondta: „Valószínű, hogy bűncselekmény történt: valakik félrevezették a döntést hozó képviselőket a Memento értékével kapcsolatban. Biztos, hogy a cég nem ér ennyit, illetve az sem igaz, hogy a második legnagyobb temetkezési vállalkozás lenne Győrben. A nyomozás feladata azt kideríteni, kiknek állhatott ez érdekében az önkormányzatnál”.

Papp László Tamás

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: A Memento Temetkezés Kft. épülete / A szerző felvétele.

Megosztás